YRKESFAG I KRISE: Murerlærling Mathias Jensen (20) står foran byggeplassen der han jobber og forteller Ap-leder Jonas Gahr Støre hvorfor han valgte murerfaget. – Ap må forstå at dagens frie lønnskonkurranse er ikke forenlig med å opprettholde gode framtidsutsikter for yrkesfagene eller en bærekraftig utdanning, skriver Andreas C. Halse. Foto: Tore Kristiansen VG

Debatt

Åpne grenser gir lavere lønn

Jonas Gahr Støre tar til orde for å snakke opp yrkesfagene i dagens VG, men Ap må skjønne at de selv er en del av problemet. Så lenge grensene er vidåpne for lavtlønnskonkurranse vil yrkesfagene fortsette å være i krise.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ANDREAS C. HALSE, daglig leder i Svenssonstiftelsen

Alt for lenge har vi sviktet den arbeidskraften vi trenger mest. De som ønsker å bruke et arbeidsliv på å bygge våre hus og hjem. De som lemper sekker med sement. De som skal ta vare på syke og gamle. De som holder kontorene rene. De som lærer bedre av å jobbe enn å sitte på skolebenken.

Andreas C. Halse. Foto: Kristian Helgesen VG

Problemet er imidlertid ikke bare at yrkesfagene over lengre tid er snakket ned, men at vi har politikere som over tid har sørget for at det blir dårligere betalt og mer brutalt å stå i jobbene som samfunnet åpenbart trenger.

Les: Støre: – Trenger flere mestere enn mastere

Ødelegger bransjen

Det er ingen overraskelse at det er i Oslo søkertallene til yrkesfagene er lavest. Det er nemlig også i Oslo bruken av billig, utenlandsk arbeidskraft er størst. Modige stemmer som murermester Eirik Kornmo har i lengre tid advart om tilstanden i hovedstaden. Budskapet er krystallklart: misbruk av underbetalte utlendinger ødelegger bransjen, har han sagt.

Og tallene gir han rett. En rapport utgitt av blant annet Senter for lønnsdannelse og SSB viser at lønnsforskjellene øker i det nye Norge. Bransjer som er preget av høy innvandring blir hengene stadig lenger etter resten av arbeidslivet.

Prosjektleder Roger Bjørnstad sier det slik: «Innvandrerne har blitt sysselsatt til lavere lønnsnivåer enn nordmenn. Dermed har lønningene falt isolert sett. Vi finner klarest effekt innenfor renhold og byggebransjen». I klartekst betyr dette at Norges politikk med åpne grenser i Europa har ført til større forskjeller og at regningen tas av hardtarbeidende mennesker i tunge, men høyst nødvendige jobber. De som hadde mye får mer. De som tidligere tjente helt greit får nå mindre.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Gjemmer seg bak EØS

Arbeiderpartiet har vært blant partiene som, sammen med Høyre, har vær mest avvisende til enhver kritikk om at fri lønnskonkurranse mellom Norge og Latvia kan ha noen negative sider ved seg. Enhver kritikk av utviklingen har ført til at de gjemmer seg bak EØS-avtalen og påstander om at det ikke er mulig å regulere innvandringen uten å samtidig rasere rammevilkårene for norsk eksportindustri.

Det er en type avvisning som gjør lite for de unge mennesker som håper på å kunne gå i læra på en byggeplass, men får beskjed om at det ikke er bruk for dem. Det er tross alt lite vits i å bruke ressurser på å lære opp egne folk når tilgangen på billig arbeidskraft fra øst er ubegrenset.

Situasjonen som har oppstått gjør også at klassisk fagforeningsarbeid ikke lenger er nok. Deler av fagbevegelsen, som fellesforbundet, har i mange år gjort en utrettelig og imponerende innsats med å organisere utenlandsk arbeidskraft. Det er allikevel ikke nok når pliktoppfyllende tillitsvalgte i realiteten blir stående uten politisk drahjelp.

Man kan håpe Arbeiderpartiet er i ferd med å få øynene opp, men i dagens utspill nevner ikke Støre et eneste forslag for å snu den negative utviklingene yrkesfagene. På sitt mest konkrete nevner Støre viktigheten av å «snakke opp» yrkesfagene. Jeg er naturligvis enig i at de som gjør de tyngste og viktigste jobben fortjener respekt, men mer enn respekt fortjener de en sikker fremtid og en stabil inntekt. Det hjelper så lite at Arbeiderpartiet snakker om at mestere er viktigere enn mastere så lenge det mangler læreplasser, fast jobb forblir en fjern ønskedrøm og lønnsnivået fortsetter å dale.

I tillegg ødelegger det mulighetene til å lykkes når enhver nyoppstartet bedrift må konkurrere mot useriøse selskaper som drives av å underbetale hederlige arbeidsfolk med stadig slankere lønningsposer.

Håndverk kan dø ut

Når det har blitt viktigere å mestre polsk enn norsk i enkelte bransjer så handler det ikke om en plutselig fascinasjon for polsk kultur. Det handler om arbeidsgivere som har fått politikernes velsignelse til å gå kynisk til verks og hente arbeidskraft der den er aller billigst.

Jeg savner konkrete forslag fra Arbeiderpartiet på hvordan de skal løse dette. Jeg savner at man tar situasjonen på alvor og innser det åpenbare: Dagens frie lønnskonkurranse er ikke forenelig med å opprettholde gode framtidsutsikter for yrkesfagene eller en bærekraftig utdanning. Viktige håndverk risikerer å dø ut.

Vi trenger ikke å skalke lukene og melde Norge ut av Europa. Vi trenger et oppgjør med tanken på at billigst er best og på at våre politiker er fullstendig ute av stand til å regulere flyten av arbeidskraft. Det bør være mulig å komme til Norge å jobbe, men politikken bør sørge for at vi henter folk fordi de er flinke, ikke fordi de er billige. Jeg savner at Arbeiderpartiet i det minste gjør et forsøk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder