OPPOSISJONSLEDER: Aleksej Navalnyj (38) er blogger og korrupsjonsjeger. I kveld ble han pågrepet på vei til demonstrasjonen mot Putin-styret i hjertet av Moskva.

OPPOSISJONSLEDER: Aleksej Navalnyj (38) er blogger og korrupsjonsjeger. I kveld ble han pågrepet på vei til demonstrasjonen mot Putin-styret i hjertet av Moskva. Foto:Anton Belitski,Ap

Kommentar

KOMMENTAR AV OLE KRISTIAN STRØM: Putin er livredd denne mannen

Vladimir Putin er tydeligvis livredd for den minste protest mot sitt styre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

KOMMENTATOR: Ole Kristian Strøm Foto:Robert S. Eik,VG

Bloggeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj, som stod i spissen for demonstrasjonene mot Kreml for tre år siden, fikk i dag sin dom – sammen med broren Oleg.

Mens hovedpersonen slapp med en betinget dom, må Oleg i fengsel.

I kveld ble Aleksej også pågrepet, fordi han brøt husarresten og ville være med i demonstrasjonen i hjertet av Moskva.

Den russiske opposisjonen ser det som at Putin har tatt Navalnyjs bror som «gissel». Det var en følelsesladet blogger som tok farvel med sin bror og selv gikk ut i friheten, mens broren ble sendt rett i fengsel.

Putins redsel for opposisjonen er tydeligvis ikke blitt mindre etter det som skjedde i Kiev sist vinter, da voldsomme protester mot Viktor Janukovitsj endte med at han ble fjernet som Ukrainas president.

Den russiske presidenten frykter åpenbart at noe lignende også kan skje i Russland, om han ikke sørger for «ro og orden». Logikken er vanskelig å forstå: Putin er historisk populær etter annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Han surfer på en bølge av støtte og respekt i folket.

Likevel er han altså redd Aleksej Navalnyj, den største lederskikkelsen i opposisjonen, og sånn sett en trussel. Men hvis du spør den vanlige russer, vil de færreste peke på Navalnyj som en mulig sjef i Kreml.

Vesten er også forsiktige med å gi ham støtte. Aleksej Navalnyj er tross alt en nasjonalist, uansett hvordan man ser det.

Sånn sett minner Putin om elefanten som er redd for en liten mus.

Putin-protesten i kveld samlet trolig ikke mer enn 5000 mennesker. Det viser at støtten til Navalnyj og opposisjonen ikke er all verden for tiden.

PRESIDENT: Vladimir Putin har historisk stor oppslutning etter annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Foto:Ria Novosti,Reuters

30. desember er tydeligvis dagen for å slå ned på Putins fiender. Oljeoligarken Mikhail Khodorkovskij fikk sin andre dom på denne dagen i 2010. Lille nyttårsaften er dagen da russere flest er stresset med å handle inn de siste julegavene og gjøre klar for sin nyttårs- og julefeiring, så det er kanskje ikke tilfeldig at dommen falt på denne datoen.

Fengslingen av Oleg Navalnyj blir av opposisjonen tolket som at Kreml er blitt mer sofistikerte i sin måte å slå ned på dem.

– Eier du ikke skam? Hvorfor fengsler du ham? For å straffe meg mer?, skrek Navalnyj til dommer Jelena Korobtjenko tidligere i dag.

Forklaringen på Putins redsel kan selvfølgelig være den økonomiske nedturen med det kraftige rubelfallet – og fortsatte vestlige sanksjoner i protest mot Ukraina-krisen.

Presidenten vet at mye av hans popularitet skyldes den materielle oppturen i hans tid som president (2000-2008 og fra 2012) og statsminister (2008-2012).

Derfor vet han også at en økonomisk krise i verste fall kan føre til at støtten faller raskt – selv om lite tyder på det foreløpig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder