HETSET: Både Bushra Ishaq, Mina Adampour, Shabana Rehman Gaarder og Amal Aden har opplevd å bli truet for sine uttalelser. Foto: ,

Debatt

Politimester: Vi ønsker ikke at de skal dempe seg

De siste dagene er det i flere medier blitt hevdet at politiet
forsøker å kneble minoritetskvinner som har opplevd trusler etter å ha ytret seg. Men vår tilnærming til ytringsfrihet er ikke å be samfunnsaktører om å dempe seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo

På bakgrunn av hvordan denne debatten fremstår, må vi bli enda tydeligere på politiets rolle i våre samtaler med enkeltpersoner som opplever trusler. Slike samtaler om sikkerhet og risiko handler blant annet om hva som er viktig for den det gjelder, faktorer som kan utløse nye trusler, og hvilke tiltak som kan være aktuelle.

Politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto:Roger Neumann,VG

Målet med slike samtaler er selvsagt ikke å dempe viktige stemmer, men å gi relevant informasjon så den enkelte kan treffe sine egne valg. Vi råder ikke til å avstå fra debatten. Vi ber heller ikke bloggere slutte å skrive, komikere slutte å provosere, politikere slutte å argumentere, eller journalister legge ned pennen.

Oslo politidistrikt snakker med flere hundre trusselutsatte hvert år. Truslene kan komme fra ulike hold: ekspartnere, familiemedlemmer, kriminelle miljøer eller fra ukjente på internett. De aller fleste trusler vurderes som ikke å innebære reell fare, selv om de kan oppleves svært skremmende. Overfor det politiet vurderer som reelle trusler, kan vi tilby ulike tiltak – alt fra trygghetssamtaler og voldsalarm, til i de alvorligste tilfellene å flytte til hemmelig sted med ny identitet.

Det må ikke skapes en generell forestilling om at det er farlig å ytre seg i Norge. De aller fleste trusselsakene våre fagfolk vurderer, innebærer liten faktisk risiko. Men vi tar selvsagt på alvor at de kan oppleves skremmende for dem som utsettes for dem.

Vi har over mange år bygget opp kompetanse som skal ivareta og legge til rette for ytringsfrihet og debatt. Vi bruker hundrevis av mannskaper og millioner av kroner hvert år på å sikre at meninger kan fremmes trygt. Vi har likevel i dag en helt annen virkelighet enn for bare få år siden. Internett og sosiale medier har gitt oss fantastiske arenaer for ytringer, kommunikasjon og dialog, men også effektive kanaler for spredning av hets, sjikane og trusler – uten grenser eller geografiske hindringer.

Flere foreslår økte ressurser til politiet for å trygge de som opplever hets og trusler etter å ha ytret seg. Mannskaper og utstyr spiller selvsagt en rolle, men like viktig må være at politiet tenker nytt om metoder, organisering og forebygging. Oslo politidistrikt opprettet i fjor landets første hatkrimgruppe, i tillegg til et trygghetsprogram som kan følge opp ofre for hatkrim. Vi har en egen faggruppe for vitnebeskyttelse, og en dialoggruppe som hver dag er i kontakt med organisasjoner og enkeltpersoner. Dette er oppgaver vi prioriterer høyt – nettopp for å verne om viktige stemmer i samfunnsdebatten.

Oslo politidistrikt har mange krevende oppgaver å ivareta og prioritere. Å sikre ytringsfrihet er i våre øyne en av de viktigste. Vi kan derfor ikke leve med at det skapes inntrykk av at politiets tilnærming er å kneble viktige stemmer. Snarere tvert imot – vi jobber mer enn noen gang for å legge til rette for ytringsfrihet og meningsmangfold.

LES OGSÅ:Erna Solberg til de modige kvinnene – Ikke demp dere!

Les også

 1. Kvinnedagen 8. mars: Isaksen bekymrer seg for hvilket samfunn datteren vil møte

  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er aldri blitt truet etter skjelt ut.
 2. Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?

  Det er en skandale at noen av vår tids viktigste stemmer…
 3. Amal Aden: Politiet har bedt meg dempe meg

  Samfunnsdebattanten Amal Aden (31) sier at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige…
 4. Hadia Tajik: Politiet skal beskytte ytringer

  Hadia Tajik, som leder Stortingets justiskomite, gir full støtte til Amal Aden og andre som er utsatt for trusler, men…
 5. Slik rammes de av hat-ytringer

  Shabana Rehman Gaarder og flere andre profilerte kvinner roser Amal Aden for at hun fronter kravet om bedre sikkerhet…
 6. Generalsekretær: – Uholdbart og uakseptabelt

  Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Stavrum synes det er trist at samfunnsdebattant Amal Aden måtte betale for…
 7. Statsministeren til de modige kvinnene: Ikke demp dere!

  Så lenge kvinner ikke vil benytte sin ytringsfrihet av frykt for egen sikkerhet – så har vi ikke likestilling i Norge.
 8. Statsministeren til Amal Aden: - Ikke demp deg

  Statsminister Erna Solberg gir ingen konkrete løfter om økt sikkerhet rundt Amal Aden, men sier hun vil verne om de…
 9. Tydelig beskjed fra regjeringen: Politiet må sikre Amal Aden's ytringsfrihet

  Politisk ledelse i Justisdepartementet slår nå klart fast at Amal Aden og andre som blir truet og trakassert for sine…
 10. Garanterer bedre sikkerhet for Amal Aden

  Amal Aden har fått løfter om en helt annen oppmerksomhet og sikkerhet etter at hun fortalte offentlig om trakassering og…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder