LETER: En kriminaltekniker på vei inn til konsertstedet Bataclan i Paris. Arbeidet med å identifisere terroristene pågår med full styrke. Foto: Jacques Demarthon , Afp

Kommentar

Jakten på navnene avgjør alt

PARIS (VG) Identiteten til terroristene i Paris vil bli helt avgjørende for hvordan verden reagerer. Hvis terroren kom via flyktningrutene fra Midtøsten,  står vi foran noe helt annet enn hvis den oppsto i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag er det møte i NATOs nordatlantiske råd. Da vil Frankrike orientere sine allierte om terrorangrepet. Etter 11. september i 2001 ba USA NATO om å definere terrorangrepet som et angrep på hele alliansen, slik det er beskrevet i NATOs artikkel fem. Dette var grunnlaget for at NATO gikk til krig i Afghanistan.

Så vidt jeg forstår ligger det ikke an til at Frankrike gjør det samme. Det er ventet at NATO kun vil få en orientering, og at franskmennene ønsker å håndtere dette selv. Men mye kan endre seg frem til onsdag.

Svakhetene i Hollandes versjon

President Hollande var rask med å slå fast at dette angrepet kom fra utlandet, men hadde hjelpere i Frankrike. Det peker mot et nytt sikkerhetsmareritt i Europa. Hvis terroren er planlagt av IS, og utført av personer som er smuglet inn i Europa skjult blant alle flyktningene som rømmer fra krig og terror, står vi foran en ny alvorlig trussel.

Les også: Denne mannen er etterlyst over hele verden etter terrroren

Den kunnskapsrike terrorforskeren Thomas Hegghammer på FFI har løpende problematisert en del av det som har blir rapportert om identiteten til terroristene. IS har ikke publisert noen videoer eller andre ting som normalt ville følge et angrep av denne størrelsen hvis de sto bak.

Hegghammer pekte også raskt på at IS ikke hadde offentliggjort noen detaljer eller fakta om terroraksjonen som ikke var kjent gjennom mediedekningen. Det er fortsatt mye tvil rundt Hollandes påstand om at dette kom fra utenfor Europas grenser.

New York Times skriver nå at terroristene skal ha kommunisert med IS, men vi vet ikke hva slags kommunikasjon det var snakk om, eller om det dreide seg spesifikt om terrorangrepet.

Små biter av mennesker må tolkes

Arbeidet med å identifisere terroristene er vanskelig. Det er bokstavelig talt bare fragmenter igjen av dem. Det ene navnet som er offentliggjort er utledet fra en avrevet fingertupp. Det har svirret rykter om at terroristene var tenåringer, og det er funnet syriske pass på åstedene, pass som er registrert i flyktningmottak i Europa. Men når dette skrives er det flere identiteter som ikke er bekreftet.

Les også: Terroristene ville gjøre fotballkampen til et blodbad

Hvis dette terrorangrepet kom innenfra Europa vil responsen bli annerledes enn hvis det var en operasjon planlagt, styrt og utført fra IS i Irak eller Syria. Et angrep som i høyden er inspirert av den globale jihadistpropagandaen fra IS, vil neppe utløse noen krig mot terror slik angrepet 11. september gjorde. Men er dette personer som er sendt til Europa gjennom flyktningrutene, kan responsen bli langt kraftigere.

Da kan vi få stengte grenser og mer omfattende militære operasjoner i Syria og Irak. New York Times’ kommentator Roger Cohen har allerede tatt til orde for å sette inn bakkestyrker mot IS.

Det militære er ikke det vanskeligste

Militært vil det nok la seg gjøre å knuse IS, men etterspillet blir like vanskelig, eller kanskje umulig, som det vi har sett i Afghanistan og Irak etter den andre krigen der. Man kan lykkes i å eliminere kapasiteten slike organisasjoner har til å planlegge og gjennomføre terrorangrep i Vesten, men å hindre at nye organisasjoner vokser frem i krigsruinene er vanskelig.

Nøkkelen til hva som kommer til å skje etter Paris ligger i identifiseringen av terroristene.

Les også: Shazia Sarwar om hvorfor det er lov til sørge mer over noen terrorangrep enn andre

Hvis det som skjedde fredag kveld er nok et angrep innenfra, slik vi har sett i langt mindre skala i Ottawa, sist i Paris eller på det jødiske museet i Brussel, tror jeg responsen først og fremst vil bli nasjonal. Selv ikke de grusomme dimensjonene ved angrepet, med så mange drepte, vil tvinge frem en krig mot IS som ligner på den som ble ført mot Al-Qaida.

Da vil Paris isteden bli bekreftelsen på at flere land i Europa har et dyptgående og farlig problem med egne innbyggere som radikaliseres og brutaliseres så ekstremt at de angriper sine egne land.

Kampen mot denne trusselen må føres hjemme. Man må satse mer på tiltak mot radikalisering og bli langt mer effektiv i å hindre unge menn og kvinner i å la seg lokke som fremmedkrigere til IS i Syria og Irak.

Den kampen er vanskelig, og vil sette våre samfunn på tunge prøver. Ikke minst når det gjelder å finne balansen mellom retten til politisk og religiøs frihet på den ene siden og behovet for etterretning og kontroll på den andre.

Krigen kan komme

Men, blir det etablert en mer direkte forbindelse til IS når identifiseringen er ferdig, så vil responsen bli annerledes. Vesten kan ikke akseptere at vi er truet fra IS på en slik direkte måte. En terrororganisasjon med vilje og evne til å utføre angrep på europeisk jord av den størrelsen som vi har sett i Paris denne helgen, vil tvinge frem en helt ny militær situasjon i Midtøsten, og en helt annen innsats. Det tror jeg ikke er til å unngå. Både fordi opinionen vil kreve en form for straff, og fordi man ikke kan tillate at en slik trussel opprettholdes.

Det møysommelige arbeidet som gjøres med å vri identitet ut av de sprengte restene av Paris-terroristene kan avgjøre hva som skjer i verden de neste årene. Men før vi vet hvem de var, hvor de hadde vært og hvordan dette skjedde, er det umulig å vite hvordan vi skal reagere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder