Kommentar

KOMMENTAR: Det blir mindre moro fremover

Av Astrid Meland

STOR DAG FOR FINANSMINISTEREN: Siv Jensen ble møtt av pressen utenfor hjemmet sitt i dag tidlig. Slik tradisjonen er på denne dag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Og det er bra. Statsbudsjettets viktigste tall er gørr kjedelig. Men viktig.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

«Budsjettimpulsen». Smak på den. Det tallet er et av de viktigste i statsbudsjettet. Der sier hvordan pengebruken bidrar til aktiviteten i økonomien.

En nøytral budsjettimpuls betyr at pengebruken verken bidrar til høyere eller lavere aktivitet. I år er vi tilnærmet der. I statsbudsjettet for 2018 er budsjettimpulsen under 0,1.

Les mer: Regjeringen vil bruke 231,1 oljemilliarder

Og det er som det skal være. Krisen er over, det går bedre i Norge. Da skal ikke budsjettimpulsen være ekspansiv, slik den var i årene etter oljeprisfallet, og som etter finanskrisen. Den gangen var det bra vi pøste på, for å holde hjulene i gang.

Les mer: Dette er lekkasjene

Når det går bedre, må det være slutt på storshopping med Oljefondets gullkort. For faren med slik pengebruk er at den kan henge seg fast og bli med inn i de gode tidene.

Derfor er det bra at finansministeren fra Frp, som ikke har hatt mye til overs for handlingsregelen, legger seg på det som ser ut til å være en riktig innretning.

Det betyr ikke at det er slutt på økningen i oljepengebruken. Økonomien vokser fra et år til det neste. Derfor øker oljepengebruken i kroner og øre, selv også om budsjettimpulsen er nøytral.

Når oljepengebruken ligger vel 231 milliarder kroner, og er på 2,9 prosent av oljefondet i år, er det høyt, men omtrent som ventet. Det er altså fortsatt en økning, men ikke en like stor økning som foregående år.

Les mer: Jensen gir litt gass igjen

Det betyr at det vil måtte komme enda tøffere kutt i årene som kommer. For økningen i oljepengebruk har vært alt for høy under de borgerlige, veksten i pengebruken har år etter år økt mer enn veksten i økonomien. For en borgerlig regjering er det ekstra flaut. For om det fortsetter slik blir alt til slutt offentlig sektor.

Derfor er det på høy tid at det strammes inn, selv om det ikke er nok. Men det vil likevel merkes. Det er slutt på tiltakspakkene. Næringslivet i vest må kjøre på egen kjøl. Og dette kan dessuten bety færre skattelettelser, som gir økt budsjettimpuls.

Men regjeringen kan også ha hatt flaks med noen poster. Utgifter kan ha blitt mindre enn antatt (som asyl i fjor). Eller de kan ha tatt noen velkjente tjuvtriks (som utbytte av statseide selskaper).

Men det vil være overraskende om de ikke tar noen ordentlige kutt i år. Det er nå det må gjøres. Desto nærmere valg vi kommer, jo mindre aktuelt blir det med upopulære kutt.

Les mer: I overkant optimistisk

Uansett er dette ikke over i dag. Når det varsles kutt i støtten til el-bil og kutt i skatteklasse 2, så er det som bestilt for Venstre og Krf. Dette er sånt politikerne kaller «leverage» - handlingsrom. Regjeringen slenger det inn i pakken for at Venstre og KrF kan forhandle det vekk.

Så får vi se da, om det bare er regjerings-aktuelle Venstre som lykkes i å stoppe el-bilkuttet, mens opposisjonspartiet KrF går på en smell med skatteøkningen til familiene.

For Erna og Siv har selvsagt lyst til å gi et signal om at selv om de strammer til, så lønner det seg å sitte i regjering.

Les også

 1. KrF-krav for budsjett-støtte:
  800 millioner til flere lærere

  KrF er villig til å sikre flertall for Høyre-Frp regjeringens budsjett, men ett viktig vilkår er at KrF får støtte for…
 2. Hastemøtet om skolevold: Regjeringen kommer med 30 mill. ekstra for å bekjempe unge gjengangere

  Regjeringen legger inn 30 millioner kroner i statsbudsjettet neste år for å styrke oppfølgingen av kriminelle…
 3. Flertall på Stortinget for å ta pengestøtten fra Human Rights Service

  Den politiske opposisjonen på Stortinget går nå inn for å frata Human Rights Service 1,8 millioner kroner i statsstøtte.

Mer om

 1. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Budsjettet: Ungt opprør mot egen regjering

 2. Bred støtte til bruken av oljepenger

 3. Venstre vil kutte mindre oljepenger enn KrF

 4. Nei har du sett, et kutt i budsjett!

 5. Folk i jobb er statsbudsjettets viktigste oppgave

Fra andre aviser

 1. Revidert budsjett 2020: Se de viktigste nøkkeltallene

  Bergens Tidende
 2. «Det burde være flaut for Høyre å lede an denne pengegaloppen»

  Bergens Tidende
 3. Jensen øker bruken av oljepenger med syv milliarder

  Aftenposten
 4. Regjeringen overrasket og provoserte med økt oljepengebruk

  Bergens Tidende
 5. Oljepengebruken øker dramatisk etter coronakrisen

  Bergens Tidende
 6. Jensen strammer inn oljepengebruken og tror KrF «finner ut av» sukkeravgiften

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder