OVERLÆRER: Kansler Angela Merkel på sommerens pressekonferanse mandag. Foto: AP,

Kommentar

Merkels tysktime om verdier

BERLIN (VG) Forbundskansler Angela Merkel belærer, formaner og minner om hva Europa står for. I
flyktningkrisen er hun blitt Europas overlærer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På en usedvanlig varm sensommerdag, med 36 grader i Berlin, stilte Merkel opp til pressekonferanse med et klart budskap: Hvis Europa svikter i møte med strømmen av flyktninger bryter vi båndene til de universelle menneskerettigheter.

- Det vil ikke bli det Europa vi ønsket oss, sa Merkel.

Aggressivt

Noen timer senere, utenfor Hovedbanestasjonen bare noen hundre meter fra institusjonene i det tyske demokrati, Forbundsdagen og kanslerkontorene, holder en gruppe innvandringsmotstanderne møte. En større gruppe mot-demonstranter bærer plakater med «flyktningene er velkommen». En stor politistyrke holder de to støyende gruppene på god avstand.

Det er blitt en politisk het sommer med en uvanlig aggressiv retorikk. Da Merkel nylig besøkte et asylmottak ropte demonstrantene «Volksverräter», folkeforræder, mot henne. Strømmen av innvandrere har vekket krefter på ytre høyre fløy. Antallet angrep mot asylmottak nærmer seg 200.

Lyspunktet er at aldri tidligere har så mange tyskere frivillig stilt opp for å hjelpe flyktningene som ankommer med klær og mat og annet de trenger

Tidsskriftet Der Spiegel stiller spørsmålet: Det mørke Tyskland, det lyse Tyskland. Hvilken side vil vinne?

Spiegel fastslår at en slik innvandring uten sidestykke vil forandre Tyskland på grunnleggende vis. Selv om Tyskland nå tynges av innvandringen, er dette også en mulighet til å skape et mer generøst og kosmopolitisk Tyskland.

Regjeringen forventer 800 000 i år, fire ganger så mange som i fjor og dobbelt så mange som forventet for bare noen måneder siden.

LES OGSÅ: Vil til Tyskland

Tålmodighet

Merkel har vært forbundskansler i ti år, 67 prosent sier hun gjør en god jobb og det er forventet at hun stiller til gjenvalg i 2017. Hun appellerer til sine landsmenn om å være tålmodige og vise fleksibilitet i møte med strømmen av flyktninger. Hun har støtte i sitt eget folk. 60 prosent sier i meningsmålinger at Tyskland tåler en stor innvandring.

Tyskerne liker Merkels stil som en varsom og dyktige administrator. Hun har ledet Tyskland og EU gjennom store kriser, men folkevandringen mot Tyskland er den mest krevende test. Nå utspiller krisen seg i Tyskland, ikke bare i det særlige Europa, og Merkel trenger å få med seg sine velgere og europeiske partnere på konkrete løsninger.

I samme åndedrag som Merkel påkaller europeiske verdier, ber hun andre EU land ta ansvar. Europa må handle som en enhet, sier Merkel, og det betyr at andre land må ta i mot langt flere asylsøkere enn i dag. Merkel sier at Tyskland står overfor en «enorm nasjonal utfordring». Den akutte krisen er i tyske lokalsamfunn som må gi husrom, medisinsk hjelp og andre tjenester til langt flere flyktninger enn de var forberedt på.

LES OGSÅ: Europa 2015-flyktninger og nødhjelp

Krisetoppmøte

Om debatten er intens i Tyskland, gjelder det samme EU. Mange land er svært uvillige til å snakke om flyktning-kvoter.

Merkel fikk søndag med seg Frankrike og Storbritannia i et felles utspill om et snarlig EU-møte for å finne konkrete hasteløsninger. Luxembourg, som for tiden har presidentskapet, svarte hurtig med å innkalle alle unionens innenriks- og justisministrene i EU til Brussel 14. september. Det kan bli en forløper til et forventet krisetoppmøte mellom regjeringssjefene i EU-landene.

Tyskland, Frankrike og Storbritannia er uenige om mangt, men står sammen om noe. De vil opprette nye asylmottak i Hellas og Italia. Her skal det avgjøres hvem som oppfyller kriteriene for å være en flyktning med behov for beskyttelse, og hvem som skal ut. For den siste gruppen er det ingen velkomst, bare farvel.

Problemet er at EU ikke har en felles asylpolitikk. Derfor mener de tre store landene i EU at hele unionen i det minste må bli enige om hvilke land det er trygt å sende mennesker tilbake til. Mer enn en tredjedel av asylsøkere som kommer til Tyskland er fra Albania, Kosovo og Serbia. Ytterst få av disse får innvilget sin asylsøknad i Tyskland.

De som har flyktet fra krigen i Syria kan ikke sendes tilbake. Det finnes ingen enkle og perfekte løsninger, bare ett sett av virkemidler som alle vil kreve en større grad av europeisk solidaritet enn EU hittil har klart å oppvise.

Merkel viser vei for andre europeiske ledere ved å minne om at Europa har en juridisk og moralsk forpliktelse overfor mennesker på flukt. Flyktninger skal tas i mot med verdighet. Hun har funnet sin stemme, stilt overfor den største utfordringen i hennes tid.

SE OVERSIKTEN: Slik ble Middelhavet til "dødehavet".

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder