OG KOM IGJEN, A! Harald Eia og Bård Tufte Johansen ble morsomme uten særlig drahjelp fra Kringkastingsrådet. Foto: Terje Bringedal , VG

Kommentar

Ufrivillig komisk

Tankene våre går først og fremst til de stakkarene som skal sitte og lage høyrevridde morsomheter sanksjonert av et regjeringsoppnevnt utvalg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helt alvorlig: Både jeg og alle rundt meg trodde det var en satire da meldingen kom torsdag ettermiddag om at Kringkastingsrådet hadde bedt NRK «bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden.».

Det er så mange morosider på nett etter hvert, heltnormalt.no, 5080, Satirx, etc, som pumper ut denne typen parodinyheter hele tiden. Det er så mange som har gått fem på og begynt å blåse seg opp i sosiale medier over noe man åpenbart burde ha skjønt var tull.

Og man føler seg så veldig dum når man gjør noe slikt. Man er liksom helt uttafor, uopplyst, ute av takt med tidsånden, ute av stand til å skjønne hva som er gøy, at man vegrer seg i det lengste for å tro at det er sant.

Så jeg ringte NRKs infoavdeling. Og det var altså sant. Kringkastingsrådet vil be NRK om å skape «et satiremiljø» på høyresiden for å veie opp for «den nåværende satire med ståsted på venstresiden.»

Det kunne vært en sketsj med Harald Eia og Bård Tufte Johansens «Holgersen & Tversnes». De som var både bredbåndkonsulenter, kommunikasjonsrådgivere eller drev holdningskampanjer for ymse formål, alt ettersom hva de håpet var i tiden.

Og apropos Eia og Johansen; de er noe av det morsomste NRK har frembragt de siste tiårene. Ikke fordi de var venstrevridde. Ikke fordi de var høyrevridde. Fordi de fikk drive en fri form for satire som kunne latterliggjøre nær sagt hva som helst.

Fordi kringkastingssjef Einar Førde, den venstrevridde gamle luringen, holdt sin hånd over dem da de var nye og ferske, og ikke brød seg om at de måtte stå skolerett talløse ganger i Kringkastingsrådet for å høre hva de totalt umorsomme rådsmedlemmene mente om hva som var god humor.

Fordi det er slik man skaper noe morsomt; man lar talentfulle folk få frie tøyler, passer på at de holder seg innenfor norsk lov og Vær varsom-regler, men slipper dem ellers fri.

Det er ingen garanti for at det blir morsomt. Og det er dessverre mye i norske medier som er ment å være morsomt som ikke er det. Heldigvis pleier det å avvikles raskt av mangel på respons.

Men det er i hvert fall én måte å garantere for at ting ikke blir morsomt på. Og det er et utvalg fylt av Holgersen og Tversnes'er få bestemme hvilken politisk valør humoren skal ha.

Det beste man kan håpe på i et slikt prosjekt, er at det blir ufrivillig komisk..

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder