Verden trenger Hillary

Hvis du tror Hillary er hausset opp, så tar du feil. Hun er tvert om undervurdert som politiker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ekteskapet med tidligere president Bill Clinton har gjort navnet hennes kjent. Men det har også betydd at hun, en av USAs smarteste kvinner, gjennom mange år måtte legge sine egne ambisjoner til side. Det er alt for lettvint å redusere henne til kona til Bill. Hillary har alltid stått solid på egne ben.

Tidligere sjefredaktør i New York Times, Jill Abramson, har fortalt om sine første møter med Hillary Clinton, på slutten av 1970-tallet. Bill stilte da som guvernør-kandidat i hjemstaten Arkansas. Abramson beskriver hvordan Hillary var aktivt med i kampanjens strategidiskusjoner, smart og skarp. Men samtidig virket hun lite følelsesmessig engasjert.

Abramsons inntrykk var at Hillary nærmest mislikte tanken på å bli en mulig fremtidig guvernørkone. Hun hadde sin egen karriere som advokat i Arkansas. Og helt fra yngre dager hadde Hillary vært politisk engasjert. Men det var ikke plass til mer enn en politisk frontfigur i familien.

Politisk håndverk

Likevel – i kulissene var de to et team. Hillary ble aldri en tradisjonell førstedame, hverken i Arkansas eller i Det hvite hus. Pynt og representasjon var aldri noe for henne. Fra guvernørboligen reformerte hun hele utdanningssystemet i delstaten – med stort hell. Da hun forsøkte å reformere USAs helsesystem fra Det hvite hus, gikk det galt. Hun var aldri i nærheten av å få flertall for sitt forslag, på tross av at demokratene hadde flertall i Kongressen.

I ettertid har Hillary sagt at hun lærte svært mye om politikk gjennom den erfaringen. Politikk er håndverk, kompromisser og smidighet. Den som har fulgt Hillary i alle årene etter den forfeilede helsereformen, ser at hun har lært seg dette håndverket. Hun har for lengst bevist at hun er en suveren politiker, først som senator fra New York i åtte år, deretter som utenriksminister under president Barack Obama.

Kvinner for fred

Hillary Clinton er et forbilde og en rollemodell for progressive kvinner over hele verden. Men å bryte med forventninger har alltid en pris. Mange feminister var skuffet og sinte da hun ikke forlot ektemannen sin, etter at han gang på gang hadde bedratt henne. Mens kvinner med et mer konservativt syn på familien, ofte følte at hun ikke i tilstrekkelig grad anerkjente dem som valgte å være hjemme med barna sine.

Les Anders Giæver: Kvinnenes valg

I hele sitt voksne liv har hun kjempet for kvinner og barn. Hun har ofte utfordret og provosert myndigheter i andre land. Et eksempel var under den store kvinnekonferansen i Bejing i 1995, der hun kritiserte behandlingen av kvinner både i Kina og andre steder. Hun bøyde seg ikke for presset fra kinesiske myndigheter om å dempe tonen. De erfarte det så mange har erfart med Hillary Clinton; hun er ikke et menneske det er lett å skremme på plass.

Irak-krigen

Det kreves selvsagt mer enn kvinnekamp for å bli president i USA – øverstkommanderende for verdens største militærmakt og eneste gjenværende supermakt. Som fersk senator valgte Hillary Clinton å sitte i tunge komiteer i Kongressen som behandlet forsvars – og utenrikspolitikk. Hun stemte flere ganger for å bruke USAs militærmakt ute i verden, og hun støttet nye vide fullmakter til politi og etterretning etter terrorangrepene på USA i 2001. Men hun var også med på kompromisser for å stramme inn disse fullmaktene da det ble tydelig for alle at de hadde gått for langt. Og hun har i ettertid beklaget sin støtte til Irak-invasjonen i 2003.

Som utenriksminister vant hun raskt respekt, både ute og hjemme. Kvinneperspektivet var med henne, også i utenrikspolitikken. Hillary ser kvinner som en del av løsningen for å skape fred og bygge bedre samfunn. Samtidig førte hun tidvis en tøff linje. Blant annet gikk hun inn for å bevæpne den syriske opposisjonen på et tidspunkt da ennå ikke alt hadde gått helt galt i Syria. Hun fikk ikke med seg Obama på dette. Mye tyder på at det var hun som hadde rett, og Obama som tok feil den gangen.

Skitten valgkamp

Historien om Hillary akkurat nå er at hun er en splittende figur, hatet av mange. Men det er ikke sikkert at det er den fulle og hele historien. Da hun sluttet som utenriksminister i 2013, mente to av tre amerikanere at hun hadde gjort en god jobb. Det må sies å være usedvanlig høyt i et splittet USA. I dag er tallene annerledes. Men likevel leder hun stort i stemmetall over sin største konkurrent, demokraten Bernie Sanders, og har også mange flere stemmer enn republikanernes favoritt, Donald Trump.

Amerikansk valgkamp har alltid vært tøff - noen ganger skitten. Verdens mektigste og vanskeligste jobb må nødvendigvis vinnes gjennom verdens hardeste og lengste ansetteleseprosess. Svært mange amerikanere er lei av eliten i Washington, D.C. Hillary Clinton tilhører eliten. Som kvinnelig kandidat er hun likevel en outsider. De som sier at kjønn ikke betyr noe, tar feil. Kvinner blir alltid bedømt annerledes enn menn.

Erfaring i en urolig verden

Den som på internett søker opp Hillary og løgner, får opp millioner av treff. Stort og smått om hverandre. Særlig Hillarys ektemann Bill har tidvis hatt et omtrentlig forhold til sannheten. Også Hillary har noen brister i sine fortellinger. Men løgnene om henne er mye, mye drøyere enn det hun selv noen gang har sagt eller gjort.

Hillary Clinton er en politiker jeg vil føle meg trygg på som leder for verdens eneste gjenværende supermakt. Verden er et urolig sted akkurat nå. Da trenger vi mer enn ellers et stabilt og forutsigbart USA.

Vi trenger en erfaren statskvinne som har vært i storm. Hillary Clinton er den kvinnen.

Hør podcasten Giæver og Joffen: Valgspesial

Hør Skartveits podcast: Usman Rana om norsk islam

Følg VGs kommentaravdeling på Facebook: VG Meninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder