SORG: Skoletragedien i Trollhättan. Unge mennesker setter ned lys utenfor skolen. Foto: Gisle Oddstad , VG

Debatt

Sverige går en tøff tid i møte

Uansett hva som ligger bak ugjerningen, risikerer det å
forsterke bildet av et Sverige som få svensker kunne forestilt seg for noen år siden: Opptøyer, gjengvold og rasisme.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

CLAES ARVIDSSON, svensk skribent, bosatt i Norge

En svartmaskert mann tar seg inn på en skole bevæpnet med stikkvåpen, og går deretter fra klasserom til klasserom. Det er som i et mareritt. To døde, og to skadde som kjemper for livet. Og det kunne blitt enda verre om den 21-årige mannen ikke hadde blitt skutt av politiet.

Han er død nå. Han var han etnisk svensk. Det er i så fall ikke et nytt Ikea-angrep.

Trollhättan er i sjokk. Sverige er i sjokk. Dette kunne ikke skje her. USA, selvsagt. Merkelig nok i Finland, men ikke her.

LES: Anton Lundin-Petterson sto bak sverdangrepet

Claes Arvidsson. Foto: ,

Det har heller aldri hendt tidligere at en skole utsettes for en lignende ugjerning. Den mistenkte gjerningsmannens motiv – og etter det som hittil har framkommet, var han alene om angrepet – er ikke kjent. Men i svenske medier beskrives han som en rolig gutt med data- og spillinteresse som har postet naziglorifiserende filmer og bilder på nettet. Om motivet befinner seg i den politiske sfæren er det som i tilfellet Breivik lite som kan forstås eller forklares med basis i svensk innvandringspolitik. Det er – om dette er motivet – ikke «politikken» som bærer skylden for Trollhättan.

Uroen brer om seg

Men uansett hva som ligger bak ugjerningen, risikerer det å forsterke bildet av et Sverige som få svensker kunne forestilt seg for noen år siden. Opptøyer, gjengvold og rasisme. Planlagte asylmottak brenner hver eller annenhver dag – og samtlige branner kan neppe vært forårsaket av «el-feil». Uroen får et enda strammere grep om samfunnsklimaet – og den forsterkes av flyktingkrisen.

Akkurat som i hele Europa, vakte bildet av den druknede syriske flyktning-gutten sterke følelser av medlidenhet og generøsitet i det svenske folkedypet. Generelt sett har svenskene en positiv holdning til innvandring. Det som Sverigedemokraternes fremgang fremfor alt illustrerer, er misnøye med en politikk som ledsages av tanken på fri innvandring. Den politikken er nå kommet til veis ende.

Migrasjonsverkets siste prognose – mindre enn tre måneder før året er omme – er at det totalt sett ventes mellom 140.000 og 190.000 asylsøkere i 2015. Av disse er 29.000-40.000 enslige, mindreårige asylsøkere. For 2016 er prognosen 100.000-170.000 asylsøkere, hvor 16.000-33.000 er enslige barn. Kort sagt, det er en systemkrise.

Burde vært lagt om tidligere

I sommer tok Migrasjonsverkets (det svenske UDI, red. anm.) sjef lett på flyktninger og migranter. Nå er budskapet derimot fortvilet. Det finnes ingen grensekontroll – Schengen fungerer ikke som ytre grense. Ved årsskiftet kommer det til å mangle 25.000-45.000 mottaksplasser. Mangelen kommer neppe til å bli mindre i 2016. For 2015 beregnes kostnaden til 27 milliarder svenske kroner, 60 milliarder kroner i 2016 og 73 milliarder kroner i 2017. Utviklingen har gått fra «det fungerer ikke» til sammenbrudd.

Politikken burde vært lagt om tidligere, men nå uler det fra panikknappen. Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldts bekymringsfrie ord om at det finnes nok av plass i Sverige blir nærmest kynisme og det er velkomment at Moderaterna-leder Anna Kinberg Batra har utført en «reality check».

Men for å komme videre kreves også at statsminister Stefan Löfvens unnfallenhet under den tiltagende krisen, byttes i politisk mot til å håndtere en bister virkelighet – selv om dette måtte føre til at Miljøpartiet forlater regjeringen i protest.

Sosialdemokratene og Moderaterna beskrives ofte som de to «statsbærende» partiene – og den rollen må de klare å fylle. I forhandlingene som pågår om oppstramming blant alle partiene utenom Sverigedemokraterna, diskuteres blant annet hvorvidt kommunene skal tvinges til å ta imot flyktninger (som regjeringen besluttet, men som moderaterna er imot) med midlertidig oppholdstillatelse (som moderaterna vil innføre, men som sosialdemokratene er imot).

LES: Löfven – Uskyldige barn skal ikke oppleve dette

Systemkrise

Situasjonen er likevel så alvorlig at man til og med burde ta opp spørsmålet om å utnytte lovene som gir mulighet til å midlertidig stanse all annen innvandring enn dem som defineres som flyktninger i henhold til flyktningkonvensjonen. Alt for å gjenvinne kontroll over det som nå er ute av kontroll, for å få pusterom til å utforme politikken på kort sikt og begynne å tenke langsiktig om innvandring og integrering. Med andre ord er det en systemkrise.

Svenskene har åpnet hjertene, men de kan stenges igjen. Det som venter i kjølvannet av krisen, er et tilpasningssjokk som ingen egentlig er forberedt på, og som kommer til å stille ekstremt store krav om godt politisk håndverk og stor folkelig tålmodighet.

Om det finnes, gjenstår å se. Uansett hva som skjer, går Sverige en tøff tid i møte.

Les også

 1. 36-åring erkjenner skyld for IKEA-drapene

  Den mistenkte 36-åringen har nå våknet på sykehuset, og erkjenner skyld for drapene på to personer på IKEA i…
 2. Flere skoleangrep i naboland - øver på ny beredskap i Norge

  I Norge øver politiet og andre nødetater på en ny beredskap mot skoleskyting. Senest onsdag var det en slik øvelse.
 3. Svenske medier: Anton Lundin-Pettersson (21) sto bak sverdangrepet

  TROLLHÄTTAN/OSLO (VG) Naboer og venner reagerer med sjokk på at 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson torsdag drepte minst…
 4. Gjerningsmannen ved skoleangrepet i Trollhättan er død

  TROLLHÄTTAN (VG) Politiet bekrefter under en pressekonferanse torsdag ettermiddag at tre personer er døde - blant dem…
 5. Elev: Gjerningsmannen poserte med elevene

  Gjerningsmannen skal ha posert med elevene på Kronan barne- og ungdomsskole. Flere trodde det var en spøk.
 6. Svenske innsatsstyrker aksjonerer mot bolig

  TROLLHÄTTAN (VG) Svenske innsatsstyrker aksjonerer torsdag ettermiddag mot en bolig bare få kilometer fra skolen hvor to…
 7. Lærer til VG: – Han banket på klasserommet. Da døren ble åpnet, hugget han til med sverdet

  KRONAN (VG) – Da han dro ut sverdet, så jeg at det var rødt. Da forstod jeg at det ikke var en spøk, forteller en lærer…
 8. Löfven til VG: – Uskyldige barn skal ikke oppleve dette

  TROLLHÄTTAN (VG) I et intervju med VG lover en tydelig preget Stefan Löfven at han skal gjøre alt han kan for at barn…
 9. Sykehuset etter skoleangrepet i Sverige: – Flere kjemper for livet

  To personer ligger kritisk skadet på sykehus etter skoleangrepet på Trollhättan.

Mer om

 1. Skoleangrepet i Trollhättan
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Kommentar: Trykkokeren Sverige

 2. Fornuftsekteskap

 3. Hun ligger an til å bli valgvinner – mens taperne vil styre Sverige

 4. Valget som vil endre Sverige

 5. Det flagges i svensk politikk

Fra andre aviser

 1. Stefan Löfven har tapt før valgkampen begynner

  Aftenposten
 2. Åkesson får en kald skulder

  Bergens Tidende
 3. Er det for sent for Stefan Löfven?

  Aftenposten
 4. Sveiseren kjemper for gjenvalg

  Bergens Tidende
 5. Begge statsministerkandidatene sier de vil ha strengere innvandringspolitikk. Men de har ett felles problem.

  Aftenposten
 6. «Svenske tilstander» vil prege valgkampen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder