TRAKK KOMMENTAR: Donald Trumps uttalelse om abortstraff får han først og fremst til å fremstå som kunnskapsløs om en av de største kampsakene på konservativ side, mener Anders Giæver. Foto: Jim Young Reuters

Trump i motbakke

Donald Trump har vært gjennom sin hardeste uke siden valgprosessen startet. Valget i Wisconsin i natt vil vise hvor mye det har skadet ham.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I påsken ble Trump så forbitret over at en uavhengig anti-Trumpgruppe hadde lagt ut et gammelt bilde av hans modellkone Melania halvnaken, at han retweetet et særdeles uheldig bilde av rivalen Ted Cruzs kone, Heidi.

Cruz hadde ikke hatt noe med nakenbildet av fru Trump å gjøre, men Trump, som har gitt Cruz tilnavnet «Løgneren Ted Cruz», brød seg ikke om det. Han var sikker på at Cruz hadde en finger med i spillet.

Det er første gang man har kunnet registrere en merkbar negativ reaksjon mot Trump nær sentrum av hans egen base. Han har sluppet unna med å være stor i kjeften, skjelle ut kvinnelige så vel som mannlige journalister og gå i strupen på sine rivaler.

Men ektefellene skal man være forsiktig med å henge ut. Og man latterliggjør i hvert fall ikke utseende deres.

Så kom bråket rundt Trumps kampanjesjef, Corey Lewandowski, som skulle ha tatt for hardt i en konservativ kvinnelig reporter. Trump og Lwandowski avviste først at dette skulle ha skjedd. Ledowandowski mente at kvinnen hadde «vrangforestillinger» og at han aldri hadde møtt henne. Da overvåkingskameraene viste noe annet, mente Trump at reporterens penn kunne vært en skjult bombe.

Og sist men ikke minst: Trump sa på MSNBC at det måtte innføres «en eller annen straff» for kvinner som tar abort. Selv ikke Ted Cruz, som er mot abort også når graviditeten kommer som følge av voldtekt eller incest, mener at det er kvinnen som skal straffes. Trump måtte trekke utspillet neste dag.

Uttalelsen får først og fremst Trump til å fremstå som kunnskapsløs om en av de største kampsakene på konservativ side. Han har ikke tenkt gjennom eller lest seg opp på spørsmålene, og tror at han kan improvisere seg ut av alle kinkige intervjusituasjoner.

Det var selvfølgelig også en gavepakke til Hillary Clinton, som vil bruke uttalelsen til å minne sine velgere på hvordan Trumps generelle kvinnesyn vil påvirke politikken hans, og hvor dårlig orientert han er om spørsmål amerikanske kvinner er opptatt av.

Nå kan meningsmålingene i tyde på at begeret begynner å bli fullt for kvinnelige republikanske velgere. Primærvalget i staten i natt vil kunne vise om dette virkelig er et vendepunkt i Trumps triumfmars, eller om det bare er en liten fartshump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder