Kommentar

Alltid i minus

Det er flere viktige vendepunkt og merkedager i livet. Et av dem er når det er igjen penger på lønnskontoen når neste lønning kommer. Noen kommer aldri dit.

Tom Staavi
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De fleste av oss vet hvordan det er å leve fra hånd til munn. Vi har stort sett vært der alle sammen. Under studietiden, da vi etablerte oss og kanskje i enkelte perioder etterpå. Det er lite som er mer stressende og hvileløst enn ikke å vite om pengene strekker til før det kommer nytt påfyll. Og har man ansvaret for barn i tillegg, kan man bli 10 år eldre på en uke av bekymringen.

Noen lever med en slik bekymring konstant. Noen fordi de har tatt feil valg eller har vært dumme, andre fordi livets tilfeldigheter har brakt dem dit. Kanskje har de fått en økonomisk knekk i en kortere eller lengre arbeidsledighetsperiode, kanskje er de blitt syke, kanskje er de tvunget til boligkjøp etter en skilsmisse som ikke ga dem tid til veloverveide beslutninger, kanskje måtte de ty til et forbrukslån da det knep som verst og bilreparasjonen kostet 25 000 kroner. Felles for dem er at de lever i konstant angst for fremtiden.

Hvor skal pengene til mat komme den siste uken før ny lønn eller trygd? Kjenne på den ydmykende følelsen av å låne penger av venner og bekjente for å komme over kneika nok en gang. Hvor lenge etter kan man være med strømregningen før e-verket kutter strømmen? Når begynner barna å føle på at «vi» har mindre penger enn alle andre? At «vi» er blitt fattige i rike Norge. Når ramler korthuset sammen og inkassoselskapet banker på døren?

Det dummeste du gjør i en slik situasjon, er å lukke øynene og håpe det går over. Slutte å åpne posten. Man må mobilisere all sin energi for å få skuta raskt på rett kjøl. Kan du øke inntektene? De færreste kan enkelt det, to jobber er for hardt. Kostnadene må barberes. Alt unødvendig må kuttes. Pengekrav er forhandlingsbare, bortsett fra hvis du skylder det offentlige penger. Vær ærlig og åpen, be om løsninger. Mange opplever at private aktører er smidige. Hvis regnestykket fortsatt ikke går opp og problemet er opphopning av pengekrav og totalt sett for høy gjeld, må man så raskt som mulig få beskyttelse under gjeldsordningen.

Å leve med en lønnskonto i minus over tid er seigpining og utarming av livskvaliteten ingen bør være forunt. Men det er bare den enkelte selv som gjennom hardt arbeid og ståldisiplin kan komme ut av problemene. Premien og motivasjonen er å tenke på at der fremme kan du oppleve at det er igjen litt penger på kontoen når neste påfyll kommer. Det er det moderne livets skille mellom himmel og helvete.

Stor oversikt: 235 000 nordmenn er svartelistet - sjekk din kommune

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder