SKARPLADD: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto:Helge Mikalsen,VG

Leder

VG mener: El Pistolero

Politidirektør Odd Einar Humlegård er bekymret for flere vådeskudd med politivåpen. Det er vi også.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at en mann hoppet over skranken hos politiet i Stavanger, og avfyrte et politivåpen som satt i hylster, ble det kjent at norsk politi går rundt med skudd i kammeret på politivåpnene. Dette er det laget instruks om at de skal gjøre. Ifølge bladet Politiforum er pistolene ikke utstyrt med ekstern sikring. Politiet går derfor i praksis med usikrede våpen, ser det ut til. Dette er ikke bekreftet av politiet selv, som nekter å gå i detaljer om hvordan våpeninstruksen praktiseres. Offentlighet om hvilken risiko den langvarige midlertidige bevæpningen innebærer, nektes oss altså av politiet.

Fredag ettermiddag:Politiet innrømmer to nye vådeskudd

På sine nettsider opplyser Politidirektoratets seksjonssjef Steffen Ousdal at «Norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en god og trygg måte. Erfaringer så langt viser også at politiet håndterer situasjonen med midlertidig bevæpning godt» Dette sa han i juli.

Ousdal tenkte da kanskje spesielt på politimannen i Kristiansund som i april skjøt gjennom to vegger da han pekte våpenet mot et speil. Eller politimannen i Tana som skjøt gjennom politiets garasjeport i Tana, og traff en campingvogn ved et bolighus, etter å ha trukket av et våpen han ikke visste var ladd. Gode og trygge eksempler på at situasjonen med midlertidig bevæpning håndteres godt.

Ja, vi frykter flere vådeskudd fra at politi som går rundt med usikrede ladde våpen. Derfor forteller pressen om hvordan den midlertidige bevæpningen praktiseres. Når en mann i Stavanger kan fyre av et politivåpen mot politiets vilje, så forsøker pressen å fortelle hva som skjedde, og hvorfor det kunne skje. Det burde vi ikke gjort mener politidirektør Humlegård. Han mener dette kan føre til flere vådeskudd, fordi det nå er kjent at man kan stikke hånden ned i et politihylster og fyre av våpenet.

Humlegård har gjennom flere måneder vist at han mangler grunnleggende innsikt i offentlighetens plass i et samfunn. Politisjefer på hans nivå bør vi forvente mer av. Åpenhet rundt en så grunnleggende endring av norsk politi som den massive midlertidige bevæpningen er selvsagt. Åpenhet og debatt rundt sikkerhet og rutiner når skarpladde våpen introduseres i hele det norske samfunnet, er ikke kritikkverdig. Det motsatte ville vært det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder