VILL JUBEL: Miljøpartiet de grønne har gjort et brakvalg og har mangedoblet sin oppslutning i storbyer. På valgvaken understrekes at partiet vil være villig til å snakke med alle partier fir å danne byråd.

VILL JUBEL: Miljøpartiet de grønne har gjort et brakvalg og har mangedoblet sin oppslutning i storbyer. På valgvaken understrekes at partiet vil være villig til å snakke med alle partier fir å danne byråd. Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

Kommentar

Grønn jubelkveld

MDGs VALGVAKE (VG) Miljøpartiet de grønne har gjort et brakvalg, og kan komme på vippen i Oslo. Men bak konfettien lurer alvoret.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

MDGs valgvake gikk tom for champagne allerede klokken 22 i kveld. Festen startet lenge før valgdagsmålingen ble kjent klokken 21, og nådde euforiske høyder når de første målingene begynte å tikke inn.

Og med god grunn. Partiet har gjort et brakvalg i flere storbyer, og kan komme på vippen i Oslo. Dermed får partiet, som ved siste stortingsvalg fikk inn en representant i Stortinget, makten til å felle byrådet i hovedstaden etter 18 år med de borgerlige ved makten.

Sjekk resultatet i din kommune

– Historisk og magisk

Valgdagsmålingen i kveld viser kraftig fremgang for MDG på landsbasis. Og størst kan seieren bli i Oslo, hvor målingen viser hele 8,8 prosent oppslutning. Også i Bergen gjør partiet et brakvalg.

Ord som går igjen blant de grønnkledde og elleville fremmøtte er «historisk, magisk og utrolig». Og historisk er de, for det er 40 år siden sist et nytt politisk parti etablerte seg i Norge.

Valgkampens underdog har dyptgripende og radikale miljøplaner, men har åpenbart appellert til en betydelig andel nordmenn. Særlig grunnet mangel på en klar klimapolitikk fra de etablerte partiene.

Få siste nytt i valgstudio

Vil kjempe om MDGs gunst

Seiersdansen til tross. Bak kulissene er det blodig alvor. Både de rødgrønne og de blåblå vil nå forsøke å vinne MDGs gunst i byer hvor de grønne kan komme på vippen. Slik Høyres allerede har signalisert i Oslo. Snuoperasjonen er oppsiktsvekkende tatt i betraktning at de under valgkampen har gitt inntrykk av at de ikke vil forhandle med de grønne, som de anså som «de røde».

På valgvaken har miljøpartiet døren på vidt gap. Det hevdes hardnakket at MDG er blokkuavhengig. De tror ikke på den tradisjonelle rød- til blåaksen, men på en grå- til grønnakse. De skal snakke med alle partier, og alt er helt åpent, særlig i Oslo. Samtidig understreker sentrale politikere at de partiene som gir MDG mest gjennomslag for deres politikk vil få MDGs støtte.

Sultan kan bli ordfører

Saker som er viktigst for MDG når de går inn i byrådsforhandlinger er miljø- og klimapolitikk. Mindre biler, sammenhengende sykkelveinett, menneskevennlige byrom og et betydelig forbedret kollektivtilbud er noen av sakene de vil kjempe for.

Det er ikke usannsynlig at Oslo får sin første muslimske ordfører gjennom MDGs Shoaib Sultan. Og det er på høy tid. I en by hvor over en av tre innbyggere er flerkulturelle. Forhandlingene vil være harde, men Raymond Johansen har signalisert at han ønsker å bli byrådsleder. Det åpner muligheten for Sultan som ordfører.

Som i alle sonderinger og forhandlinger vil partiene måtte sluke noen kameler. En MDG på vippen kan riktig nok føre til byrådsskifte i Oslo og Bergen, men hvor mye reell makt og gjennomslag de selv får er usikkert.

Uansett hva sluttresultatene blir, Miljøpartiet de grønnes brakvalg bør være en vekker for de etablerte partiene. De har undervurdert viktigheten av en god klimapolitikk og slik laget rom for at en parti på sidelinjen ble det viktigste partiet i enkelte byer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder