ETTERFORSKER: Teknikere fra politiet sikrer spor på en restaurant i Boulevard Voltaire, et multietnisk minglestrøk og et symbol på hva terroristene forakter. Foto: Helge Mikalsen , VG

Debatt

Den utålelige friheten

Den såkalte islamske staten tåler ikke mangfold. Nettopp derfor må vi feire mangfoldet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

DEEYAH KHAN, dokumentarfilmskaper og menneskerettighetsaktivist

Paris har et eksepsjonelt omdømme: en by av lys, kjærlighetsby, kunst- og kulturby, vin- og sangby. Men nå har Paris fått et mørkt skinn, som åstedet for simultan-terroristangrep av den såkalte islamske stat, hvilket etterlot seg 129 døde og hundrevis av sårede. Detaljene fra angrepet er uutholdelige: handikappede som ble jaktet ned og skutt mens de satt i rullestolene sine, en kvinne som ble liggende i en pøl av fremmede folks blod mens hun lot som hun var død i over én time, skriking og kuler og blod og lik.

Deeyah Khan. Foto: Annemor Larsen , VG

De valgte stedene for massakren nøye. De siktet seg ikke ut parlamentsmedlemmer eller Paris’ mange ikoniske turiststeder, men valgte de livlige, multietniske arrondissements (bydeler) hvor folk fra alle bakgrunner mingler sammen i harmoni.

Det som terroristene foraktet, det som de forsøkte å utradere, var vanlige folk som drakk, spiste, lo og menget seg. Det er dette de hatet – ikke så mye den franske stat som verdiene som inngår i mangfold og pluralisme. Pluralismen er gripende åpenbar tatt listen med ofre i betraktning, de representerer et bredt spekter av etnisiteter, trosretninger og nasjonaliteter.

Les også: Maajid Nawaz – Etter Paris

Ønsker ikke mangfold

Dette mangfoldet er det som inspirerte den moralske vemmelsen hos terroristene knyttet til Den islamske stat, som beskrev Paris som «hovedstaden for prostitusjon og obskøniteter», rockefans som «avgudsdyrkere» og fotballfans og restaurantgjester som «korsfarere».

Ekstremister i alle varianter klarer ikke å tolerere pluralismens mest grunnleggende og menneskelige faktum: det naturlige kulturelle og religiøse mangfoldet i verden.

De prøver å påtvinge sine egne forestillinger og oppførsel som en universell modell for menneskeheten, og å utviske individualitet og menneskelig variasjon. Når de ikke klarer å undertrykke forskjellighet, prøver de å utrydde den gjennom blodig vold, enten det er i Paris eller på Utøya.

Blant den svimlende rekken av tragedier forårsaket av den sunniislamske stat den siste uken, er de fleste ofrene sjiamuslimer: en niåring ble halshugget i Afghanistan, bombinger av Bagdad og en sjia-bydel i Libanon. Som vanlig er flertallet for islamistisk vold, muligens så høy andelsom 95 prosent, selv muslimer.

Panikk hos IS

Ikke rart at muslimer utgjør en kjempestor bolk av flyktningkrisen, som har medført at seks millioner syrere, halvparten av dem barn, flykter fra borgerkrigen; 100.000 irakere er fordrevet av Den islamsk stat, blant dem er mange andre desperate folk som flykter fra volden i Midtøsten. Migrasjonen har et omfang som til og med skaper panikk hos IS, og inspirerer dem til å lage propaganda for å holde tilbake strømmen med emigranter som har etterlatt den grufulle dystopien deres svekket; reduserteskatteinntekter og mangel på kvalifiserte arbeidstagere.

På natten da angrepene fant sted, delte pariserne emneknaggen #PorteOuverte, som betyr «åpne dører», og tilbød seg sjenerøst å gi husly til dem som ikke klarte å komme seg hjem i kaoset på gatene. I kontrast til disse borgernes velvilje, besluttet Frankrike å stenge grensene som svar på angrepene og knyttet dermed terrorisme implisitt til immigrasjon.

Til tross for at de fleste terrorister, som dem bak 7. juli-bombingen eller Charlie Hebdo-massakren, er avlet hjemme i Frankrike. Som terrorisme-eksperten Scott Atran bemerker, prøver den såkalte islamske staten ved slike angrep å utnytte «den nedslående dynamikken mellom fremveksten av radikal islamisme og gjenopplivingen av fremmedfiendtlige etnisk-nasjonalistiske bevegelser».

Frykter pluralisme

Angrepene bestreber seg på å fremkalle mistenksomhet, å utvide riftene mellom samfunnsgrupper, å trappe opp fremmedfrykten og bitterheten, å tillage en besk stemning som absorberer det giftige budskapet deres på best mulig måte.

I kjølvannet av Paris-angrepene delte en venn et familiefoto med meg; to skolejenter, én hvit, én arabisk – bestevenner. De har på seg sommerfuglvinger av papp, og papirhatter prydet med blomster, idet de feirer en festival i en parisisk maternelle (barnehage). De strener selvsikkert fremover på tvers av lekeplassen mens de holder hverandre fast i hendene, med store og bekymringsløse smil. Dette er avbildet fremtid fryktet både av IS og den ytterste høyresiden; en fremtid hvor vi forsvarer og tar kontroll over pluralismen vår, med snillhet og sjenerøsitet, i fredelighet og vennskap.

IS vil ikke at vi skal åpne dørene for flyktningene deres. Den vil at vi skal forlate barene og konserthallene, fotballstadionene og restaurantene. Den vil at vi skal klynge oss sammen hjemme i egne hus, innenfor våre egne sosiale grupper, og lukke dørene i frykt, for å bli som dem; intolerante, hatefulle, trangsynte og ondskapsfulle.

For å beseire dem som hater livet, frihet, likeverd og mangfold, må vi skride fremover sammen, som én menneskerase, med et solid grep i hverandres hender, med store, fryktløse smil.

Oversatt fra engelsk av Sian O’Hara.

Les også

 1. Nøkkelen i Wien

  Hvis IS står bak terroren i Paris er krigen i Syria kommet til Europa.
 2. Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

  Abdelhamid Abaaoud (29) pekes på som hovedmannen bak Paris-terroren. Torsdag ble han bekreftet død.
 3. NATO-sjef Stoltenberg: Vi er klare til å slå tilbake

  NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at NATO-landene står samlet og er klare til å slå tilbake mot ethvert angrep lik det…
 4. Politiet aksjonerte mot flere adresser i Belgia

  Belgisk politi har mandag gjennomført flere aksjoner mot adresser i Molenbeek, hvor det er bekreftet at minst en av…
 5. Frankrikes innenriksminister: – Terroristene vil aldri ødelegge republikken

  Frankrikes innenriksminister informerer mandag formiddag om aksjoner og tiltak som innføres etter helgens…
 6. Etter Paris

  Den ideologiske fortellingen til jihadistene må rykkes opp med roten og utslettes.
 7. Advarer mot krigshissing etter Paris

  Venstre-leder Trine Skei Grande kritiserer Frankrikes president Francois Hollande for å besvare terrorangrepet i Paris…
 8. Frankrike advarer mot nye terrorangrep

  Nye terrorangrep kan finne sted i dagene eller ukene som kommer, også utenfor Frankrike, advarer Frankrikes…
 9. 168 antiterroraksjoner i Frankrike natt til mandag

  Franske antiterrorstyrker har gjennomført 168 aksjoner i landet natt til mandag.
 10. Dette vet vi om terroristene

  Det siste døgnet har det kommet nye opplysningene om personene som står bak det grusomme blodbadet i Paris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder