TRIUMF: Jonas Gahr Støre kom sterkt tilbake etter en valgkamp som startet tungt. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kommentar

Jonas' triumf

Vinden i fra høyre har snudd, og Ap-folket tror på
regjeringsmakt i 2017

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Skolevalget ga et tydelig signal om at det blåblå regjeringsprosjektet knapt vekker særlig politisk entusiasme, og at det blåser en venstrebris over landet. Allerede før valgdagsmålingene skapte nesten like stor eufori i Folkets Hus som da Jens Stoltenberg vant valget i 2005, proklamerte Jonas Gahr Støre fra scenen at «noe stort er på gang».

Les også: NRK brøt loven med valgglipp

Og jo, da, Ap har gjort et meget godt kommunevalg. Man må tilbake til Gro-valget i 1987 for noe lignende. Det er selvsagt en betydelig seier for Støre, som la partiet mildt til venstre etter at han uten kamp og uten diskusjon tok over partiet da Jens ble Nato-sjef. Den sannsynlige maktovertakelsen i Oslo er Aps viktigste seier siden den rødgrønne regjeringen ble gjenvalgt i 2009, selv om Raymond-effekten uteble i hovedstaden. Men Miljøpartiets betydelige fremgang og Høyres fiasko fører trolig til at 18 års Høyre-styre er over, og Ap har dermed stukket hull på en betydelig politisk verkebyll.

Valgresultatet i Bergen er overveldende for Ap, og et brutalt nederlag for Høyre i statsministerens hjemby. Og seieren i Tromsø – dog med gammel-maoisten Jens Ingvald Olsen som den største triumfatoren – viser til fulle at venstresiden igjen er den dominerende kraften i våre nordligste landsdeler, selv om Aps nederlag i Bodø er kjerringa mot (salt-)straumen i dette valget.

Flyktningsaken ble den desidert viktigste saken i valgkampinnspurten, og har gitt en fremgang for alle partiene på den rødgrønne siden. Mens regjeringens støtteparti KrF, som har markert seg som den kanskje aller snilleste gutten i flyktningklassen, ikke fikk uttelling. Valget ble en noe overraskende stillstand for Knut Arild Hareide, som har fått solide terningkast og attpåtil pris for sin valgkamp, og debatten videre om veivalg i KrF blir uhyre spennende.

Valgresultatet skaper ny dynamikk i norsk politikk. Jonas' åpenlyse KrF-beiling kan bli tonet ned til fordel for grønn kos med Miljøpartiet og Rasmus Hansson, selv om Hareide fortsatt er ettertraktet. Det er godt nytt for de mange sosialdemokratene som aldri helt har likt tilnærmingen til kristen-Norge, og som ser en reell mulighet til å dra Ap-ledelsen i en grønnere retning gjennom en politisk tilnærming mot De Grønne.

Les også: Støre til VG: - Stolt, glad og lettet

For Jonas Gahr Støre, som startet partilederkarrieren med elleville målinger over 40-tallet, men som sank som en sten (som det heter på der han kommer fra) midtveis i valgkampen, er resultatet en betydelig personlig triumf. Støre har momentum nå, og et særdeles entusiastisk parti i ryggen. Oddsen for rødgrønn seier i stortingsvalget om to år har sunket betraktelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder