Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, her på telttur i Vestmarka tidligere i år. Foto: Robert S. Eik , VG

Kommentar

Kronprinsens båtliv

Denne uken – omsider – uttalte kronprins Haakon seg om båtturen han og familien hadde vært på i sommer, om bord på luksusyachten «Mia Elise».

VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
Kongefamilien bevarer sin posisjon så lenge de er ønsket av det norske folk – og så lenge de selv ønsker å ha denne posisjonen.

Den som ønsker å leie båten, må betale to millioner kroner. For en ukes bruk. Slottet har ikke ønsket å si noe om hvem som betalte for kronprinsparets båtreise. Det har gitt rom for spekulasjoner om hvem som betaler, og hvilke bindinger kronprinsparet har.

Kronprins Haakon fremsto unnvikende da han forsøkte å forklare at han hadde besøkt en venn, som også er en av eierne av den luksuriøse båten. Kronprinsen var åpenbart ikke godt nok forberedt på spørsmålene som kom. Han hadde ikke tenkt gjennom hva han skulle si, eller hvor mye han skulle fortelle. Om ansvaret for at det ble slik, hviler på rådgiverne ved Slottet, eller på kronprinsen selv, vet ikke vi.

LES OGSÅ: Kronprinsen kommenterte omstridt luksusferie

Alle har lov til å besøke venner, enten vennene er rike eller fattige. Vi kan ikke forvente at folk spør om pris eller eiendomsforhold når de blir invitert på båttur. Også kronprinsparet har rett til et privatliv. Men de må opptre på en måte som ikke skaper mistanke om skjulte bindinger mellom kongehus og pengemakt. Derfor undrer det oss at kronprinsparet har latt denne saken utvikle seg, uten å fortelle offentligheten om bakgrunnen for sin ferietur.

Vårt kongehus hviler på folkets tillit. Nordmenn flest er nok i prinsippet republikanere. Det er helt usannsynlig å tenke seg at vi i dag ville valgt en statsform der posisjonen som øverste statsoverhode skulle gå i arv. Men vår kongefamilie har bred oppslutning i det norske folk. I kritiske øyeblikk i vår nasjons historie har de kongelige forsvart demokratiet. De har samlet folket i tunge stunder, gitt trøst og støtte. De har en posisjon det er vanskelig å se for seg at en president, valgt for fire år av gangen, kunne fått.

Men kongefamiliens sterke posisjon er ikke gitt. Våre kongelige har tradisjonelt kombinert det folkelige og det opphøyede, på en måte som er uvanlig blant Europas kongehus. Dersom kronprinsfamilien fjerner seg for mye fra dette, både i form, og gjennom menneskene de omgås, kan dette på sikt svekke oppslutningen om vårt monarki.

Den uuttalte kontrakten mellom oss og dem må fornyes med jevne mellomrom. Kongefamilien bevarer sin posisjon så lenge de er ønsket av det norske folk – og så lenge de selv ønsker å ha denne posisjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder