VERKEN ELLER: – Til de som fremdeles lurer på om De Grønne tilhører høyresiden eller venstresiden av norsk politikk, så gjentar vi gjerne svaret. Vi er verken røde eller blå. Vi er grønne, skriver talspersonene for Miljøpartiet De Grønne.

VERKEN ELLER: – Til de som fremdeles lurer på om De Grønne tilhører høyresiden eller venstresiden av norsk politikk, så gjentar vi gjerne svaret. Vi er verken røde eller blå. Vi er grønne, skriver talspersonene for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Debatt

Vi er grønne

Miljøpartiet De Grønne fosser frem på målingene en uke før valget, skriver Bård Larsen fra Civita i VG 7. september. Deretter prøver han med voksende desperasjon å presse
De Grønne inn i Civitas tradisjonelle blå-røde politiske kart.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

HILDE OPOKU OG RASMUS HANSSON, talspersoner Miljøpartiet De Grønne

Til de som fremdeles lurer på om De Grønne tilhører høyresiden eller venstresiden av norsk politikk, så gjentar vi gjerne svaret. Vi er verken røde eller blå. Vi er grønne!

I altfor mange år har politiske kommentatorer sovet i en utdatert forestilling om at kampen mellom rødt og blått fortsatt definerer de viktige politiske forskjellene i Norge. Men hvis menneskehetens viktigste utfordring er å få til en bærekraftig utvikling og løse klimaproblemet før kostnadene blir for store, ja så må den viktigste politiske skillelinjen være hvordan man vil løse dette.

LES: Bård Larsen – En venstreside uten Marx

I valgkampen snakker både Høyre og Arbeiderpartiet i store ord om det grønne skiftet i norsk næringsliv, og grønn by- og tettstedsutvikling. Men i de store viktige sakene i vår tid er de to partiene når det kommer til stykket helt like som to dråper olje.

Som to dråper olje

Begge vil investere 40 milliarder kroner årlig av statens penger i fortsatt oljevirksomhet, i stedet for i nytt næringsliv som skal finansiere velferdsstaten i framtiden. Begge vil lete etter enda mer olje, selv om vi allerede har funnet for mye. Begge vil bygge nye motorveier og pumpe flere biler inn i sentrum av storbyene våre, og dermed ta penger bort fra sårt tiltrengt utbygging av kollektivtrafikk. Begge sier de vil ha mer sykkelveier, men lar alltid bilene vinne når det kommer til stykket. Begge sier at det er viktig å verne livsgrunnlaget vårt, samtidig som de tillater dumping av gruveavfall i Førdefjorden.

I årevis har høyre- og venstresiden i norsk politikk kjempet om å tilby velgerne størst mulig vekst i det materielle forbruket.

Men dersom alle i verden skulle hatt samme forbruk som nordmenn, ville vi trengt tre jordkloder. Vi ser urovekkende konsekvenser av vår higen etter stadig mer forbruk og uoppnåelige idealer, som at hver tredje ungdom slutter på skolen, og at depresjon er den nye folkesykdommen. Likevel er Høyre og Ap forent i målet om å tredoble det private forbruket de neste 40 årene.

LES: MDG fortsetter klatringen

Livskvalitet fremfor vekst

Miljøpartiet De Grønnes overordnede mål, skriver Larsen, virker å være «å prioritere livskvalitet fremfor materiell vekst». Ja, det er helt korrekt, vi ønsker å prioritere livskvalitet fremfor materiell vekst. Men dette er jo ingen radikal idé. «Den konservative samfunnsøkonomen Anton Martin Schweigaard understreket allerede i 1847 at samfunnsøkonomiens formål ikke er vekst for vekstens egen skyld, men å legge grunnlag for gode liv», som Kåre Willoch formulerte det i anledning Høyres 120-årsdag i 2004. Det oppsiktsvekkende i Norge i 2015 er at høyresiden ser ut til å ha glemt sine røtter.

Nylig meldte NASA at havnivået trolig vil stige med én meter i løpet av dette århundret, og at Tokyo, Singapore og Florida kan havne under vann. Norge har utvilsomt et stort ansvar for de globale klimaendringene, siden vi har tjent oss søkkrike på å eksportere over 14 milliarder tonn CO2 i form av norsk olje og gass siden 1970-tallet.

Men svaret fra det konvensjonelle politiske Norge til fremtidige generasjoner er altså å investere 40 milliarder statlige kroner i ny oljevirksomhet bare i 2015, og åpne gigantiske områder i Barentshavet for ny oljeleting. Og attpåtil påstå at dette er avgjørende for å sikre velferdsstaten i framtiden.

Det går heldigvis opp for stadig flere nordmenn at dette ikke henger på greip. Den siste tiden har vi sett hvordan Høyres og Aps oljepolitikk har ført til at 35.000 har mistet jobben i oljevirksomheten nærmest over natta, uten at man hadde noen som helst plan for å skaffe dem nye jobber. Å satse massivt på enda mer norsk oljevirksomhet i framtiden er ikke bare ødeleggende for jordkloden, det er direkte økonomisk uansvarlig når vi står overfor en næring som alle er enige om at før eller senere må fases ut.

LES: Trine Skei Grande kledde av MDG

Grønt skifte nå!

I stedet for å fortelle investorer, studenter og lokalsamfunn at oljeindustrien er en næring for framtiden, vil vi starte det grønne skiftet nå. De Grønne vil legge en plan for å fase ut oljevirksomheten over 20 år, og flytte de store investeringene og skattefordelene fra oljeindustrien til nye grønne næringer. Vi vil gjøre det enklere å være gründer, vi vil satse stort på forskning og innovasjon, og vi vil doble kollektivbudsjettet frem mot 2020 for å tilby de arbeidsledige ingeniørene nye jobber i å bygge et bærekraftig Norge.

Akkurat som Høyre og Ap satser målrettet på olje, vil vi satse målrettet på å bygge opp ny privat næringsvirksomhet hvor Norge har store fortrinn, som fornybar energi, maritim næring og bærekraftig bruk av naturressurser.

Er det noe Bård Larsen har helt rett i, utover at De Grønnes kandidater fosser frem i 203 kommuner over hele landet med klima og miljø øverst på dagsorden, så er det at De Grønnes partiprogrammer er en studie verdt.

Les også

 1. Terningene er kastet: Her er dommen etter VGs duell-maraton

  Venstre-leder Trine Skei Grande kledde av Miljøpartiet De Grønne. Hun fortjener derfor toppkarakter.
 2. En venstreside uten Marx

  Miljøpartiet De Grønne fosser frem på målingene en uke før valget.
 3. Duellmaraton på VGTV: – Jeg er veldig var for svada

  Mandag møtes mange av lederne i Norges største partier til en duellmaraton på VGTV. Programleder Mads A.
 4. Hvis du stemmer dette partiet, kjører du sannsynligvis…

  Henger bil- og partivalg sammen? Det er i hvert fall noen helt klare tendenser.
 5. Solberg: Uaktuelt med nye innstramminger for asylbarn

  Det er ikke aktuelt å innføre nye innstramminger for mindreårige asylsøkere, sier statsminister Erna Solberg (H).
 6. MDG vil gi «oljevilkår» til nye grønne arbeidsplasser

  Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener vi må satse stort på nye bærekraftige næringer og gi dem like gode vilkår som det…
 7. Slik har du neppe hørt din ordfører synge: Hør denne ordførerkandidatens hyllest til kvinnene

  John John Bruseth er ikke som andre…
 8. Fra hippie til Høyre-flørt

  TRONDHEIM (VG) I mange år var Jan Bojer Vindheim selve Mr. De Grønne. Nå er hippiehåret borte og han - kanskje - på vei…
 9. Mot grønt jordskjelv i Trondheim

  Ap fortsetter tilbakegangen i Trondheim, men Rita Ottervik…
 10. Ny VG-måling: Miljøpartiet fortsetter klatringen

  En uke før valget leder Arbeiderpartiet knepent over Høyre, mens Miljøpartiet fortsetter fremgangen i hovedstaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder