SPILLERE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og partileder Knut Arild Hareide (KrF) Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Leder

Politisk spill om flyktningkrisen

Flyktningkrisen krever solide og brede politiske forlik. Det er viktig at partiene står samlet bak den måten Norge velger å møte situasjonen på.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det betyr ikke at det skal legges lokk på gode og skarpe debatter om hva Norge skal gjøre, eller hvordan dette skal finansieres. Men, det er avgjørende at alle partier i denne saken er opptatt av hvordan vi løser krisen best mulig, og ikke skjeler til andre politiske hensyn. Flyktningkrisen er en sak som ikke bør gjøres til arena for et større politisk spill om allianser, posisjoner eller avveininger om hva som vil lønne seg med tanke på valget om knappe to år.

Les også: Mugg og kaos på norske asylmottak

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen sitter med hovedansvaret for at de politiske løsningene favner bredt og er solide. Men også de andre partiene er nødt til å bidra. Dessverre kan ting tyde på at ikke alle er villige til det, og heller vil bruke krisen i et politisk spill. I helgen gikk tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik ut i Klassekampen og sa at regjeringspartiet Frp ikke bør være en del av det politiske forliket om flyktningene. Det var et merkelig og hodeløst utspill fra den politiske veteranen Bondevik.

Les Skartveit på en lørdag: Om Ernas frykt og Sivs rolle

Det er selvfølgelig helt avgjørende at regjeringspartiet Frp, som har statsrådene på sentrale områder som justis, integrering og finans, er en del av forliket. Det er regjeringen som har det praktiske ansvaret for å gjennomføre de politiske beslutningene i møtet med denne alvorlige situasjonen, og hvis ikke Frp stiller seg bak politikken som føres, kan partiet i praksis ikke fortsette i regjering.

I helgen gikk tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik ut i Klassekampen og sa at regjeringspartiet Frp ikke bør være en del av det politiske forliket om flyktningene. Det var et merkelig og hodeløst utspill fra den politiske veteranen Bondevik.

Dette siste vet selvfølgelig Bondevik, og hans utspill må forstås som et ledd i den kampen flere i KrF fører for å presse Frp ut av regjering. Flere i KrF mener det vil gagne deres eget parti, og bruker de fleste anledninger til å dyrke denne splittelsen på borgerlig side. Det samme gjør deler av Frp.

Les også: Slik skal flyktningregningen betales

Hvis KrF og andre partier går inn i forhandlingene om finansiering av flyktningkrisen med andre mål enn å finne de beste løsningene for flyktningene og Norge, kommer resultatet til å bli dårlig. I denne saken bør både regjeringspartiene, støttepartiene og opposisjonen søke konstruktivt samarbeid og felles forståelse fremfor et slikt spill som Bondevik og andre politiske gamblere legger opp til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder