RETTSLØS: Innvandrerkvinner, særlig muslimske kvinner er rettsløse når en norsk mann velger å kvitte seg med dem, viser ny forskning. Opprørende, mener kommentator Shazia Sarwar. Illustrasjonsbilde Foto:Amit Dave,Reuters

Kommentar

Muslimske kvinner - ikke like for loven

Innvandrerkvinner diskrimineres av norsk rett i skilsmissesaker. Loven er også vid åpen for snikinnføring av religiøs familierett i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det finnes ingen større stigma for mange innvandrerkvinner enn skilsmisse. Kvinner fra patriarkalske kulturer mister alt når de mister ekteskapet. De blir en pariakaste. Det er mannen som er sikret, både av samfunnet og av religiøs familierett.

Det er derfor nedslående å konstatere at også Norge sikrer mannen, når kvinnen er hentet fra utlandet.

Funnene i avhandlingen til Tone Linn Wærstad, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, er rystende lesning. Forskningsmagasinet Apollon omtalte funnene sist uke. Wærstad er en av de første i Norge som har forsket på innvandrerkvinner, særlig pakistanske kvinners rettslige stilling i Norge. Her snakker vi om pakistanske kvinner som er hentebruder til norske menn av pakistansk opprinnelse.

Les også: På flukt fra familiens ære

Dumping uten konsekvenser

Wærstad har sittet flere uker hos fylkesmannen i Oslo og Akershus, og gått igjennom alle sakene. Det hun finner bør opprøre oss: Hentebruder er strippet for partsrettigheter ved skilsmisse, om mannen forlater henne i hjemlandet.

Forskningen forteller følgende om leveforholdene til disse jentene som gifter seg med norske menn og flytter hit med stjerner i øynene: Økonomien er dårlig, han slår henne, hun må underkaste seg svigerfamiliens strenge regler, og etter en tid vil mannen kvitte seg med henne. Og Norge gjør det lett for ham å dumpe henne i hjemlandet. Uten noen forpliktelser eller konsekvenser for ham.

Hun er ofte rettsløs i opprinnelseslandet, men enda verre, hun blir rettsløs i likestillingsbastionen Norge.

Åpner for sharia i familierett

Mer oppsiktsvekkende er det at vi, teoretisk sett, kan få sharia inn i norsk familierett. Det har skjedd i Canada, hvor Wærstad har gjort feltarbeid.

Canada og Norge har nærmest identisk voldgiftslov. Voldgift innebærer privat rettergang der en tredjeperson oppnevnes av partene til å avgjøre en tvist. Dette smutthullet brukte en gruppe kanadiske muslimer til å avgjøre skilsmisser etter sharia-lovgivning. Muslimsk familierett gir mannen nærmest enerett i slike saker.

Forskeren roper et kraftig varsku. Jeg deler hennes bekymring. Vi ser at det finnes smutthull for snikinnføring av parallelle rettssystemer. Den må tettes. Kvinner i Norge, uansett bakgrunn, må være like for loven. Å strippe innvandrerkvinner for partsrettigheter er et overgrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder