OMKAMP: – KrF og Venstre må på banen. Nå. I dag. Og forlange en omkamp, som Frp ønsker. En omkamp for å heve taket. 8000 flyktninger er mindre enn det kommer til Ungarn hver uke, skriver tidligere Venstre-nestleder Olaf Thommessen.
OMKAMP: – KrF og Venstre må på banen. Nå. I dag. Og forlange en omkamp, som Frp ønsker. En omkamp for å heve taket. 8000 flyktninger er mindre enn det kommer til Ungarn hver uke, skriver tidligere Venstre-nestleder Olaf Thommessen. Foto:Trond Solberg,VG

Lytt til Per Sandberg!

debatt
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
MENINGER

Per Sandberg og Frp har tatt til orde for at vi må ha en
omkamp på Stortinget knyttet til inntaket av 8000 flyktninger. Han har naturligvis rett.

OLAF H. THOMMESSEN, tidligere nestleder i Venstre

Etter de uverdige prosessen der «alle» ville ta i mot 10.000, noe som resulterte i 8000, har vi i enda større grad sett hvordan krisen har utviklet seg.

Det er derfor ikke holdbart at Norge kun forplikter seg til 8000. Vi må ta i mot langt flere!

Balkan-dugnaden

Da jeg var nestleder i Venstre følte jeg meg ganske alene i kampen for en mer liberal flyktningepolitikk. Alle de andre partiene kaptes om å legge seg så tett opp til Frp som mulig for på den måtes å kunne kapre noe av Frps voldsomme vekst basert på fremmedfrykt og fordommer. Dette er snudd på hodet i dag. Der Frp fortsetter med å spre fryktbasert propaganda med håp om å vinne flere kommunestyreseter, ser vi at oppslutningen går ned. Og det er heldigvis blitt politisk korrekt å flagge en pragmatisk, rasjonell og empatisk flyktningepolitikk. Så hvorfor skjer det ikke noe da?

Under krigen på Balkan tok vi mot 12.000 kvoteflyktninger. Mennesker som i dag er integrert og er gode norske samfunnsborgere. Tallet i Danmark var da på over 20.000, mens Sverige forpliktet seg, innledningsvis, til ca 40.000. Sistnevnte skulle vise seg å øke. Norge dårligst i den nordiske klassen, på tross av at vi er den rikeste og med mest plass. Men vi tok i hvert fall i mot 50 prosent flere flyktninger enn vi i dag har forpliktet oss til.

Og det var en dugnad. Alle mann på dekk, som min mor ville ha sagt det. Og det samme engasjementet ser vi i dag. Norske menn og kvinner tiller opp med mat, klær og meningers mot. Men politikerne følger ikke etter. De er opptatte må vite. Med kommunevalgkamp.

LES: Kaldt hode, varmt hjerte

Sorteringssamfunn

Til sammenligning har Sverige pr mars i år tatt i mot snaue 60.000 flykninger, mot Norges drøye 5000. Er det fordi Sverige er dumsnille? Er det fordi de har bedre utbygget mottaksapparat enn oss ? Eller er det fordi de har en politisk kultur som tillater en borgerlig statsminister å gå til valg på å be det svenske folket om å «ha tålmodighet og åpne sine hjerter for de utsatte». Mens vi har en regjering som sender 123 syriske flykntinger tilbake fordi sykdom gjorde dem for dyre. Ikke bare tar vi i mot færrest flyktninger, men vi forbeholder oss jammen retten til å velge de billigste, og mest arbeidsføre også. Sorteringssamfunnet har funnet en ny arena.

I Danmark kappes kommunene om å ta i mot de 12.000 man der har forpliktet seg til, og kaller syrere drømmeflyktninger. Syria var inntil krigen et velfungerende land med godt utdanningssystem og lav analfabetisme.

Skal folkestyret og folkelig engasjement ha noen mening må politikerne begynne å lytte til folket oftere enn annet hvert år, eller hver gang det er en meningsmåling. Hør stemmene på Facebook, i lokalaviser og på bygdetun rundt i hele landet. Hør oss når vi i ren avmakt gir av vår individuelle overflod enten det er restaurantmat eller tepper og klær. Hør oss når vi rister på hodet og ikke skjønner hvor tallet 8000 kom fra.

Venstre må kreve omkamp

KrF og Venstre må på banen. Nå. I dag. Og forlange en omkamp, som Frp ønsker. En omkamp for å heve taket. 8000 flyktninger er mindre enn det kommer til Ungarn hver uke. Og Ungarn en av Europas fattigste stater, med langt dårligere mottaksapparat, enn Norge.

Kommunene vil ikke sier du. Vi klarer jo ikke en gang å plassere dem som sitter på mottak, sier andre. Vel, at man gjør en feil i går rettferdigjør ikke å gjøre en enda større i dag. Klart vi har kapasitet. Viljen til å ville avler evnen til å kunne! Og viljen er så til de grader til stede. De bosniske flyktningene bodde i nedlagte indsutribygg og i store sovesaler. Tidligere har vi tatt i bruk passasjerbåter til samme formål. Og det er ikke slik at de hverken trenger eller forventer fire stjerners forpleining.

Som det tidligere krevdes mot å heve en liberal fane i flyktningepolitikken, krever det i dag mot å avbryte valgkampen for å håndtere en av den moderne historiens største katastrofer. La eiendomsskatt og kommunesammeslåing ligge. Lytt til folket, og ta lederskap. Folket er allerede på dekk, men hvor er den politiske styrmannen ?

Taket kan med fordel minst fordobles – og så kan vi snu oss til de andre europeiske landene og kreve de gjør det samme. Det er et politisk lederskap. Fordi de, og vi, fortjener det.

Denne artikkelen handler om