TRUSSEL: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik under pressekonferansen tidligere i dag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Debatt

Kronikk: En varslet terrortrussel

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) varslet onsdag om at et terrorangrep mot Norge er under planlegging og at det er en ekstrem gruppe i Syria som står bak. De som er sendt ut på oppdrag skal ha erfaring fra den blodige borgerkrigen som
raser i landet.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Lars Akerhaug, forfatter av boken «Norsk jihad - muslimske ekstremister blant oss».

Det er bra at myndighetene nå varsler befolkningen om et mulig forestående terrorangrep. Samtidig og uavhengig av en mulig planlagt terroraksjon, er denne trusselen ikke noe nytt. Særlig de siste to årene, etter at radikale islamister begynte å reise fra Norge til Syria, har terrortrusselen mot Norge vært økende. Samtidig kan vi spørre om norske myndigheter og politikerne har tatt de nødvendige grep for å hindre at de som har reist til Syria skulle komme tilbake som terrorister.

Dyrker fiendebilde

FORFATTER: Tidligere VG-journalist Lars Akerhaug. Foto:Nils Bjaaland.,

Det er for tidlig å si noe om hvem som står bak trusselen. Det er heller ikke sikkert at PST har all informasjon. Men det er mulig å si noe om hvilke grupper i Syria som dyrker et fiendebilde av Norge og Vesten.

Denne sommeren erklærte Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) opprettelsen av et kalifat, altså en islamsk stat, på tvers av landegrensene i Irak og Syria. Tanken er at den islamske staten etter hvert skal ekspandere og legge under seg nye landområder. Det er også denne gruppen mange av de unge muslimene som har reist fra Syria for å krige har sluttet seg til, blant annet Bastian Vasquez som nylig figurerte i en propagandavideo fra gruppen.

Så langt har denne gruppen hatt sitt hovedfokus på Syria. Men med opprettelsen av kalifatet har de i enda større grad havnet i Vesten og USAs søkelys. Samtidig har ISIS truet med konsekvenser om vestlige land og særlig USA griper inn mot dem.

Men ISIL er ikke de eneste som opererer i Syria. Flere andre grupper er inspirert av terrornettverket Al-Qaidas ideologi og den andre store radikale islamistgruppen, Nusrafronten, er en del av Al-Qaida-nettverket.

Det er også verd å merke seg at flere mellomledere i Al-Qaida skal ha flyttet sin virksomhet fra grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan til Syria.

I Syria befinner det seg også en rekke ledere som i flere tiår har vært omreisende hellige krigere, såkalte «jihadister», med erfaring fra å planlegge spektakulære angrep og terroraksjoner. Disse vet hvordan man produserer bomber og gjennomfører selvmordsangrep. Derfor er det spesielt bekymringsfullt hvis de kommer i kontakt med unge rekrutter fra Vesten.

Norge på kartet

Det er ikke sikkert at det er nordmenn som står bak terrorplanene PST har varslet befolkningen om eller at de overhodet har noe med dette å gjøre. Men det er dessverre ikke tvil om at de flere titalls unge muslimene fra Norge som har reist til Syria har medvirket til å sette Norge på kartet.

En annen sak som også bidrar til å sette Norge på de globale terrornettverkens kart er fengslingen av mullah Krekar. Fra før er det også kjent at personer som symaptiserer med Krekar har sluttet seg til radikale islamistgrupper i Syria.

En rekke grupper kan ha som mål å slå til mot Norge. Logikken er like enkel som den er skremmende: Gjennom norsk deltakelse i Nato-samarbeidet og i Nato-operasjoner i Afghanistan er Norge en del av USAs «krig mot terror». I terrornettverkenes øyne er dette en krig mot islam.

Det som har endret seg med Syriakonflikten er at det nå er langt enklere å reise for å slutte seg til terrornettverkene. Tidligere måtte man ta seg inn i områder som grensen mellom Pakistan og Afghanistan for å komme i kontakt med Al-Qaida. Nå er det bare å ta flyet til Istanbul eller Ankara og sette seg på bussen til grensen. Har man de riktige kontaktene er det lett å ta seg derfra og inn i områder som er kontrollert av terrornettverkene.

Sendrektighet

I møtet med denne utviklingen har norske myndigheter vært sendrektige. Først nå har Fremskrittspartiets statsråd Anders Anundsen sendt et lovforslag som åpner for å fengsle eventuelle Syriareisende. Dette er et godt tiltak, men det kommer for sent.

Mange, kanskje de fleste som kunne tenke seg å reise for å slutte seg til disse gruppene, har allerede dratt. Det er bra at man nå varsler storstilte tiltak for å forhindre et mulig forestående terrorangrep, men like viktig som å håndtere slike situasjoner er det å sørge for å redusere mulighetene for at de skjer.

Her har Norge sviktet.

Mer om

  1. Terror

Flere artikler

  1. VG mener: I krig mot alle

  2. Rødskjegget tsjetsjener er blitt jihadistenes frontfigur i Irak

  3. Dagbladet: Trodde fire IS-terrorister var på vei til Norge i sommer

  4. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

  5. Terrorekspert: IS har urovekkende stor rekkevidde

  6. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder