MØRKE: – Er det noe som kjennetegner vår tids terrorister, fra Breivik til supercellen i Brüssel og Omar Mateen, er det at den politisk-religiøse overbygningen stort sett alltid er et ferniss for mørke krefter i sjelslivet, skriver Aslak Nore. Foto: Manjunath Kiran Afp

Debatt

Den egentlige snikislamiseringen

Kanskje vi burde snakke litt mindre om radikal islam og litt mer om islamiseringen av radikalismen?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ASLAK NORE, forfatter og forlegger

Hver eneste terroraksjon etterlater et røykteppe, både over åstedet og - uten å dra sammenlikningen for langt – offentligheten forøvrig. Det er mye vi ennå ikke vet om Orlando-terroristen Omar Mateen, men et vagt bilde har allerede avtegnet seg.

Han ble født i New York av afghanske immigranter av pashtunsk bakgrunn. Faren Seddique Mateen var programleder for et ultrareaksjonært pro-Taliban talkshow på en pashtunsk tv-kanal.

Aslak Nore. Foto: Jørgen Braastad.

Hans umiddelbare reaksjon på at sønnen hadde tatt livet av 49 uskyldige nattklubbgjester? Gud vil straffe dem som er involvert i homoseksualitet. Det er ikke noe mennesker skal befatte seg med.

VG MENER: Et angrep på homofile er et angrep på våre grunnleggende verdier

Bitene faller på plass

Nærmere en definisjon på smakløshet er det vanskelig å komme. Hva samtalene rundt middagsbordet i det matheenske hjem dreide rundt kan vi bare gjette på, men mye tyder på at hans holdninger (om ikke handlinger!) speiler verdiene han fikk innprentet hjemme. Rasistisk, sexistisk, antisemittisk og anti-homo, oppsummerte en tidligere kollega til New York Times. En ustabil og voldelig fyr, ifølge ekskona.

Legg til at mannen trolig bar på en hemmelighet som skaphomse, og bitene i puslespillet faller liksom på plass. Er det én religion som forbindes med homofobi, og der skaphomser martres av selvforakt og fordømmelse, er det Omar Matheens barnetro.

Vi står foran en lang debatt om islam og homofili, skjønt flere burde kanskje kjenne nyansene. Mens homofil legning er kriminalisert i de fleste muslimske land, har homoseksuell praksis vært helt vanlig, ikke minst i Mateen-familiens opprinnelsesland.

Men problemet stikker dypere. At noe er galt i islams hus bør være kjent for de fleste med eller uten muslimsk bakgrunn. Bokstavtro religion, kvinneundertrykking, økonomisk stagnasjon, wahabisme, vold og terror... Eller for den saks skyld venstresidens prat om imperialistiske kriger, marginalisering i Vesten og rasisme. Elendigheten tar aldri pause.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Islamisering av radikalismen

Spørsmålet er om den vanlige debatten om islam egentlig forklarer hvorfor folk blir terrorister. Hvorfor dro Anders fra Nesodden til Al-Qaida i Jemen? Hvorfor veivet Bastian fra Skien IS-flagget på Sykes-Picot-grensen? Hva fikk Omar fra USA til å drepe uskyldige mennesker?

Et enkelt svar finnes selvfølgelig ikke, men det nærmeste jeg har kommet en forklaring er den franske islamkjenneren Olivier Roy. I en mye delt artikkel etter Paris-terroren i fjor hevder Roy at spørsmålet ikke er radikaliseringen av islam, men islamiseringen av radikaliseringen.

Hva? Antyder jeg at det ikke har med radikal islam å gjøre? Selvsagt ikke. Men faktum er at mange titalls, kanskje hundretalls millioner mennesker på verdensbasis støtter opp om verdier du og jeg finner forstokkede og usmakelige.

Jeg har møtt mange av dem rundt omkring i den muslimske verden, og de er nesten alltid gjestfrie og hjertelige, akkurat som de er gjennomboret av konspirasjoner, hoderystende til likestilling, kvalme av homofile og frådende av raseri mot folk som krenker profeten. Likevel er bare et lite mindretall radikale islamister, og bare en mikroskopisk andel selv voldelige.

Eller ta Vest-Europas muslimske befolkning. Ja, det er store forskjeller mellom grupper og land, men også her finnes en stor andel med et tvilsomt verdisett, mildt sagt. Det er og blir et stort problem for integreringen, men forklarer lite av terroren. Vi har å gjøre med en nivåfeil i forklaringsmodellen.

Andelen voldelige jihadister utgjør en så liten promille at det er umulig å generalisere. Ikke uten grunn fokuserer ledende terrorforskere som Petter Nesser på nettverk og karismatiske lederskikkelser når han forklarer europeiske jihadister, i stedet for kultur og storpolitikk.

Mørke i sjelen

Men hva så med Saudi-Arabias spredning av intolerant wahabisme? Selv om jeg personlig ønsker ideologien kjølhalt og senket på havets bunn, blir den først virkelig farlig når den inngår i en bestemt kontekst (krig i Irak/Syria, sterke jihadistiske nettverk i Belgia/Frankrike, liberale våpenlover i USA osv). Og islamsk radikalisering har det ikke akkurat vært lite fokus på de siste årene.

Så la oss for en gangs skyld snakke om radikaliseringens islamisering. Roys tese åpner opp for individuelle og psykologiske forklaringer på terror. Er det noe som kjennetegner vår tids terrorister, fra Breivik til supercellen i Brüssel og Omar Mateen, er det at den politisk-religiøse overbygningen stort sett alltid er et ferniss for mørke krefter i sjelslivet.

Jihadisme generelt og den såkalte Islamske staten spesielt har blitt et fluepapir for all verdens voldelige og radikale tapere. Middelklassekonvertitter, homseklubbgjester, gangstere – det spiller ingen rolle. Du vil gå fra å være en taperaktig sikkerhetsvakt, pizzabud eller småkjeltring til å sloss, skremme og drepe folk i guds navn? Heis det svarte IS-flagget! At det har blitt sånn gjør det ikke mindre viktig å stoppe ISIS; det gjør det viktigere enn noen gang.

I 2009 lanserte Siv Jensen begrepet «snikislamisering». Det var et kontroversielt og paranoid begrep. Men ett sted har snikislamiseringen kommet langt. I en tid der venstreradikal terror er nesten borte og der voldskriminaliteten faller i de fleste land i Vesten, har voldelig jihad tatt nærmest monopol på radikalisme.

Vi må stoppe islamiseringen, av radikalismen.

Les også

 1. AP: Orlando-terrorist advarte om angrep før massakren

  Omar Mateen (29) skal på Facebook ha kritisert Vestens «skitne skikker» og advart om et kommende IS-angrep i USA rett…
 2. Ubekreftet rapport hevder at IS-leder er drept

  ISTANBUL (VG) Ubekreftede meldinger hevder at den myteomspunne IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal være drept.
 3. «Matilda»-stjerne står frem som bifil etter Orlando-terroren

  I kjølvannet av grusomhetene som rammet nattklubben for homofile natt til søndag, forteller skuespiller Mara Wilson…
 4. Orlando-massakren: Midtøsten-ekspert: – Umulig å si om han var homofil eller infiltrerte et miljø

  Omar Mateen (29) sverget troskap til IS da han brutalt drepte 49 mennesker på en homonattklubb.
 5. Solgte våpnene til massedrapsmannen: – Det er opprørende og forstyrrende

  PORT ST. LUCIE (VG) Ed Henson solgte drapsvåpnene til Omar Mateen. Massedrapsmannen plukket ut en helt spesiell…
 6. VG møtte Orlando-terroristens svoger: Tror kona er uskyldig

  PORT PIERCE (VG): Familien til Orlando-terroristen er overbevist om at konas omdømme vil bli renvasket når hennes…
 7. NBC: Orlando-massemorderens kone kan bli siktet

  FBI vurderer å sikte kona til Orlando-drapsmannen Omar Mateen (29) for å ikke ha varslet myndighetene om det grusomme…
 8. Washington Post: Donald Trump sank denne uken ned til et nytt bunnivå

  Storavisen Washington Post mener Donald Trump nå angriper amerikanernes verdier.
 9. Orlando-offer møtte massemorderen: – Han skjøt mot hodet mitt

  Angel Colon, som overlevde Orlando-massakren, takker legene for at han er i live.
 10. Homofile blodgivere avvises etter terrorangrepet i Orlando

  ORLANDO (VG) Han var en av dem som flyktet for livet da Omar Mateen begynte å skyte vilt rundt seg på nattklubben Pulse.
 11. Juan (22) og Christopher (32) skulle gifte seg – ble drept i Orlando-massakren

  De var lykkelige og hadde planer om å gifte seg. Nå blir de i stedet begravet sammen.
 12. Det nye homohatet

  Det er på tide å homse løs.
 13. Et angrep på homofile er et angrep på våre grunnleggende verdier

  Massedrapene i Orlando var et angrep på homofile.
 14. Orlando-massakren: Tidslinje: Dette vet vi om hendelsesforløpet

  Det siste døgnet har USA opplevd den verste skytemassakren i nyere amerikansk historie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder