Kommentar

Kommentar: Verdens verste regime

Av Hanne Skartveit

Konkurransen er hard, men likevel: Jeg tror Nord-Korea er vår tids verste regime. Ut fra det lille vi vet om den nye lederen, Kim Jong-un, blir ikke livet for nordkoreanerne bedre med det første.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

Et hermetisk lukket, totalitært regime der barn blir hjernevasket, der folket sulter og der de som mener noe annet enn regimet, havner i konsentrasjonsleir. Der den øverste lederen blir hyllet av alle, hele tiden, og der makten går i arv fra far til sønn, som i et kongedømme.

BAKGRUNN: Kim Jong-il er død

Gir blaffen i sine egne

Det er underlig at dette regimet har overlevd så lenge. Men som så ofte ellers, handler det om storpolitikk. Nabolandet Kina er ikke særlig begeistret for det nord-koreanske regimet. Men de kinesiske lederne ønsker ikke å ha et vestligorientert samlet Korea ved sin grense.

Derfor lever Kina med Nord-Korea. Det er ikke et fortrolig og godt forhold, det er utelukkende basert på at de kinesiske lederne mener dagens regime tross alt er bedre enn alternativet. Nord-Korea får leveranser fra Kina, men lar seg ikke styre fra Beijing. Etter at Nord-Korea fikk atomvåpen, har det vært enda vanskeligere for omverden å foreta seg noe for å endre forholdene i det lukkede landet.

Det er bortimot umulig å påvirke et regime som så til de grader gir blaffen i sin egen befolkning. Slavearbeid er utstrakt. De få som har sluppet levende ut av fangeleirene, forteller om umenneskelige forhold. Dette er ikke fengsler, det er konsentrasjonsleire, med alt det innebærer av fornedring, sult, vold og død.

Kald krig

Kim Jong-un har levd skjermet fra offentligheten. Frem til i dag skal det finnes bare ett publisert fotografi av ham. Et barnebilde, fra han var 11 år. De bildene vi har fått se i dag, viser en ung, litt kvapsete mann, som visstnok skal være dresset opp og frisert slik at han i størst mulig grad ligner på sin bestefar, den avdøde Kim Il-Sung.

Bestefar Il-Sung var Nord-Koreas store leder, det var han alt begynte med. Korea ble delt i to etter andre verdenskrig. I tiårene frem til krigen, hadde Korea vært okkupert av Japan. Etter Japans tap delte seiersmaktene Korea mellom seg. Sovjetunionen hadde frigjort Korea fra nord, mens USA hadde frigjort landet fra sør.

Etter krigen kontrollerte de to landene hver sin del av Korea. Den administrative grensen gikk ved 38. breddegrad. FN skulle organisere en folkeavstemning. Målet var et samlet Korea. Slik ble det ikke.

Den 25. juni 1950 krysset Kim Il-Sung, Nord-Koreas militære leder, grensen ved 38. parallell. Koreakrigen var i gang. Kommunistene i nord mot vesten i sør. Og med den var den kalde krigen brått enda mange grader kaldere.

Store sol

Kim Il-Sung styrte med jernhånd frem til han døde i 1994. Han bygget opp en enorm personkultus, der alle refererte til ham i de mest usannsynlige sammenhenger. Alt godt som skjedde, skjedde på grunn av "Store sol", som han ble kalt. Og alt godt eller nyttig innbyggerne gjorde, gjorde de for å hedre den store leder.

Kim Il-Sung ble etterfulgt av sin sønn, Kim Jong-Il. Etter sigende en playboy, opptatt av godt brennevin og vestlig luksus. Men han må også ha vært en god maktspiller, som holdt seg ved makten i 17 år. De som har møtt ham, sier at han var usedvanlig godt orientert.

Det er altfor tidlig å si om Kim Jong-un er godt eller dårlig nytt for Nord-Korea. Men basert på erfaringer med dette regimet, er det lite som tyder på at det blir noe bedre. Spørsmålet er om det i det hele tatt er mulig at det blir enda verre.

Les også

 1. Nord-Korea testet kortdistanseraketter etter Kim Jong-ils død

  (VG Nett) Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap testet Nord-Korea kortdistanseraketter utenfor østkysten av landet…
 2. - Nord-Korea sitter med fingeren på avtrekkeren

  (VG Nett) Nå er Nord-Korea livredde og paranoide, klare til å slå tilbake hvis USA eller Sør-Korea går løs…
 3. Støre: - Norge avventer signaler fra Nord-Korea

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge velger å avvente signalene som kommer fra Nord-Korea etter at…
 4. Pekes ut som Kim Jong-ils etterfølger

  (VG Nett) Det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord- Korea har mandag morgen utpekt Kim Jong-Ils sønn, Kim Jong-un, som «den…
 5. Kim Jong-il - Nord-Koreas «kjære» leder

  Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-il er død, 69 år gammel. Han rakk bare å sitte 17 år ved makten, som han overtok…

Flere artikler

 1. Helt alene på åttefelts motorvei

 2. Pluss content

  Derfor hater Nord-Korea verden

 3. Her viser diktatoren frem bestefarens minnepalass

 4. VG på grensen til Nord-Korea: Hit, men ikke lenger!

 5. Bursdagen til en diktator i Nord-Korea: Mye Kim, lite kos

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea vil gi fanger amnesti

  Aftenposten
 2. Dette er Kim Jong-un – «den store etterfølgeren»

  Bergens Tidende
 3. Stor usikkerhet etter Kim Jong-ils død

  Fædrelandsvennen
 4. Kim Jong-un truer sørkoreanske øyboere

  Aftenposten
 5. Er tiden over for Kim?

  Aftenposten
 6. Dette venter Jørn Andersen i Nord-Korea: – Han må passe seg

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no