STARTSKUDDET: Politiet oppdaget to mistenkelige kofferter på togstasjonen Gare de Lyon i Paris søndag formiddag. Foto: Ingeborg Huse Amundsen , VG

Nervene i høyspenn i Paris: Paris i dag: Folk flyktet i panikk

PARIS (VG) På overflaten er livet tilbake til normalt, men
det skal lite til før panikken bryter løs. Vi havnet midt i kaoset.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG I PARIS: Journalistene Mona Grivi Norman og Ingeborg Huse Amundsen. Foto: Mona Grivi Norman , VG

Utenfor togstasjonen Gare de Lyon i Paris sentrum nyter folk novembersol og søndagskaffe på uteserveringene langs den trafikkerte gaten. Det har gått under to døgn siden en gruppe terrorister angrep Paris i seks dødelige angrep, men mye er i ferd med å gå tilbake til det normale.

Vi er på vei for å spise lunsj og finner et smalt bord på uteserveringen til Café Aux Cadrans.

Så høres to høye smell fra togstasjonen.

Vi går opp trappen til platået der taxier og reisende kommer og går. Flere personer har stoppet opp og ser i retning den ene enden av stasjonen. Minst syv politimenn og sikkerhetsvakter i skuddsikre vester og med full bevæpning har dannet en ring rundt to kofferter – en stor og en liten.

VGs team rapporterer direkte fra Paris. Få siste nytt her.

En kvinnelig ansatt ved Gare de Lyon forteller oss at koffertene er blitt sprengt. De hadde stått uten tilsyn i et øyeblikk for lenge ute på den åpne plassen.

På vei ned igjen til kafeen, borer en jente blikket inn i oss. Hun nærmest dras etter armen av en gutt.

«Terroristen! Jeg så terroristen!» hikster jenta.

De haster mot stasjonen, og snur seg og roper at vi andre må følge etter.

POLITISTYRKER: Over hele Paris sentrum – på nesten hvert gatehjørne og på enhver offentlig plass, som her ved Place de la République – er det fullt av væpnet politi. Foto: Ingeborg Huse Amundsen , VG

Folk kikker forvirret på hverandre. Hva var dette? En misforståelse, et skuespill, eller kan det faktisk være en reell fare?

Flere politifolk har samlet seg like rundt et gatehjørne der jenta og gutten kom gående fra. De snakker med en ung mann med krøllete, mørkt hår. Stemningen er amper. Etter et lite minutt, forlater de tre politifolkene ham. Den ene politikvinnen småløpet mot bilen. Så kjører de av sted.

Det går noen sekunder.

Plutselig er det som en vegg av mennesker kommer løpende mot oss. De roper, løper for livet.

Vi kommer bort fra hverandre i kaoset.

En havner inn på kafé Aux Cadrans, der en kelner vifter med hendene. En mann i 50-årene kaster seg på gulvet mens stolene velter. Barn gråter. Flere løper ned i kjelleren til kjøkkenet og toalettbåsene.

Den andre tilslutter seg en liten gruppe som spurter nedover en gate, bort fra stasjonen. Sirenene høres fra flere kanter.

På neste gatehjørne står det to politibiler, og vi sakker tempoet, før flere forskanser seg på nabokafeer.

På hver våre plasser blir vi stående og lytte etter skudd, men det kommer ingen. Etter et par minutter er stolene satt tilbake på plass. Kelneren har allerede ryddet opp. Ingen løper i gatene lenger.

En mann på uteserveringen forteller at han ble sittende gjennom episoden.

– Det var bare panikk, ikke noe å være redd for. Politiet detonerte to kofferter og så kom mer politi med våpen og så bare vokste det til alle løp, sier han og tar en slurk av kaffen.

– Men det er jo ikke en vanlig uke.

PS: Senere på kvelden brøt det helt plutselig ut panikk på Place de la Républic i Paris og folk løp i alle retninger, før det etter noen minutter viste seg at ingenting alvorlig hadde skjedd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder