Kommentar

Taper overalt

Av Frithjof Jacobsen

MARERITTUKE: Onsdag så statsminister Erna Solberg (H) at Brann rykket ned fra eliteserien. I dag får hun en ny nedtur på VGs meningsmåling. Foto:Helge Mikalsen,Så kom ett-tallet. For første gang siden 2009 blir Høyre målt under 20 prosent. Et foreløpig bunnpunkt i Høyres elendige budsjetthøst.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Høyres høst er et mareritt. Flere år med systematisk velgerpleie er i ferd med å rives ned på noen få måneder. Kommunevalget neste år kan bli Erna Solbergs største nedtur siden katastrofevalget i 2005.

Begge regjeringspartiene får juling på meningsmålingene denne høsten, men det er Høyre som rammes hardest. Fremskrittspartiet måles nesten alltid litt lavere enn det som er reelt. Det så vi senest i valgkampen 2013, Frp er på nedtur, men den er ikke så stor som Høyres.

Bakgrunnstallene i målingen gir ingen trøst for Høyre. Partiet, som ble størst i skolevalget i 2013, har tapt grepet om de unge velgerne. Ap er over tre ganger så stort som Høyre i aldersgruppen under 30 år. Med bare 12,9 prosent i denne gruppen er Høyre jevnstort med Frp.

Høyre taper markant i regioner som var knallsterke for partiet ved valget i fjor. H har nå under 20 prosent oppslutning på Vestlandet, mens Ap har godt over 30. Dette er oppsiktsvekkende. Høyrevinden inn mot valget i fjor, var en kraftig vestavind. Nå er den knapt en flau bris.

I Oslo er det også ille. Her er Ap snart dobbelt så store som Høyre. Partiets nedtur nasjonalt kan koste Oslo Høyre makten i hovedstaden. Ernas mislykkede regjeringshøst kan koste Oslos mest populære ordfører på en mannsalder, Fabian Stang, jobben. Dette kan blåse liv i den slumrende interne partikonflikten mellom Erna Solberg og Oslopartiet.

I resten av østlandsområdet, Norges mest folkerike region, er det enda verre. Høyrebølgen som raste gjennom boligfelt og småbyer på Østlandet, er borte. Ap har over 45 prosents oppslutning på Østlandet, mens Høyre så vidt bikker 20.

Bildet er det samme overalt. Den borgerlige regjeringen får juling, og det er lederpartiet på borgerlig side som får de hardeste slagene. Partiet som i årene fra 2010 til valget i 2013 hadde suverent best innsikt i norske velgeres atferd og hvordan moderne partier utformer og presenterer politikk, har mistet innsikten. Det har kostet dem dyrt å flytte inn bak murene, kodelåsene og sikkerhetsslusene i regjeringskvartalene.

Hvis ikke Erna Solberg klarer å snu denne utviklingen, går Høyre på en smell i kommunevalget til neste år. Grepet partiet i dag har om byene kan forsvinne, og Høyre kan miste en rekke ordførere. Det er den verst mulige starten på den lange valgkampen frem mot stortingsvalget i 2017.

Erna Solberg har håndtert dype politiske kriser før. Nesten egenhendig gjenreiste hun Høyre og seg selv etter katastrofevåren 2009. Det gjorde hun med så stor suksess at hun ble statsminister. Nå står hun foran en ny krise. Om hun makter å snu dette også er det ingen som vet. Heller ikke i Høyre

Les også

 1. En av tre blåblå velgere fornøyd med budsjettet

  Bare hver tredje velger som stemte på Høyre eller Fremskrittspartiet ved stortingsvalget i fjor, sier de er fornøyd med…
 2. Regjeringens tåpelige posepenger

   Fra mars neste år vil plast- og papirposer gå kraftig opp i pris. Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF vil…
 3. Dårligste Frp-måling på 14 år

  Frp faller 1,5 prosentpoeng og får en oppslutning på 10,7 prosent i Dagens Næringslivs måling for november.
 4. Katastrofemåling for Høyre

  Etter 13 måneder i regjering stuper Høyres oppslutning under 20 prosent.  Hver fjerde velger har rømt siden 2013-valget.

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Politikk
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Stemmer teller – Venstre avgjør

 2. Urbane problemer og løsninger ingen vil ha

 3. Krisen bare Frp tjener på

 4. Sett et tryne på saken

 5. KrF mot historisk dårlig valg: Hareide: – Jeg tar min del av ansvaret

 6. Valgets kvaler for Fremskrittspartiet

Fra andre aviser

 1. Høyre senker de borgerlige

  Bergens Tidende
 2. Det uforutsigelige valget

  Aftenposten
 3. Aarebrot: - Erna Solberg blir sentral

  Bergens Tidende
 4. Leder: Høyre på defensiven

  Fædrelandsvennen
 5. Høyre-topper frykter mer solospill fra Frp

  Aftenposten
 6. Blå nedtur, rød og grønn opptur

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder