DISKRIMINERING? – Etter å ha sendt søknad til en arbeidsgiver så får man som oftest tilbake en melding om tilsetting som forteller at du fikk avslag og dermed oppgir navnet på hvem som ble ansatt i stillingen. I alle disse mailene er personen som ble ansatt, uten ett eneste unntak, den stolte innehaver av et etnisk norsk navn, skriver kronikkforfatteren. Foto:Annemor Larsen,VG

Debatt

Kronikk: Minoritet + Jobbsøking = Sant?Sjansene for å bli innkalt til intervju reduseres med en fjerdedel hvis man har en utenlandsk navn på søknaden. Hvor sannsynlig er det i dagens Norge at jeg får jobbtilbud i nærmest fremtid?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Osman Siddique, mastergrad i statsvitenskap fra UIO, jobber pr dags dato som vekter.

Mulighetene for relevant jobb etter avsluttet utdanning kommer ikke lett for mange, men ting blir verre hvis du har ett navn som den gjennomsnittlige norske arbeidsgiver ikke klarer å uttale. Jobbsøkerkurs på skolen mente at de fleste innen mitt felt får relevant jobb innen 3-6 måneder etter avsluttet utdanning. De glemte visst å ta med den utenlandske faktoren i den ligningen.

Det første året

Osman Siddique. Foto: ,

Får jeg frem motivasjonen min på en riktig måte? Er innledningen riktig? Blir dette søknaden som kanskje slår igjennom? Blir det? Kanskje? Kanskje ikke? Alle kommer før eller senere til å oppleve hvordan det er å søke på relevante jobber etter en avsluttet utdanning. Derimot kommer ikke alle til å oppleve hvordan det er å være en innvandrer og søke på relevante jobber. Lever vi i et mulighetenes land for folk flest?

De første 14 månedene av min jobbsøking etter avsluttet utdanning, sammen med de ca. seks måneder med jobbsøking før avsluttet utdanning har gjort meg oppmerksom på den enorme konkurransen som finnes i jobbmarkedet i dag. Alle som er ferdigutdannet kommer til å måtte kjempe for de få stillingene som er lyst ut med jobbprofiler som er veldig lik deres egne. Likevel må det sies at når de fleste etniske nordmenn i mitt kull allerede er ute i relevant jobb, og at de hundrevis av søknader jeg hittil har sendt har blitt avslått til fordel for et etnisk norsk navn, så er det mer ved denne historien som folk flest ikke innser.

Hvordan vet jeg så dette lurer mange på? Vel, etter å ha sendt søknad til en arbeidsgiver så får man som oftest tilbake en melding om tilsetting som forteller at du fikk avslag og dermed oppgir navnet på hvem som ble ansatt i stillingen. I alle disse mailene jeg har fått (og det er en god del) er personen som ble ansatt, uten et eneste unntak den stolte innehaver av et etnisk norsk navn. Så er spørsmålet hvorfor?

Kan det være at det er noe galt med meg, eller mine søknader, eller det bitte lille antallet av intervjuer jeg har gitt? Vi kan ikke utelukke det i det heletatt. Jeg har mine feil og mangler som alle andre, men jeg har opplevd å bli roset i de intervjuene jeg har hatt, men bare aldri fått jobben. Jeg har derimot aldri ikke fått jobben til fordel for en annen innvandrer heller. Tilfeldighet?

Reduseres betraktelig

Nå skal det sies at det er veldig mange som sliter med å få seg sin første relevante jobb uansett etnisk bakgrunn. Etter det jeg opplever så sliter de som er utdannet innenfor samfunnsvitenskapene aller mest.

Det jeg prøver å si er at selv om samfunnsvitenskapelig utdanning tilsynelatende er et svakt kort å ha i hånda i dagens jobbmarked, så er en ikke-vestlig bakgrunn kombinert med en samfunnsvitenskapelig utdanning noe som gjør saken enda litt vanskeligere for de som befinner seg i den båten.

Forskning gjort av FAFO ved Midtbøen og Rogstad fremhever at sjansene for å bli innkalt til intervju reduseres med en fjerdedel hvis man har en utenlandsk navn på søknaden. Grunnen til jeg trekker denne rapporten frem er for å understreke at det jeg faktisk sier ikke er basert på kun subjektive opplevelser, selv om det var subjektiviteten som fikk meg til å skrive dette til å begynne med.

En evig runddans

Med alt tatt i betraktning er min jobbprofil følgende: av ikke-vestlig bakgrunn, utdannet innenfor samfunnsvitenskap, med et etternavn som kanskje den allmenne borger ikke klarer å uttale. Hvor sannsynlig er det i dagens Norge at jeg får jobbtilbud i nærmest fremtid? Jeg har dessuten heller ikke flere år med relevant arbeidserfaring, noe alle arbeidsgivere krever. Likevel er det ingen som ansetter meg for at jeg skal få denne erfaringen heller.

Er det noen andre enn meg som ser ironien bak denne paradoksale runddansen? Hvor skal jeg trylle frem denne erfaringen hvis ingen der ute er villige til å gi meg den? Det typiske svaret her som mange kommer er selvfølgelig frivillige verv osv. jeg har allerede tenkt på den, jeg har erfaringer fra flere forskjellige verv til deres informasjon.

Tilslutt vil jeg alle der ute som leser dette og tenker at jeg er enda en innvandrerklisjé på to bein som syter over min etnisitet, si følgende: har du kanskje lyst til å bytte plass med meg?

Les også

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Tok norskklingende etternavn: Sonja byttet navn for å få jobb

 2. Arbeidsgiverne må ta sin del av ansvaret

 3. Fordelen som innvandrerkvinne

 4. Pluss content

  Eksperter: Reis deg til drømmejobben!

 5. Pluss content

  Nordmenn forteller: Ny jobb etter 50

 6. Pluss content

  Slik skiller du deg ut som jobbsøker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder