Kommentar

Frithjof Jacobsen: Norge kan la asylsøkere bli, i frykt for ny strøm til våren

Av Frithjof Jacobsen

Illustrasjon ROAR HAGEN, VG Foto: ,

Norges største frykt er nye bølger asylsøkere over Storskog til våren. Derfor lar man sannsynligvis Russland nekte å ta imot de som kom hit i fjor.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Før returen av asylsøkere til Russland skar seg forrige uke, hadde man sendt 200 mennesker tilbake over grensen. Det er omtrent like mange som det kom på én dag da det sto på som verst. Å ta imot 200 asylsøkere per dag var vanskelig nok for norske myndigheter, men å få sendt dem tilbake til Russland var enda vanskeligere.

Les mer: Russland-flyktningene kan få full asylbehandling i Norge

Nå er det slutt. De fleste av dem som kom over Storskog i fjor, mange av dem mennesker uten beskyttelsesbehov, får man neppe sendt tilbake. Ikke til Russland i hvert fall. Utenriksminister Sergej Lavrov sier at ingen som søkte visum til Russland på falske forutsetninger kommer til å få lov til å vende tilbake.

Det betyr i praksis at kun de som har oppholdstillatelse eller et visum som gjør at de kan reise ut og inn av Russland flere ganger, er aktuelle for retur. Denne gruppen er om lag 700 av de cirka 5400 som kom over Storskog i høst. En drøy åttendedel, eller rundt tretten prosent, hvis man vil operere med brøk og prosent. Men, 700 mennesker er selvfølgelig en del busslaster, hvis noen heller vil regne det slik.

Russlands begrunnelse for at de nekter å ta tilbake alle de andre, er sannhetsakrobatikk av klassisk, russisk merke. Ifølge Lavrov har de søkt visum på falske forutsetninger, som å «... jobbe i Russland, eller besøke slektninger». Så har de altså misbrukt visumet til å reise opp til Murmansk-regionen, kjøpe seg en sykkel, komme seg inn i de strengt bevoktede grenseområdene og helt inn til Storskog og inn i Norge.

Alle med et minimum av kjennskap til russisk praksis i grenseområdene, vet at ingen av Lavrovs «visumjuksere» ville kommet i nærheten av Norges grense uten at myndighetspersoner godkjente det. At 5400 utlendinger på egen hånd skulle ta seg til disse områdene og få oppholde seg der på et visum som ga rett til en enkelt innreise, er så lite troverdig at selv russiske friidrettsrekorder ser legitime ut i forhold. Det eneste som manglet i intervjuet med Lavrov var at han spurte oss om vi likte musikk og ville høre hans store balalaikaorkester.

Dette vet regjeringen også. Selvfølgelig. Russlands returnekt er sannsynligvis brudd på både avtaler og praksis. Det som skjedde da 5400 asylsøkere slapp frem til Storskog, tok Norge på sengen. Etter alt å dømme var det en blanding av kriminell menneskesmugling og korrupsjon som gjorde at en grense som normalt er strengt bevoktet flere kilometer inn på russisk territorium med ett ble en åpen korridor for asylsøkere.

Intenst diplomati, og en avvisning av alle hodeløse forsøk fra Frp-topper og andre på å gjøre dette til en offentlig krise på toppnivå mellom Oslo og Moskva, sørget for at korridoren ble stengt. Og så kom vinteren og hjalp til litt.

Men snart er det vår, og da kan korridoren åpne igjen. Med mindre Russland holder den stengt. Her er vi prisgitt naboen i øst. Åpnes ruten inn til Storskog i vår, så var det som skjedde i høst bare forretten. Da har både Norge og Schengen et svakt punkt i yttergrensen. Det vil være et mye større problem enn at man må beholde noen tusen av dem som kom i høst på norsk jord inntil videre.

Derfor ligger det an til at Norge nikker til Lavrovs påstander og aksepterer Russlands behov for å ikke miste ansikt etter det som skjedde i høst. Og i Lavrovs fantasifulle versjon om misbrukte visum ligger det også et håp. For når russernes versjon i dag er at de er klar over faren for misbruk at enkeltinnreisevisum til å søke asyl i Norge, så har de vel også sagt at de ikke skal la seg «lure» på samme måte igjen. Gjør de det, så vil det se ut som om de ikke har kontroll på grenseområdene rett ved store deler av sitt kjernefysiske arsenal.

At Russland har en nøkkelrolle i norsk asyl- og flyktningpolitikk, er ikke noen ønskesituasjon, for å si det forsiktig. Men samtidig har Norge lang erfaring med dette naboskapet, ikke minst på diplomatisk nivå. Forholdet Russland-Norge krever fasthet og fingerspissfølelse samtidig. Og er det et sted det gamle uttrykket om at politikk er det muliges kunst er gyldig, så er det akkurat på Storskog.

Mer om

  1. Innvandring
  2. Flyktningkrisen i Europa
  3. Russland

Flere artikler

  1. Russland-flyktningene kan få full asylbehandling i Norge

  2. Asylstrømmen: Dette krangler Russland og Norge om

  3. Før jul kom syriske Wadie til Norge via Russland for å søke asyl. Nå er han i Syria.

  4. Russiske myndigheter: Falsk arbeidstillatelse fikk syrere til Norge

  5. Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder