Kommentar

Når skal motebransjen lære?

Av Camilla Bjørn

ASKEPOTT? Mindreårige Sofia Mechetner ble håndplukket fra fattigdom i Tel Aviv og har gått rett til topps i internasjonal motebransje. Her fra Diors couture-visning som fikk kritikerne til bekymre seg. Foto: Getty Images Foto: ,

Moteeliten kaller det en askepotthistorie, men
modellfunnet Sofia Mechetner (14) representerer en ny, alarmerende bølge mindreårige i motebransjen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Under haute couture-uken i Paris denne måneden skred 14-åringen ned catwalken til Dior i en gjennomsiktig tyllkjole som blottla prepubertale former. Hun hadde nettopp signert en toårig kontrakt verdt over to millioner som det franske motehusets nye ambassadør. Et kvantesprang fra høyblokk-oppveksten i et av Tel Avivs fattige strøk, hvor Mechetner har levd under tøffe kår med alenemor og søsken.

Glanset motepresse hyper historien om hvordan Dior-sjef Raf Simons ved et sjansetreff oppdaget 14-åringen, og kaller henne en moderne askepott. Men dette er ikke et eventyr. Mechetner markerer nok en lei grensetøying i en bransje hvor du aldri kan bli «tynn nok eller ung nok».

For motebildet er preget av flere mindreårige om dagen. Fra før har vi Johnny Depps datter Lily Rose. Hun ble et av motehuset Chanels ambassadører i fjor, som 15-åring, mens Cindy Crawfords datter Kaia Gerber (13) har signert modellkontrakt med storbyåret IMG. Det siste året har også den russiske 9-åringen Kristina Pimenova blitt døpt «verdens yngste supermodell».

Normen i moteindustrien har operert med 16 år som ideell aldersgrense. Alle 21 divisjoner av motebibelen Vogue signerte en avtale om ikke å bruke modeller under 16 i sine utgaver. Dessuten har moteukene i Europa vært gode på å følge blant annet det britiske moterådets føringer fra 2007, som fraråder bruken av mindreårige på catwalken.

Jenter er på sitt mest sårbare og lett påvirkelig tidlig i tenårene. Et liv som modell er full av avvisning og kroppspress. De forventes levere seksualiserte positurer på jobb, og det når man kanskje ikke har begynt å menstruere engang. De har som oftest heller ikke utviklet tryggheten og forsvarsmekanismer til å beskytte seg.

En for tidlig karrierestart i dette tøffe miljøet stjeler ikke bare viktige barndomsår, men kan påføre livsvarig skade. I Daily Mail uttalte nylig eks-modell Dunja Knezevic, som jobber for strengere bransjereguleringer, at svært unge jenter er populære fordi de regnes som rimeligere å bruke og lette å manipulere.

Les også:Sjokktynn modell døde

Selv Kate Moss har snakket til Vanity Fair om ulempene ved å bli modell som 14-åring. Det konstante presset til å kle av seg og formidle et sexy uttrykk endte i nervesammenbrudd og valium på resept.

Med de mindreårige modellene får vi nok et forvridd skjønnhetsideal å forholde oss til. Med sine androgyne kropper og bråvoksen livsstil, affekterer de også tenåringene som følger med på livene til disse jentene i sosiale medier og pressen.

Det er ingen tvil om at Sofia Mechetner har supermodellkvaliteter. Men hadde det skadet å gi henne et par ungdomsår til? Trolig er toppkarrieren der også etter at hun har fylt 16 år.

Twitter @camillabjorn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder