Kommentar

Frykt, forvirring og våpen

Av Frithjof Jacobsen

NØDHJELP: En kvinne bærer en pose med mat som gis ut til den stadig mer trengende befolkningen i den øst-ukraniske byen Debaltseve. Byen er kontrollert av Ukrainas militære. Foto:Maxim Shemetov,Reuters

MÜNCHEN (VG) Vestens sikkerhetspolitiske elite er samlet i
Tyskland denne helgen. Den sliter med å samle seg om Ukraina.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

For ett år siden var den tidligere tungvektsbokseren Vladimir Klitsjko en av de mest omsvermede gjestene her på den årlige sikkerhetskonferansen i München. Som talsmann for de ukrainske opprørerne på Maidan-plassen, var muskelmannen Klitsjko symbolet på det nye Øst-Europa som var i ferd med å vri seg ut av Putins krokete grep. Ukrainerne var i ferd med å kaste Kreml-supporter Janukovitsj, og vise at Russland var mer avmakt enn stormakt. Ingen trodde Moskva hadde noe å svare med.

Ett år senere er Europa snudd på hodet. Krim er russisk, tatt med militærmakt mens Europa kikket ned i bakken. I Øst-Ukraina flytter prorussiske opprørere frontlinjen vestover. I den britiske avisen Daily Telegraph spurte i går en tidligere britisk ambassadør om Vesten er i ferd med å "sell out Ukraine to Vladimir Putin". Ingen snakker om russisk avmakt, mange snakker om Russland som en ny stormakt.

I USA er det stadig sterkere krefter som ønsker å sende våpen til Ukraina, for at landet kan kjempe noe jevnere mot den massive militære støtten Russland pøser inn i til opprørerne. I Europa frykter man at USA vil bruke Ukraina til å vise brystkassen og sende Europa inn i en uoversiktlig og høyspent situasjon. Men uten at USA er villig til å følge opp med militært nærvær og det som kreves av styrker og sikkerhetspolitisk tyngde i en slik farlig situasjon.

Den tyske forsvarsministeren la vekt på alle problemene våpenstøtte vil skape, da hun omtalte saken her i går. Hun nevnte ingen oppsider. Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande har satt i gang et eget initiativ for å forsøke å få i gang forhandlinger med Russland om Ukrainas fremtid. Hollandes budskap før han dro østover var at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO.

Om Ukraina er problemet som er i ferd med å ødelegge forholdet mellom Russland og Vesten, eller om Ukraina bare er scenen der et langt større problem utspiller seg, er det vanskelig å få tak på. Noen håper at en løsning i Ukraina, som kan innebære å komme Russland i møte på noen områder, vil gi avspenning. Andre mener ethvert knefall for russernes grensekrenkelser og militariserte bølleoppførsel, bare vil gi Putin mer bensin i stridsvognen.

Det er slående, til dels nedslående, at Europa ikke ser ut til å ha noen felles sikkerhetspolitisk strategi eller forståelse for hvordan et aggressivt Russland skal håndteres. I hvert fall ikke en som klarer å få ham til å skifte kurs. Ukraina betaler prisen, og de østeuropeiske landene med russergrense er redde.

Kanskje kan München-konferansen denne helgen gi noen svar, men det som preget den første dagen er først og fremst at Vesten ikke ser ut til å henge helt sammen i sikkerhetspolitikken.

Les også

 1. Kronikk: Revolusjonens barn
  leker med ilden

  En ny lov som opphever parlamentsmedlemmers immunitet kan skape en ny æra i ukrainsk politikk og bli en milepæl på veien…
 2. Dødstallene stiger i Ukraina: Øst-Ukraina: Fem drept det siste døgnet

  Fem ukrainske soldater skal være drept i kamper med prorussiske separatister det siste døgnet.
 3. Ukrainas ledere må ta ansvar for landets fremtid

  Engasjement fra internasjonale partnere er et viktig verktøy i arbeidet mot en konstruktiv løsning på den pågående…
 4. - Putin kommer til å teste NATO

  MÜNCHEN (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at forholdet mellom Russland og Vesten er varig endret, og at det…

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. 2016 kan bli Putins år

 2. Mens vi venter på Putin

 3. Kronikk: Alvorlige dager for
  Europa

 4. Natt til torsdag ble de enige om våpenhvile. Samtidig skal 50 russiske stridsvogner ha rullet inn i Ukraina.

 5. Harde kamper dagen før toppmøte om Ukraina

Fra andre aviser

 1. Putins ansvar

  Bergens Tidende
 2. Opprørerne i Ukraina rykker frem mens Vesten diskuterer våpenhjelp

  Aftenposten
 3. Vil unngå at vestlige våpen sendes til Ukraina

  Aftenposten
 4. Fare for større krig

  Bergens Tidende
 5. Dekker over splittelse mellom Europa og USA

  Aftenposten
 6. Russland øker støtten til opprørerne

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no