ENORMT ENGASJEMENT: Horder av frivillige har engasjert seg i folkeavstemningen og skapt et politisk engasjement Skottland aldri tidligere har sett maken til Foto:Ben Stansall,Afp

Kommentar

Politisk vekkelse

EDINBURGH (VG) De siste dagers usikre er Skottlands mest ettertraktede velgere. Én stemme kan avgjøre folkeavstemmingen og derved både Skottland og Storbritannias fremtid.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ja- og nei-aktivistene oppsporer og oppsøker de usikre, gang på gang. Både ja- og nei-siden har sendt ut armeer av frivillige for å overbevise tvilerne. De vet hvem de er og de får ikke fred.

En kjølig kveld i en Edinburgh-bydel gir Marco Biagi, representant for Det nasjonale parti (SNP) i det skotske parlamentet, marsjordre til et tyvetalls frivillige. De er utstyrt med navnelister og valgmateriell. De har allerede oppsøkt alle velgere i bydelen og nå fokuserer de på gruppen av usikre som heller i retning av å stemme ja til uavhengighet. Noen får besøk på døren av ja-aktivister for fjerde gang.

Biagi mener nei-siden, de som vil beholde unionen, ikke er i nærheten av å ha det samme engasjement eller antall frivillige som ja-siden. Han har et poeng. Hvis Skottland velger uavhengighet er det fordi ja-siden klarte å mobilisere den skotske grasrota. Titusener av frivillige, de fleste unge som aldri tidligere har engasjert seg i valgkamp, går fra dør til dør for å vinne stemmer.

På en annen kant av Edinburgh sitter advokaten Catrina Hedley og hennes stab blant høye stabler med nei-plakater og lange lister over velgere som skal ringes. Hun har tatt seg ferie fra jobben for å redde Storbritannia. Tre ganger om dagen sender de ut grupper av frivillige. Deres budskap er det samme som kampanjens navn: Bedre sammen. Argumentet er at Skottland har det bedre som en del av Storbritannia enn alene. Hedley jobber lange dager, øynene er trette, men hun snakker engasjert om hva står på spill. For henne snakker ja-siden bare om følelser, ikke om politisk innhold.

Folkeavstemmingen har tent et politisk engasjement, skapt en politisk aktivisme som Skottland aldri har sett maken til og splittet folket i to leire. Vanligvis deltar halvparten i valg, nå forventes en valgdeltagelse på nær 90 prosent. En politisk vekkelse har hjemsøkt Skottland. Uansett utfall, både ja- og nei-siden mener valgkampen har forandret det politiske landskap. Det er visst det eneste de er enige om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder