SLETT INGEN GAUSTAD-EXIT: Sykehusdirektør Bjørn Erikstein har ikke gitt opp drømmen om å samle Oslo-sykehusene på Gaustad. Foto:NILS BJÅLAND,VG

Leder

VG mener: Sykehuskoloss på leirføtter

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Direktøren ved Oslo universitetssykehus (OUS), Bjørn Erikstein, har tilsynelatende forkastet planen om et gigantsykehus til 40 milliarder kroner på Gaustad. De medisinske fagmiljøene og politikerne pustet lettet ut da den monstrøse Campus Oslo-planen ble oppgitt, slik TV2 meldte torsdag kveld. Vi er redd det var for tidlig.

Det kan snarere se ut som at OUS-ledelsen kun har skiftet taktikk i håp om å få stukket spaden i jorden på Gaustad og dermed svinebinde både sykehusstyret og politikerne til masten. I den «nye» planen finnes ikke en eneste forpliktende formulering som imøtekommer akuttbehovene som både Radiumhospitalet og Ullevål har for oppgradering og nybygg.

(Les hele styredokumentet her)

Fortsatt skal det utredes lokk over Ring 3. Fortsatt skal sykehusene samlokaliseres. For å få til dette må et av verdens ledende behandlings- og kreftforskningsmiljøer, Radiumhospitalet, utraderes. Og blir det bygd ny legevakt på Ullevål, slik planen opprinnelig var, ryker sykehusdirektørens våte drøm om monsterhospital på Gaustad. Legg derfor merke til hvordan denne saken nå treneres av OUS.

Taperne er pasienter i hovedstadsregionen, kreftsyke fra hele landet og mennesker med særlige medisinske behov som bare Radium- og Rikshospitalets spesialister kan ivareta. Hvor lenge skal alt settes på vent? Hvordan skal pasienter møtes og behandles de 30-40 år det vil ta å bygge kolossen på Gaustad?

Når det ikke er penger nok i dagens investeringsbudsjetter til å oppgradere Ullevål, Radium- og Rikshospitalet, hvordan skal OUS da finansiere midlertidig vedlikehold ved de sykehusene som nødvendigvis må betjene befolkningen mens gigantsykehuset bygges?

Stortingspolitikere fra Frp til Ap ber OUS besinne seg, stikke fingeren i jorden og se på realistiske løsninger for sykehusene i regionen. Utlagt: Stortinget har ikke tenkt å betale for megalomanien på Gaustad. Politikerne ba om samordning, de har aldri sagt samlokalisering.

De medisinske fagmiljøene ønsker å videreutvikle Ullevål, Radium- og Rikshospitalet i tråd med deres institusjonelle egenarter, det vil være det beste for pasientene. Problemet for OUS-ledelsen, er at det ligner for mye på dagens modell. Imens renner pengene ut til konsulentselskapene.

Et hovedspørsmål nå er hvor lenge helseminister Bent Høie (H) tenker å sitte på gjerdet og se hvordan en liten klikk årelater OUS-budsjettene med stormannsgale prosjekter uten rot i økonomisk, medisinsk og praktisk virkelighet?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder