MORALISME: – Rusmisbruk er et stort problem i for mange familier. Men når Jonas Gahr Støre tar til orde for en endring av norsk alkoholkultur, tipper det over i helsemoralisme, skriver kronikkforfatteren. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Debatt

Hvorfor drikker Jeppe?

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støres oppgjør med norsk
alkoholkultur er en avsporing. Politikere som Støre må la folk velge sin egen livsstil og unngå helsemoralisme. Høyere alkoholavgifter og mindre tilgjengelighet løser ikke roten til alkoholproblemet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

ANDREAS THARLDSEN, medlem i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF)

Jonas Gahr Støre er bekymret for alkoholkonsumet i Norge. I stedet bør han ta seg en pils og bekymre seg litt mindre. For de siste årene har folks alkoholvaner holdt seg ganske stabile, noe tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser. Færre dør som følge av alkoholisme enn på 1990-tallet og antall sykehusinnleggelser knyttet til alkohol har ikke vært lavere på syv år.

Og dagens ungdom drikker stadig mindre alkohol – flere og flere ungdommer sitter heller hjemme med familien og spiser taco på fredagskvelden. Det var mindre vanlig for en generasjon siden.

Støres helsemoralisme

Andreas Tharaldsen. Foto: ,

Det er ikke tvil om at rusmisbruk er et stort problem i for mange familier, og Jonas Gahr Støre gjør klokt i å adressere det. Men når han samtidig tar til orde for en endring av norsk alkoholkultur, tipper det over i helsemoralisme. Noen vil kanskje foretrekke et glass rødvin på Theatercaféen, men folk må kunne dra på en skikkelig bygdefest for å drikke seg full, uten at førstnevnte gruppe skal opptre som moralpoliti.

Folk med et alkoholmisbruk har økt risiko for at drikkingen går utover venner og familie, skole og arbeid, samt er mer utsatt for å skade seg selv og andre. Det er denne siden av alkoholen som er problematisk.

Selv om helgefylla på mange måter er dårlig for helsen, så gjelder det også festrøyking, potetgull og brus. Likevel må politikerne la folk velge sin egen livsstil – noe annet er helsemoralisme.

Vil en mer restriktiv alkoholpolitikk bekjempe rusmisbruk? Svaret på det spørsmålet kan virke innlysende, men det er grunn til å være mer nyansert. I den samme perioden som folks alkoholvaner har holdt seg noenlunde stabilt og utslagene fra det mer alvorlige alkoholmisbruket har gått ned, har det vært en betydelig økning i antall vinmonopolutsalg og skjenke- og utsalgssteder. For eksempel har Vinmonopolet mer enn dobbelt så mange utsalgssteder som på midten av 1990-tallet.

LES: Støre, fyll og elefantdressur.

Den grunnleggende årsaken

«Folk siger her i herredet, at Jeppe drikker, men de sier ikke, hvorfor Jeppe drikker», heter det i den dansk-norske forfatteren Ludvig Holbergs (1684-1754) teaterstykke Jeppe på Bjerget (1722). Replikken er fortsatt like aktuell nesten tre hundre år etter det ble satt opp for første gang. Hvorfor er det noen som begynner dagen med en kald pils og som aldri kan gå forbi vinhyllene på polet uten å fylle handlekurven, mens andre har et helt avslappet forhold til alkohol?

En metaundersøkelse i det medisinske tidsskriftet PLOS Medicine viser at det er like farlig å være ensom som å være alkoholiker, og mange som sliter med alkoholisme, drikker kanskje nettopp for å døyve ensomheten.

Som replikken om Jeppe påpeker, så spør vi som samfunn sjelden oss selv om hva som er den grunnleggende årsaken bak rusmisbruket. For høyere alkoholavgifter og mindre tilgjengelighet løser ikke roten til alkoholproblemet.

Blant sosioøkonomisk dårligere stilte samfunnsgrupper, er det flere som sliter med rusmisbruk, og vi vet at folk som lever under stort press eller er ensomme er mer disponert for å bli rusmisbrukere. Kanskje er utenforskap og forventningspress en større trussel mot folkehelsen enn billig øl.

Ulikhetens pris

I den kjente boken Ulikhetens pris fra 2009 viser epidemiologene Kate Pickett og Richard Wilkinson at land med store økonomiske forskjeller har flere rusmisbrukere enn land med små forskjeller. Det er kanskje ikke først og fremst den billige vodkaen, som gjør så mange fattige russere til drankere.

Som det står i Skriften: «Gi heller en rusdrikk til ham som holder på å gå til grunne, og vin til den som har sorg i sinn. La ham drikke så han glemmer sin armod og ikke minnes sin møye mer.»

Det er enkelte som drikker veldig mye alkohol, men som har få gode fyllehistorier. Dessverre vil ikke høyere avgifter på lønningspilsen hjelpe dem ut av rusmisbruket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder