EUROPAS LEDER: Forbundskansler Angela Merkel. Foto: Odd Andersen , Afp

Leder

Internasjonale løsninger

Globale problemer krever globale løsninger gjennom internasjonalt samarbeid. Et sted å begynne ville vært å delta i den klart viktigste institusjonen på vårt eget kontinent og for vår egen fremtid, nemlig EU.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
Det er på grensen til absurd teater i flyktningspørsmålet når SVs leder, Audun Lysbakken, roper på Angela Merkel og ber Erna Solberg bli som henne.

Merkel kan gjøre en forskjell fordi hun er etablert som den ledende skikkelsen i EU. Et internasjonalt samarbeid Lysbakken ikke vil være en del av sammen med en rekke av de andre småpartiene i Norge.

KRF angriper Støre

Valgkampen har vært preget av to store utfordringer. Flyktningkrisen og klimaspørsmålet. Det er rørende naivt å lytte til godhetskampen mellom norske partiledere om grensen går ved 5000, 8000 eller 10 000 ekstra flyktninger over tre år. Det flommer hundretusenvis inn til Europa, noe som bare er en brøkdel av de millionene som sitter uten fremtid i leire i nabolandene. For ikke å snakke om millioner internt fordrevne i Syria. Legg til forfulgte og lykkejegere av alle kategorier fra ulike afrikanske land, og summen er ekstreme utfordringer for det europeiske kontinentet i tiår fremover.

En slik ekstrem utfordring kan ikke løses av de enkelte nasjonalstatene. De er for små. En effektiv løsning krever et internasjonalt forpliktende samarbeid med en grad av overnasjonal styring. Institusjonen som kan gjøre den jobben har eksistert i 50 år og heter EU. Bare her kan man bli enige om et felles system for mottak, søknadsbehandling og integrering som kan gjøre en virkelig forskjell.

Tyskernes dom over merkel etter flyktning-ja

Klimaspørsmålet er et annet eksempel. Mandagens kommunevalg som kanskje sender MDG på vippen i en rekke kommuner, gjør fint liten forskjell for å redde kloden. For å løse det problemet må vi sette vår lit til klimatoppmøtet i Paris senere i år. Forpliktende internasjonalt samarbeid som setter klare krav til alle land, er vårt eneste håp.

Internasjonal skatteplanlegging er et tredje eksempel. OECD, G20-landene og en rekke land utenfor vil, i løpet av oktober levere sluttanbefalingene fra det såkalte BEPS-prosjektet. Her vil man til livs globale selskapers flytting av overskudd fra høyskattland til nullskatteland. For industriland med et høyt skattenivå, som Norge, er dette antagelig en viktigere skattesak enn en eventuell skattereform. For utviklingsland er det antagelig en viktigere sak enn om Norges u-hjelp er på 0,9 prosent av BNP eller 1-blank.

Globale problemer krever globale løsninger gjennom internasjonalt samarbeid. Et sted å begynne ville vært å delta i den klart viktigste institusjonen på vårt eget kontinent og for vår egen fremtid, nemlig EU.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder