Leder

Oljeeventyr på bok

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Oljefondet hadde et nytt rekordår i 2017. Ingen grunn til å endre kursen.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

Nesten 8 500 milliarder kroner. Det var verdien av Oljefondet ved nyttår. I løpet av 2017 steg verdien av fondet med over 1000 milliarder kroner. Mye av dette skyldes generelt bred oppgang på verdens aksjemarkeder, men fondet gjør det også bedre enn den såkalte referanseindeksen, som er avkastningskravet fondet måles mot. Det siste er verdt å merke seg, det viser at fondet forvalter Norges sparepenger smart og effektivt.

les også

Din andel av oljepengene: 1,48 millioner kroner

Et statlig investeringsfond på denne størrelsen er selvfølgelig mest av alt en velsignelse. Etableringen av oljefondet og den medfølgende handlingsregelen er en av de aller viktigste politiske avgjørelsene i etterkrigstiden. Det er gjennom fondet vi sikrer at oljerikdommene kommer flere generasjoner nordmenn til gode, og at de selv kan råde over dem, i takt med de kravene deres fremtid stiller. Mange stemmer hevder de vet hva som er best for dem som kommer etter oss, og ønsker derfor å bruke de store pengene på vegne av dem. Historien har vist at slike fremskrivninger innebærer stor risiko for å bruke pengene feil.

Oljefondet har som sitt suverent viktigste formål å ta vare på pengene for dem som kommer etter oss. Det skal fondet gjøre på en trygg og lønnsom måte, mest mulig skjermet for samtidens politiske krav og stemninger. Avkastning med lav risiko i et langsiktig perspektiv er fondets hovedmål. Det må bestå.

les også

Amnesty: Slik investerte Oljefondet i Saudi-Arabias overvåkingsregime

Samtidig vil et så stort fond, som forvalter betydelige eierandeler i verdens næringsliv på vegne av Norge, også ha en politisk dimensjon. Grunnleggende norske demokratiske verdier må ligge til grunn for fondets utøvelse av eiermakt. Denne oppgaven klarer også Oljefondet meget godt.

Verdien av fondet vil svinge i takt med finansmarkedene fremover. Det er naturlig og ikke noe å være redd for. Gjennom flere år har fondet nå vist at den langsiktige strategien er solid, også i møte med krakk og svingninger. Det som kan true fondet er hvis politikerne ikke klare å holde fingrene av fatet. De to siste årene er det tatt ut mer penger av fondet enn det som har kommet inn fra oljevirksomheten. Det er et faresignal. Det finnes mer enn nok penger til rådighet for norske politikere i vår tid, uten at de trenger å tappe av fondet. Det handler bare om prioriteringer.

Mer om

 1. Økonomi
 2. Handlingsregelen
 3. Norge

Flere artikler

 1. Frp-Siv i strid med Ap-Jonas om Oljefondet som politisk verktøy: – Farlig og uansvarlig

 2. Det der skulle du ikke sagt, Støre

 3. Historisk pressekonferanse

 4. Tillit er viktigere enn Tangen

 5. Støres spill med oljefondet

Fra andre aviser

 1. Oljefondet doblet avkastningen i fjor

  Bergens Tidende
 2. Ti år med eiendomskjøp i Oljefondet: – Avkastningen har vært bedre enn ventet

  Bergens Tidende
 3. Oljefondets første sjef langer ut mot Siv Jensen

  Aftenposten
 4. Oljefondet brukte mer penger på 81 eksterne forvaltere enn på alle sine egne ansatte

  Aftenposten
 5. Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi

  Bergens Tidende
 6. Siv Jensen vurderer Olsens dobbeltjobb

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder