EN NY DAG TRUER: – Vi har heldigvis en Nobelkomité som forkaster de nominasjonene som ikke har gjort seg fortjent til prisen. Så får heller Christian Tybring-Gjedde fortsette å nominere Trump til Fredsprisen, skriver Trine Skei Grande. Foto: Tegning: Morten Mørland

Debatt

Er det «Groundhog Day» allerede?

Donald Trump ble altså nominert til Fredsprisen igjen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

TRINE SKEI GRANDE, partileder i Venstre

«OK, campers, rise and shine, and don't forget your booties cause it's cold out there. It's cold out there every day.» Dette er radiobudskapet Bill Murray våkner til hver morgen i komedieklassikeren «Groundhog day». Jeg må innrømme at jeg kjente meg litt som Bill Murrays rollefigur Phil Connors når jeg leste at Christian Tybring-Gjedde hadde nominert Donald Trump til Nobels Fredspris. Gjorde han ikke det samme i 2018?

Da nominerte Tybring-Gjedde Trump for et toppmøte med diktatoren Kim Jong-Un. Siden det møtet er vi dessverre ikke nærmere fred i Korea, men Tybring-Gjedde lar seg friste igjen. «Don't mess with me, pork chop. What day is this?» sier Phil Connors. Det er et godt spørsmål.  

Trine Skei Grande. Foto: Frode Hansen

les også

Avtale mellom Bahrain og Israel

Denne gangen er det nemlig ikke bare fred i Korea som er temaet, men fredsavtalene mellom Israel, Emiratene og Bahrain. Tybring-Gjedde skriver i Aftenposten at «min nominasjon er basert på oppnådde resultater for internasjonal fred, forsoning og tilbaketrekking av militære styrker». Men hvor mye tryggere har det blitt i Korea siden 2018?

Det er fint med fredsavtaler, men de avtalene Israel inngår med Bahrain og Emiratene stopper ikke noen væpnet konflikt. Det har ikke blitt ført krig mellom Israel og de to Gulfstatene. Dette er fredsavtaler som etablerer ambassader, ikke fredsavtaler som stopper krig. Det kan hende at avtalene baner veien for en fredsavtale mellom Israel og Saudi-Arabia, men skaper det mer trygghet i Midtøsten?

Amerikas tilbaketrekning fra regionen har endret maktbalansen. Et svekket amerikansk nærvær styrker presteregimet i Teheran, men bidrar ikke til fred. Lederne i Bahrain og Emiratene er først og fremst truet av Irans innflytelse i eget land, ikke av Israels eksistens. Tidligere har de kunnet stole på at USA balanserer Iran i regionen, mens de selv har kunnet spille et dobbeltspill der de fordømmer Israel og Irans rolle i regionen. Nå ser de at regionen er i ferd med å endre seg. De ser at den største trusselen mot deres styre kommer fra Teheran, ikke Tel Aviv. Derfor ser de sitt stikk til å normalisere forholdet til Israel. Som en bonus får Emiratene kanskje endelig lov til å kjøpe kampflyet F-35.

les også

Mulighet og risiko

En sterkere posisjon for Israel i Midtøsten er ikke det samme som fred i regionen. Gulfstatene har investert tungt i eget forsvar de siste årene. Iran utgjør fortsatt en formidabel militær trussel mot resten av landene i regionen. Det finnes ikke ett enkelt land i regionen som kan konkurrere med Iran. De må finne sammen. Nye allianser er derfor i ferd med å dannes. Det gir mer konkurranse, men ikke mer fred.

Phil Connors blir oppgitt over å måtte gjenta samme dag gang på gang. «Well, what if there is no tomorrow? There wasn't one today», klager han. Jeg er ikke like frustrert. For vi har heldigvis en Nobelkomité som forkaster de nominasjonene som ikke har gjort seg fortjent til prisen. Så får heller Christian Tybring-Gjedde fortsette å nominere Trump til Fredsprisen.

Hvis det fører til litt mindre sabelrasling fra Trump så gjør han oss kanskje alle en tjeneste.

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Donald Trump
 3. Christian Tybring-Gjedde
 4. Bill Murray
 5. Midtøsten

Flere artikler

 1. Brannene sprer seg til politikken

 2. Demokratiet som styringsform er truet

 3. Trump har alt å vinne på rask prosess

 4. Selvpåført isolasjon

 5. Trump svikter folket

Fra andre aviser

 1. Trump ringte Tybring-Gjedde

  Bergens Tidende
 2. BT mener: «Disse fredsavtalene er ikke verd en fredspris»

  Bergens Tidende
 3. Trump bruker Nobelprisen for å samle inn penger til valgkampen sin

  Aftenposten
 4. Har nominert Trump til Nobels fredspris

  Aftenposten
 5. Nei, Trump fortjener ikke Nobelprisen

  Aftenposten
 6. Det er helt riktig å gi Nobels fredspris til president Donald Trump

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no