Kommentar

Etter siste samba i Rio

Av Per Olav Ødegård

SAMBA MOT ZIKA: Sambamusikere spiller i gaten nær Ipanema-stranden i Rio de Janeiro. På skiltet står det: Forsvinn Zika !!. Foto: AP ,

I morgen innledes Brasils berømte karneval. Etter den siste samba venter magre tider.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Sør-Amerikas største økonomi er i dyp krise, den verste på flere tiår. Dessuten er landet seg i en politisk krise. President Dilma Rousseff har en trussel om riksrettssak hengende over hodet.

Som om ikke dette var nok er Brasil blitt episenter for en ny epidemi som sprer seg over landegrensene. Verdens helseorganisasjon (WHO) karakteriserer zika-feber som en global krise.

I 2015 krympet Brasils økonomi med 3,77 prosent og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at nedgangen blir 3,5 prosent i år. Inflasjonen har steget til 11 prosent samtidig som arbeidsledigheten øker. I fjor gikk 1,5 millioner arbeidsplasser tapt. Slik er den nye hverdagen i et land som fra 2000 til 2010 var en av de raskest voksende økonomiene i verden.

Det ble opptøyer i forkant av fotball-VM i 2014, i protest mot prestisjeprosjekter i en tid med kutt i offentlige ytelser. Nå er nedtellingen i gang til de olympiske leker i Rio senere i år, men det overskygges av økonomisk og politisk usikkerhet, og nå også frykten for zika.

Det statlige olje- og gasselskapet Petrobras etterforskes i den største korrupsjonsskandale i landets historie. Saken har allerede skadet Rousseffs regjerende Arbeiderparti (PT), mens hun selv anklages i en helt annen sak. Presidenten trues med riksrett etter påstander om urettmessig bruk av statlige fond for å dekke over budsjettunderskudd. Underhuset åpnet riksrettssak i desember og prosessen gjør henne sårbar for politisk press, ikke bare fra høyresiden i brasiliansk politikk, men også venstresiden i hennes eget parti.

Rousseff benektet å ha gjort noe kritikkverdig.

Det er langt mer sannsynlig at Senatet stanser riksrettssaken, og at Rousseff blir sittende, enn at hun klarer å få orden på en skakkjørt økonomi. Hun ble gjenvalgt med knapp margin i 2014 og hennes popularitet har falt i takt med den økonomiske nedturen. Dystre økonomiske realiteter har fått Rousseff til å gjennomføre en upopulær innstramming av offentlige utgifter, til sterke protester fra fagforeningene og venstrefløyen.

Problemet for Rousseff er at hun ikke har stort annet å love folket enn budsjettkutt og skatteøkninger. Brasilianerne vet å feire når det er karneval. Men etter festen venter fasten.

LES OGSÅ:Slik oppdaget de zika-viruset

Les også

 1. WHO: Zika-viruset er en global krise

  RECIFE (VG) Zika-viruset er en global folkehelsekrise. Det fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).
 2. Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

  RECIFE (VG) Her i zika-virusets episenter fant vi kvinnen og babyen som er blitt symbolet på epidemien som skremmer…
 3. Derfor slår WHO full zika-alarm

  Det finnes ingen vaksine mot zikaviruset, og ingen medikamenter for dem som er smittet.
 4. Kronikk: Det hardner til i Brasil

  Brasil er en av Norges viktigste handelspartnere. Akkurat nå er store demonstrasjoner mot den omfattende korrupsjonen i…
 5. Presidenten vant valget i Brasil

  Brasils president Dilma Rousseff blir sittende ved makten i fire nye år.
 6. Comeback-Dilma mot fire nye år i Brasil

  Sittende president Dilma Rousseff har slått tilbake de dårlige meningsmålingene og ligger an til å gå seirende ut av…
 7. Sosial uro i Brasil etter nederlaget

  Etter at Brasil røk hodestups ut av VM, har det vært opptøyer i São Paulo.

Mer om

 1. Brasil

Flere artikler

 1. Pluss content

  Brasil på sparebluss

 2. Skjebnetimer i Rio

 3. Komitéflertall vil stille Brasils president for riksrett

 4. Rousseff: – En historisk urettferdighet

 5. Stemte ja til å stille Rousseff for riksrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder