Kommentar

En død i skjønnhet

Av Anders Giæver

David Bowie er død. STARMAN: David Bowies død forløste minner hos mennesker over hele verden. Her har fans samlet seg utenfor Morleys i Brixton, London. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen ,

David Bowies bortgang forløste så mange sterke minner over hele verden at det nesten bidro til global oppvarming.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Richard Stolley, redaktør i en av USAs aller største ukebladsuksesser, People Magazine, formulerte en gang ti kyniske bud for hva slags saker og mennesker på forsiden som var utløsende for salgssuksess.

Det var de helt opplagte som ingen helt likte å snakke høyt om; ung er bedre enn gammel, film er bedre enn tv, alt er bedre enn politikk, etc. Men øverst på listen tronet et punkt som Stolley hadde lært via dyrekjøpt erfaring:

Ingenting selger bedre enn en død kjendis.

I august 1977, da Elvis Presley døde, hadde Stolley og redaksjonen akkurat gjort ferdig ukens nummer. Elvis ble en notis på personalsiden.

Resten av uka satt Stolley tafatt og frustrert og så hvordan aviser og tv-kanaler la det meste annet til side og kjørte død rockekonge rund baut.

Så da John Lennon døde drøyt tre år senere renset han spaltene for alt annet og fylte dem med den døde eks-Beatlen. Det ble den største opplagsrekorden så langt i Peoples historie, og den sto i nesten 17 år, inntil eks-prinsesse Diana ble drept i en bilulykke i Paris.

Ser man nærmere på det som er blitt hetende «Stolleys forsidelover» i amerikansk journalistikk, finner man et interessant paradoks. Mens bud nr. fem sier at «TV er bedre enn musikk», viste eksemplene med Elvis og John Lennon at når musikerne var døde, måtte det en dramatisk prinsessdød til for å slå dem på forsiden.

Hverken tv- eller filmstjerne klarte å slå Lennons rekord, selv om de var aldri så døde.

Antagelig fordi musikken er den mest intime av alle kunstformer. Den kan oppleves nær sagt over alt og den akkompagnerer og setter lydbilde til noen av dine største, viktigste personlige opplevelser gjennom livet: Forelsker, kjærlighetssorg, gleder og sorger.

Til vanlig skal det mye til at en musiker kan blende ut en tv- film- eller sportsstjerne. Men når musikeren dør blir vi minnet på alle disse bittersøte øyeblikkene i våre egne liv som han eller hun tonesatte, og vi dør bittelite grann innvendig selv også.

Denne uken døde David Bowie på en måte som kunne vært iscenesatt av pop-geniet personlig. Med hans død ble femti år med tonesatte minner i livene til flere generasjoner musikkelskere over hele verden, vekket til live.

I en mørk nyhetssesong midt i en av årets aller kaldeste uker skapte dermed hans triste bortgang en helt spesiell kunstnerisk varmebølge.

Mer om

  1. David Bowie

Flere artikler

  1. Kjendisene i sorg over David Bowie

  2. David Bowie mot toppen av salgslistene

  3. Streaming av David Bowie til himmels

  4. Aske til aske

  5. Fansen hedret Bowie med dans og sang i London

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder