Kommentar

Da jeg var ung, da måtte vi snu på femøringen da!

Av Astrid Meland

Foto:Randi Matland,

Dagens ungdom har ikke sommerjobb og slipper å få lommepenger fordi de allerede vasser i gryn.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Les også: Sommerjobb, hva er det?

Ganske dårlig gjort av VG, egentlig, å presentere nye tall som viser at ungdom tar fri på sommeren. Men det gjorde avisen i helgen, rett før fellesferien.

Akkurat nå som vi er i ferd med få til feriekabalen med mormor, bestefar, oldemors tarmsaft, mor og far og andre foresatte, grandtante, filleonkler og svigermors tunge.

Alt var bedre….under krigen!

Ved vinkjølerne på de fjernoppvarmede sjøhyttene ligger det dermed an til reprise på fortellingene om forfallet blant dagens unge og hvordan det ekte livet var da mor og far var små.

Det er bare å forberede seg på en ny runde om tiden da appelsiner var den aller flotteste julegaven, da barn gikk fire mil til skolen hver dag og besta kokte kaffe på grut for å spare penger. Selvsagt var den største gleden i verden å få arve noe, gjerne et par ski, for ikke å glemme det å få fri fra arbeid til å stå på skiene. Det skjedde ikke hver dag for å si det sånn, men dette var en tid da unger var lette å glede, da himmelen var smaken av den enkleste saftsuppe med rosiner etter at dagens onn var over. For alle måtte selvsagt arbeide på sommeren, passe småsøsken, stå opp i otta, koke suppe på skanken, suge på fleskesvoren, dele seng, sy og bøte klær, flytte spekeskinken rundt på brødskiven for å drøye pålegget, gå på utedoen (det var den gangen aviser var nyttige, som dopapir). På kalde morgener måtte de til og med slå hull på isen som hadde lagt seg på vaskevannsfatet.

Puh!

Steingammel selvtrøst

Med unntak av moraliseringen, er det fascinerende å høre om slitet i tidligere generasjoner. Særlig denne evnen til å lide nå for en usikker fordel senere, er imponerende.

Klaging på den oppvoksende slekt har nok til alle tider fungert som egenterapi for en aldrende generasjon som innerst inne merker at de kjappe ungdommene tar dem igjen på mangt.

Det er trist å oppdage at kunnskap en har slitt for å perfeksjonere et helt liv er pulverisert av smartelefonkompetanse.

En lignende følelse hadde nok også Steingrim og Thorfinn da mjøden gikk rundt bordet for tusen år siden og Oleg ikke var interessert i å dra i viking. Spjælingen var forresten elendig til å ro.

Mor og fars oldeforeldre syntes nok våre foreldre var ufattelig dovne som ikke ble sendt på fjellet for å gjete som sjuåringer, slik de selv hadde gjort.

Godt vi ikke lever som oldefar

Men vi skal være svært glade for at vi slipper å sende sjuåringer med hagle og dårlig skotøy på fjellet med saueflokken.

Siden oldefars tid har Norge blitt svært mye rikere. Når inntekten øker kraftig, er det naturlig å ta noe av den økte velstanden ut i fritid.

Hele poenget med å bli rikere er å slippe farlige 15-timersskift. Med et sannsynlig unntak av 68’erne, har hver eneste generasjon jobbet for at barna skal få det litt bedre enn dem selv.

Og slik har det blitt. Det er lenge siden etterkrigsårene, da nordmenn hadde to ukers ferie og 48 timers arbeidsuke.

Vi har aldri jobbet mindre enn nå. Forbildene for dagens unge er voksne som jobber stadig færre timer. I 2011 jobbet nordmenn i snitt 60 prosent av et normalårsverk. En ny undersøkelse om lærernes arbeidstid viser at disse sentrale voksenpersonene i unges liv jobber rekord-lite. Helter som politifolk og brannmenn pensjonerer seg gjerne når de er 57.

Kan ikke være feil å være rik

Man skal være ganske grinete for å surmule over at vi får mer og mer velstand. Det mye bra med lenger ferie, regulert arbeidshverdag og kortere arbeidstid. Lidelsen går ned, levealderen opp.

Men selvsagt er det viktig at norsk ungdom lærer at arbeid lønner seg. Det er dumt å starte i arbeidslivet med en nyvunnen mastergrad uten et fnugg av erfaring.

Det må være mulig å unngå, for latskapen sitter ikke mer i genene hos dagens ungdom enn forrige generasjon.

Det er ikke de unges skyld at de ikke maler, vasker do, bøter klær eller passer småbarn. For det kan jo ikke være de tafatte slynglene av noen tenåringer som har hatt initiativ nok til å leie inn au pair fra Filippinene og vaskehjelp fra Polen. At ungdommene skal ha fri på sommeren er ikke noe de har funnet på selv.

Det er blitt slik fordi vi ikke må lenger og fordi alle jobber stadig mindre. Det er en naturlig utvikling, men like fullt bekymringsverdig fordi vi samtidig får så mange eldre. Vi trenger flere hender i arbeid for å finansiere velferdsstaten.

Finansdepartementet og Norges Bank håper at vi skal klare å løse dette ved at alle jobber litt mer.

Men det er ingenting som tyder på at vi vil det. Slik går det når vi blir steinrike. Alle med forkjærlighet for femøringer og fleskesvor får bare håpe på en krise.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder