Kommentar

Mamma-debatten som ødela for Leadsom

Av Mona Grivi Norman

ALENE PÅ TOPP: Theresa May tar onsdag over jobben til David Cameron og flytte inn i statsministerboligen i Downing street 10. Foto: Leon Neal AFP

Andrea Leadsom sa hun hadde bedre forståelse av hva som står på spill for Storbritannia fordi hun er mor. Utspillet ble
trolig hennes bane i kampen mot barnløse Theresa May.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag blir innenriksminister Theresa May Storbritannias første kvinnelige statsminister siden Margaret Thatcher.

I forrige uke ble det klart at den neste statsministeren i Storbritannia ville bli en kvinne. Men ville hun også være en mor – og vil det i så fall gjøre henne bedre egnet? Det ble det siste stridstemaet i personkampen mellom kvinnene som kunne bli Storbritannias neste statsminister.

To dager etter at Tory-favoritt Theresa May (59) fortalte om sin sorg over aldri å ha fått barn, siterte The Times hennes motstander Andrea Leadsom (53) på at hun selv ville bli en bedre leder for landet fordi hun er mor.

Trebarnsmoren Leadsom hevdet i ettertid at hun var feilsitert av The Times og ba om en beklagelse. I stedet publiserte Times en lydfil og en fullstendig utskrift av intervjuet der Leadsom taler med to tunger:

Energiministeren sier at hun ikke ønsker at dette skal bli en debatt om at «Andrea har barn, og Theresa har det ikke». Men, sier Leadsom. «Jeg tenker helt ærlig at det å være mor betyr at du har en veldig sterk eierandel i landets fremtid, en håndgripelig en».

«Et hav av klasseforskjell»

Kjærlighet til egne barn har blitt brukt av kvinnelige og mannlige politikere på både venstresiden og høyresiden for å fremme likestilling, pappapermisjon, strengere innvandringspolitikk og kontantstøtte.

Skrevet av Mona Grivi Norman Foto: Jan Petter Lynau VG

Men én ting er å gjøre som Leadsom har gjort i utallige TV-debatter denne våren: Å nevne hvordan hun som mor har bekymret seg for hvordan Storbritannias fremtid i EU ville fortone seg.

Noe ganske annet er å legge til at Theresa May «kanskje har nieser og nevøer, mange folk. Men jeg har barn, som skal ha barn, som helt direkte vil være en del av det som skjer fremover».

Andrea Leadsom forsto nok selv raskt hvordan uttalelsene kunne leses og beklaget på det sterkeste om hun har såret noen. Men hennes motstandere internt i Tory brukte dette som nok et eksempel på hvorfor statssekretæren var for uerfaren til å bli statsminister, og uttalelsene om morsrollen har blitt kalt ondskapsfulle, umusikalske og for å vise «et hav av klasseforskjell» mellom de to kandidatene.

Trakk seg mandag

May har ikke kommentert mamma-debatten på annet vis enn at hun ba Leadsom underskrive et opprop om at hun vil føre en redelig valgkamp.

Mandag bekreftet Andrea Leadsom at hun trekker seg fra kampen om å bli de konservatives neste partileder. Hun sa hun manglet nok støtte til å lede en sterk og stabil regjering, og at hun vil gi sin fulle støtte til Theresa Mays kandidatur.

Dermed ble mamma-debatten det endelige punktum for lederstriden i Tory-partiet etter at David Cameron samme ettermiddag ga beskjed om at han går av allerede onsdag.

Les også: De viktigste brikkene i Brexit-spillet

Høyt spill etter Brexit

Det er et splittet parti som venter Theresa May i kjølvannet av EU-avstemmingen. Statsminister David Cameron virket oppriktig overrasket over at britene ikke fulgte hans råd og valgte å forbli i EU.

I dagene etter at Cameron ga beskjed om at han kom til å trekke seg, ble det spilt høyt:

Mannen som var regnet for å være Camerons sterkeste utfordrer, Londons tidligere borgermester Boris Johnson, var Brexit-sidens frontfigur. Men da justisminister Michael Gove brått trakk sin støtte og lanserte seg selv som en kandidat, valgte Johnson ikke å stille i lederkampen.

Trekket fikk mange av Johnsons støttespillere til å sammenligne Goves hensynsløse politiskespill, med TV-presidenten som bokstavelig talt går over lik for makt: Frank Underwood fra Netflix-serien House of Cards. Det hjalp ikke da hans kampanjeleder sendte en tekstmelding til Mays støttespillere om å stemme taktisk for å sikre at Andrea Leadsom ikke ville bli blant de tre siste kandidatene – til tross for at hun tilhørte samme politiske leir.

Gove klarte ikke å samle nok støtte. Og når Andrea Leadsom nå trakk seg fra valgkampen regner ekspertene med at (de fleste) Toryene vil samle seg om Theresa May.

Les også: En guide til lederkaoset i britisk toppolitikk

«Forbannet vanskelig»

Kvinnen som etter alle solemerker blir Storbritannias neste statsminister beskrives som kompromissløs. Hennes akilleshæl i partilederstriden har vært at hun tilhørte den tapende siden i Brexit-valget. Men Theresa May har holdt en lav profil gjennom valgkampen.

Kabinettkollega Ken Clarke beskrev May som en «forbannet vanskelig kvinne». Og hun har lovet at hun skal være «forbannet vanskelig» når Storbritannia skal forhandle med EU om vilkårene for Brexit.

Det kan komme godt med for det er ikke en liten ryddejobb som venter den kommende statsministeren. På motsatt ende av forhandlingsbordet sitter en annen mektig kvinne: Angela Merkel har lovet Europa at Storbritannia ikke vil få velge og vrake i goder når de skal forhandle seg ut av EU.

Les også

 1. Leadsom trekker seg fra statsministerkampen i Storbritannia

  Brexit-favoritten Andrea Leadsom (53) har trukket seg fra kampen om å bli Storbritannias neste statsminister.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU

Flere artikler

 1. Pluss content

  Cameron går – åpner døren for ny jernkvinne

 2. Satirekunstner om Theresa May: Først om en måned får vi se hvilken statsminister hun blir

 3. Storbritannias neste statsminister blir en kvinne

 4. Leadsom hevder hun blir en bedre leder enn May fordi hun er mor

 5. Overlegen seier i toryenes første valgrunde: Theresa May er statsminister-favoritt i Storbritannia

Fra andre aviser

 1. Cameron: May overtar på onsdag

  Bergens Tidende
 2. May går av i juni. Dette er kandidatene som nå skal kjempe om makten.

  Aftenposten
 3. Theresa May blir britenes statsminister onsdag

  Aftenposten
 4. May eneste statsministerkandidat i Storbritannia

  Fædrelandsvennen
 5. Dette er favorittene til å overta etter May

  Bergens Tidende
 6. Slik blir David Camerons etterfølger valgt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder