OMKAMP: Den tverrpolitiske beskjeden fra Stortinget om å se på nedleggelsesvedtaket en gang til, er ikke til å misforstå.

OMKAMP: Den tverrpolitiske beskjeden fra Stortinget om å se på nedleggelsesvedtaket en gang til, er ikke til å misforstå. Foto:Aleksander Andersen,NTB scanpix

Leder

VG mener: Mot løsning for Nasjonalgalleriet

For kulturinteresserte og historisk informerte Ap-velgere må det fortone seg som et mareritt at de eneste som stadig insisterer på å legge ned landets nasjonalgalleri, er Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet samt Høyres sittende kulturminister har fått en nesestyver fra Stortinget i den pågående farsen om Nasjonalgalleriet. Kulturdepartementets embetsverk, hvor «tøm-og-røm»-strategien i sin tid ble lagt, og Nasjonalmuseets systemlojale ledelse må også med på listen over irettesatte. Et såkalt anmodningsforslag fra Venstre i budsjettforliket, er i realiteten full seier for kreftene som vil bevare Nasjonalgalleriet.

Det heter: «Stortinget ber regjeringen vurdere om Nasjonalgalleriet kan være en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design uten en ny totalrenovering.» Ved voteringen fikk forslaget tilslutning fra samtlige partier, unntatt Ap. Selv med forbeholdne begreper som «vurdere» og «kan», er dette et bindende vedtak.

I parlamentarisk forstand instruerer stortingsflertallet Regjeringen om å se på avviklingsvedtaket en gang til. Ordlyden er et resultat av budsjettforhandlingene, dermed en formulering de blåblå er med på. Det betyr at omkampen er forankret i Regjeringen. Selv om motkreftene er sterke og vil «prøve seg med nye manipulasjoner», slik tidligere kulturminister Lars Roar Langslet (H) skrev i Klassekampen denne uken, er den tverrpolitiske beskjed ikke til å misforstå.

For kulturinteresserte og historisk informerte Ap-velgere må det fortone seg som et mareritt at de eneste som stadig insisterer på å legge ned landets nasjonalgalleri, er Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Vi noterer også at Fremskrittspartiets Ib Thomsen har vært en av de mest profilerte på bevaringssiden.

GA IKKE OPP: Trine Skei Grande (V) fikk flertall for å revurdere nedleggelsen av Nasjonalgalleriet. Foto:Kyrre Lien,VG

Det er likevel Venstreleder Trine Skei Grande som skal ha den største honnør for at saken nå tas videre.

Takket være hennes utrettelige innsats og rolle som, unnskyld uttrykket, gnagsår overfor både denne og forrige regjering, har statsråd etter statsråd måttet svare på hvorfor de vil legge ned Nasjonalgalleriet. Denne øvelsen har stilt samtlige kulturministre i forlegenhet og tydeliggjort hvilken absurd idé det hele er.

Nå er de «skjulte strateger», som Langslet skriver, avkledd. De har ingen ting å vise til. Vi får et flott nytt Nasjonalmuseum, men vi skal også ta vare på Nasjonalgalleriet som visningssted for kunst. Når Ap kommer seg ut av skammekroken etter å ha tapt tidenes pinligste kulturpolitiske sak, håper vi politikerne er voksne nok til å gjøre felles front med stortingsflertallet og den alminnelige folkemening for å bevare vårt ærverdige nasjonalgalleri også for kommende slekter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder