Foto: ,

Kommentar

De modige aktivisters pris

Nobels fredspris anerkjenner i år aktivistenes betydning. Noen
må gå foran, ofte på farefulle veier, for å oppnå forandring.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

To pådrivere for barns rettigheter mottar i dag Nobels fredspris, Malala Yousafzai (17) og Keilash Satyarthi (60). Hun kjemper på livet for jenters rett til utdannelse, hans livsverk er kampen mot grov utnyttelse og undertrykkelse av barn.

Kampen fortsetter

Malala Yousafzai er blitt hedret i sitt hjemland som første mottaker av Pakistans fredspris. Men hun er også blitt utsatt for drapsforsøk, trusler og konspirasjonsteorier. Tenåringen valgte den tyngste vei.

62 millioner jenter verden får ikke skolegang. 100 millioner jenter står i fare for å bli giftet bort som barn det neste tiåret. Blant annet som følge av dette utgjør kvinner 70 prosent av de fattigste i verden, i følge Redd Barna.

Malala møtes av sterke motkrefter. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa, da han gratulerte henne med fredsprisen, at det terroristene frykter mest er en jente med en bok.

De frykter det så mye er de er villige til å drepe barn for å hindre dem i gå på skole.

Keilash Satyarthi har oppnådd å se at antallet barnearbeidere i verden er blitt redusert med 78 millioner siden 2000. Han har bidratt til internasjonale konvensjoner om barns rettigheter. Men fortsatt utnyttes om lag 168 millioner barn for økonomisk gevinst.

I en mørketid, hvor fundamentalister og ekstremister stjeler så stor oppmerksomhet, er Yousafzai og Satyarthi inspirerende lyspunkter.

Hindu og muslim

Som om deres oppdrag ikke var stort nok vektla Nobelkomiteen at et viktig poeng med årets pris er at «en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner møtes i felles kamp for utdanning og mot ekstremisme».

Samme uke som Thorbjørn Jagland kunngjorde prisvinnere skjøt indiske og pakistanske styrker mot hverandre på grensen og 20 landsbybeboere ble drept. Siden har det blusset opp på ny.

Malala sa på pressekonferansen i går at hun hadde håpet at de to lands ledere hadde kommet til Oslo. Hun ville ha bedt dem fokusere på utdanning. Men lederne har åpenbart en annen agenda.

India og Pakistan har utkjempet to kriger i Kashmir, regionen er stadig åsted for blodige sammenstøt og det er overhengende fare for opptrapping. Og her snakker vi om to atomvåpenstater. Denne uke dro Indias statsminister Narendra Modi til Kashmir i stedet for til Oslo.

To aktivister finner hverandre i felles sak, men landets ledere kommer ikke. India og Pakistan trenger politisk dialog, økonomisk samarbeid og militær avspenning. I stedet fortsetter en militær opprustning som går på bekostning av sosial utvikling i land der minst hver femte innbygger må overleve på under ti kroner dagen.

Fordragelighet

India har 1,2 milliarder innbyggere og er på vei til å bli verdens mest folkerike stat. Pakistan har nesten 200 millioner. De er begge store flerkulturelle samfunn, med hinduisme som dominerende religion i India, og islam i Pakistan.

Malala oppfordrer lederne til å snakke sammen og sette utdanning høyt på dagsorden. Keilash Satyarthi mener det mellomfolkelige forholdet, tillit og fordragelighet mellom vanlige folk, er det viktigste.

I stedet er det dessverre mistenksomheten og mistillit som rår i forholdet mellom India og Pakistan. Og selv om begge prisvinnerne har fått et globalt publikum og arbeidsfelt er det mest slående hvor mye som er ugjort i deres hjemland.

Derfor kan Malala av sikkerhetshensyn ikke reise hjem. Hun som er stolt av å være muslim, og som sier islam er fredens religion, trues på livet av religiøse ekstremister. Og derfor snakker Satyarthi fortsatt om den onde sirkel av fattigdom, barnearbeid og manglende utdannelse.

Indias andel av verdens fattigste er større i dag enn for 30 år siden. Halvparten av elevene dropper ut av skolen før de er 13 år og nesten en av fire indere kan ikke lese og skrive.

Nobelprisen gir oppmerksomhet og skaper engasjement, noe som aktivister trenger langt mer enn de politikere eller organisasjoner som mottar fredsprisen. Satyarthi forteller om en overveldende positiv respons på nyheten om Nobelprisen. Det gir aktivister som årets fredsprisvinnere mot og overbevisning til å kjempe videre. Fritt etter Rudolf Nilsen er dette de brennende hjerter som ikke kan kues av mismot eller trues av sorger til hvil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder