Kommentar

Kommentar: Brexit-frykt: Børsras på 1300 milliarder kr på fire dager

Av Yngve Kvistad

... men Murdoch vil ha UK ut av EU

Foto: Tegning: Roar Hagen VG

LONDON (VG) Om en uke kan Storbritannias EU-medlemskap være over. Men selve utmeldingsprosessen har et syvårsperspektiv. I mellomtiden vil alt flyte.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

London-børsen stuper på grunn av Brexit-frykt. Verdier for 100 milliarder pund er søkk vekk. Valutaen svekkes. Konsekvensene er uoversiktlige.

Er det begynnelsen på slutten for EU vi ser? Aner vi et nytt Europakart, der den selvhevdende nasjonalstaten gjør come-back, slik historikeren og EU-president Donald Tusk frykter?

Utsiktene for Brexit – britisk utgang av Den europeiske union – øker for hver dag, hvis man skal tro meningsmålingene. Det skal man være forsiktig med, minner håndtegner Hagen om, her vi står foran den britiske nasjonalforsamlingen i Westminster.

Se VG-spesialen: Slaget om EU

Det er derfor vi er her. Vi står ved Winston Churchills føtter på Parliament Square og funderer over øyrikets videre skjebne, og Europas, fordi statsminister David Cameron mistolket opinionsmålingene forut for parlamentsvalget i fjor.

Han var ikke den eneste.

Vettskremt av den tilsynelatende fremgangen til ensakspartiet UKIP, høyrepopulistene som mener at Brussel er roten til alt ondt, og presset av euroskeptikerne i eget parti, lovte Cameron nærmest i affekt å avholde folkeavstemning om EU. Det skulle sikre de konservative fortsatt regjeringsmakt, isolere nasjonalistlederen Nigel Farages uavhengighetsparti og legge den splittende Europadebatten død i overskuelig fremtid.

VG-kommentar: Slaget om Storbritannia

Giftig strid

Cameron styrket de konservatives stilling, UKIP fikk overhodet ingen innflytelse, Labour skjøt seg selv i venstrefoten og statsministeren kunne konsentrert seg om å styre landet med Tory-flertall i underhuset. David Cameron hadde sågar en plan om å gå av ett år før regjeringsperiodens utløp, slik at hans kronprins, finansminister George Osborne, kunne skaffe seg statsministerkompetanse innen parlamentsvalget i 2020.

Kommentar: En sammenhengende katastrofe

I stedet pådro han seg en amper EU-debatt. En giftig strid som skulle vise seg å handle mer om arverekkefølgen i Det konservative partiet enn om Den europeiske union. Kall det svar på tiltale. Det var Cameron som dro EU-kortet for å løse interne problemer.


Murdoch om hvorfor han misliker EU: «Når jeg kommer inn i Downing Street hører de på hva jeg har å si. Når jeg kommer til Brussel, er det ingen som bryr seg.»

Følgelig har Boris Johnson skamløst brukt spørsmålet om Storbritannias EU-medlemskap, som han inntil nylig var for, til å utfordre skolekameraten Cameron – både i partiet og i 10 Downing Street. Den tidligere London-borgermesteren har som ambisjon å flytte inn i statsministerboligen, og Brexit er nøkkelknippet han trenger.

Interregnum

Det er en situasjon med klangbunn i historien. Forrige gang England brøt så fundamentalt med det bestående var da Oliver Cromwell i 1649 halshugde Karl I for å skape et republikansk samvelde fristilt fra kongemakten.

Protektoratet varte til 1660, da et restaurert monarki ble gjeninnført med Karl II som konge. Boris kan komme til å lide Cromwells skjebne politisk når selvbedraget sprekker, men fristillingen fra EU vil bli et permanent, ugjenkallelig interregnum. Det finnes ingen angreknapp. Bryter Storbritannia med EU, er beslutningen endelig. Følgene for det europeiske samarbeidet, som har sikret fred og stabilitet i 70 år, kan bli langt alvorligere enn det Brexit-tilhengerne forestiller seg.

X-faktoren

Så håndtegneren har rett. Vi skal ikke rått sluke meningsmålinger som med knapp margin spår det ene, eller annet resultat. Når alle tolket gallupene feil ved parlamentsvalget i fjor, skyldtes det i stor grad at man overså den folkelige x-faktoren.

Den som ikke handler om debatten på kronikkplass i avisene. Men om hvordan et stort antall middelklassevelgere innimellom hektisk jobb, barnehagehenting og kjøring til og fra fotballtrening først på valgdagen «oppdager» at det skal stemmes over noe, og de ser seg rundt og sier halvhøyt til ektefellen: «vi har det ganske greit, sant? Ingen grunn til å eksperimentere nå? OK, la oss stemme på Cameron.» Eller: «Vi stemmer for å bli i EU.»

Murdoch og The Suns rolle

Meningsmålingene har gått fra svak «Ja til EU»-ledelse til et Brexit-forsprang på ett til syv prosentpoeng, avhengig av blåfargen på mediet. De som kommer til å avgjøre utfallet, utgjør ca. 15 prosent av velgermassen.

At populæravisen The Sun tirsdag ba sine lesere stemme for utmelding vil veie tungt, men ikke tungt nok, ifølge bookmakerne. Her går veddemålene i favør for at britene blir. Tradisjonelt har veddemålerne trumfet meningsmålerne.

Foto: Faksimile: THE SUN 14.06.16

Murdoch-eide The Suns anbefalinger spilte angivelig en tung rolle da avisen i 1993 ba britene stemme på Tory-kandidaten John Major som statsminister, og i -97 da Sun gikk inn for New Labours Tony Blair. EU-tilhengerne raste i hele går på sosiale medier mot Rupert Murdoch – «den australske milliardæren med amerikansk pass» – for at han på denne måten blandet seg inn i britiske anliggender.

Finansredaktøren og forfatteren Anthony Hilton skrev i sin kommentarspalte i London-avisen Evening Standard forleden at mange – inklusive ham selv – undret på hvorfor australieren var så oppbragt over EU. Så han hadde spurt ham.

«Det er enkelt,» svarte Rupert Murdoch. «Når jeg kommer inn i Downing Street hører de på hva jeg har å si. Når jeg kommer til Brussel, er det ingen som bryr seg.»

Prosessen tar to + fem år

Dersom britene velger å forlate EU 23. juni, utløser det paragraf 50 i Lisboatraktaten. Den regulerer «prosedyren for stater som ønsker å tre ut av Den europeiske union» – og har aldri vært prøvd i praksis. Det eneste man vet er at utmeldingsprosessen tar to år, og at det parallelt skal forhandles nye avtaler mellom unionen og staten som bryter ut. Hver av disse avtalene må godkjennes av det enkelte medlemsland.

President Donald Tusk i Det europeiske råd uttalte til den tyske avisen Bild i helgen at alle avtaleverk som Storbritannia har med EU, vil bli suspendert så snart den formelle forhandlingsrunden er over.

Kommentar: Slik ble UK verdens populærkulturelle stormakt

Inntil det eventuelt kommer nye traktater på bordet, noe som ifølge Tusk vil ta ytterligere fem år, må London lage egne avtaler med hver enkelt avtalepartner som EU i dag har gjensidige overenskomster med: I alt 53 land hvor britene må forhandle frem separate betingelser om alt under EU-paraplyen; landbruk, tjenester, handel, toll, markedstilgang, grenser, visumbetingelser, studentutvekslinger etc.

Brexit gir sjokkbølger på børsen

Utsiktene for en situasjon der alt flyter har i løpet av fire dager eliminert verdier for ca. 1 300 milliarder kr. på indeksen for de 100 høyest prisede selskapene notert på London-børsen. Nyheten om at Brexit-tilhengerne leder på meningsmålingene ga det største børsfall på en dag siden februar, og det britiske pundet falt for sjette dag på rad til en ny bunnotering fordi investorene dumper den britiske valutaen i frykt for det som kan skje.

«Fri flyt»-prinsippet

Diplomater i Brussel mer enn antyder at forhandlingen om Storbritannias uttreden kommer til å bli «kontant og kompromissløs».

Les også E24: Britenes syv Brexit-alternativer

Underforstått: at landet, som allerede er blitt innvilget en rekke spesialavtaler for å ha tilgang til EUs indre marked, ikke kommer til å få en eneste innrømmelse. Det er i den emosjonelle fasen. I de mer saklige rundene vil EU, av egeninteresse, måtte ta hensyn til at UK er verdens femte største økonomi.

EUs kjøttvekt er likevel større, og medlemsstatene vil ikke hver for seg eller som fellesskap gi britene betingelser som «premierer» utmeldelse, eller som gir ikke-medlemmer likeverdige vilkår. Det skal koste noe å få noe.

Kommentar: «Tåke i kanalen – kontinentet isolert»

Som eksempel vil EU knesette «fri flyt»-prinsippet om at tilgang til det indre marked forutsetter fri bevegelighet av arbeidskraft, altså EU-innvandring, som er et kjerneanliggende i den britiske EU-kritikken.

Brexit kan dermed bety at britene kvitter seg med alle EU-fordelene, men må likevel akseptere innvandring for å få markedstilgang til Europa.

Som øyfolket selv sier: Oh, the irony ...

* * *

Flere VG-kommentarer: Følg VG Meninger

Les også

 1. Krav om at at Labour-leder Jeremy Corbyn engasjerer seg mer i EU-kampen: – Bare Labour kan redde Storbritannia fra brexit

  Uten Labour-mobilisering kan britene godt ryke ut av EU.
 2. EUs tapte ære

  Europeerne er i ferd med å miste troen på EU. Et Brexit kan utløse folkeavstemminger på Kontinentet.
 3. John Major: – Bedragersk EU-kampanje

  Storbritannias tidligere statsminister John Major sier det føres en «bedragersk» kampanje for å få landet ut av EU.
 4. En tragedie og et mareritt

  Flyktning- og migrantkrisen er en humanitær tragedie. Den er også i ferd med å bli et politisk mareritt for Europa.
 5. Flertall av briter vil forlate EU

  To ferske meningsmålinger viser et flertall blant briter for å forlate EU.
 6. Cameron mener Brexit kan true freden i Europa

  Statsminister David Cameron advarer britene mot å stemme for at Storbritannia går ut av EU og sier det kan true freden i…
 7. Kommentar: Ryanair-sjefen snur: Advarer mot Brexit

  Tunge, saklige argumenter taler for at britene bør fortsette sitt EU-medlemskap, men Nei-siden har et fortrinn – den…
 8. Kommentar: De unge avgjør britenes EU-valg

  Eurofile popartister og progressive rockeband med et bankende hjerte for Europa kan motvillig føre Storbritannia ut av…
 9. Kommentar: Brexit kan smitte til andre EU-land

  Tilhengerne av et samlet Europa vil få en stri tørn om Storbritannia velger å forlate EU.
 10. Kommentar: Borgerkrig på høyresiden

  EU-spørsmålet er ikke lenger en tikkende bombe i den britiske regjeringen.
 11. Yngve Kvistad kommenterer: Der David kjøpte ølet

  David Camerons trussel om «norske tilstander» dersom britene ikke godtar avtalen han har fått med EU, er talende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder