Kommentar

Rødt lys

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Nok er nok. Toget er gått. Gardermobanen kan ikke åpne som planlagt.

Dommen fra Norges Vassdrags- og energiverk (NVE) er krystallklar. NSB Gardermobanen har ikke oppfylt konsesjonsvilkårene. Lekkasjen i Romeriksporten er fortsatt for stor. Konklusjonen er ikke akkurat overraskende, men likevel modig. NVE har vært under sterkt press fra en mer og mer desperat NSB-ledelse om å komme til en annen konklusjon, som ville gjort det mulig å åpne banen etter planen. NSB har nærmest antydet at ansvaret for Gardermobanens suksess nå hvilte på NVEs skuldrer. Det er helt feil.

NVE har gjort jobben sin. Hvis ledelsen i NSB og de ansvarlige i Samferdselsdepartementet hadde gjort sin, ville vi sluppet denne tragikomiske skandalen. Som det er, har de bare en ting å gjøre:

De må øyeblikkelig bøye seg for NVEs krav og utsette åpningen. Det er allerede for sent å redde æren, men de kan fortsatt komme ut av dette rotet med en smule verdighet. Da er det ikke rom for flere Petter Smart-løsninger, eller andre fikse forsøk på å omgå NVEs vedtak.

Samferdselsminister Odd Einar Dørum kan ikke godta at NSB ignorerer NVEs ekspertise. Det ville derfor være nok en grov feilvurdering om ikke NSBs konsernstyre på sitt styremøte i dag innser at slaget er tapt. Det blir ingen storslagen åpning 8. oktober.

Alternativet er at Dørum må gripe inn og stanse galskapen. Det er ingen av partene tjent med.

Vårt klare inntrykk er at det har gått prestisje i saken for NSB-ledelsen og de prosjektansvarlige. Desto flere skandaler, desto sterkere kritikk, jo mer innbitt har de kjempet for å følge timeplanen. Deres arrogante opptreden har til tider vært pinlig og fullstendig misforstått.

Veien til helvete er som kjent brolagt med de beste intensjoner, men det spørs om selv intensjonene har vært gode i denne saken. Det vi trenger nå er mindre stolthet og mer ydmykhet. Flere av de involverte bør være glade bare for å beholde jobben.

Gardermobanen hevder at en forsinket åpning vil koste 300 millioner kroner i tapt fortjeneste. Ja vel, det er i så fall prisen man må betale for udugelighet. Miljøet har allerede betalt nok for denne alvorlige menneskelige svikten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder