SØNDAGSFRI: – Blomsterbutikker og Plantasjen – steng dem. Ingen grunn til at folk skal få handle planter og hagemøbler på en søndag, skriver Heidi Nordby Lunde med ironisk snert.
SØNDAGSFRI: – Blomsterbutikker og Plantasjen – steng dem. Ingen grunn til at folk skal få handle planter og hagemøbler på en søndag, skriver Heidi Nordby Lunde med ironisk snert. Foto:Frode Hansen,VG

Kronikk: Så steng Norge, da!

MENINGER

Jeg er egentlig for endringene i kirkeloven som åpner for søndagsåpne små og store butikker av alle slag, og dermed
gi like konkurransevilkår for alle. Men forslaget møter motstand.

debatt
Publisert: Oppdatert: 19.02.15 11:19

HEIDI NORDBY LUNDE, stortingsrepresentant (H)

Særlig blant de som representerer milliardkonsernene som allerede har brukt over 100 millioner på å tilpasse seg dagens lovverk og ikke vil at andre skal få konkurrere mot dem. NHO Handel og Virke er mot, det samme er LO og fagforeningene. Både ansatte, deres familier og næringene vil tape, påstår de. Også i undersøkelser svarer et flertall av de spurte at der mot søndagsåpne butikker. Mon det.

Kanskje burde regjeringen snu. Lytte til næringen, fagbevegelsen, kristenfolket og ski-moralistene, alle de som i meningsmålinger gir uttrykk for mistillit til at folk klarer å disponere sin tid mellom familie, jobb og daglige – eller hverdagslige gjøremål. La oss ta dem på ordet og forby søndagsåpne butikker. Helt.

Hvorfor ikke stenge alt?

De dagligvarekjedene som har investert i hundremillionersklassen for å tilpasse seg dagens Brustad-bu, og ønsker å nekte andre å konkurrere – steng dem. Forby Bunnpris, tilpassede Meny- og Kiwi-butikker. Det er ingen grunn til at folk skal handle brød og melk på søndager. Alle klarer å planlegge såpass. Kom dere ut i Marka i stedet. Varene blir jo dyrere for alle, påstås det, selv om erfaringer fra andre land viser det motsatte.

Mange liker å trekke frem Danmark, som opplevde at 96 butikker ble stengt etter innføringen av søndagsåpent.

Motstanderne glemmer naturligvis å opplyse om at 57 nye butikker ble åpnet etter innføringen, og at den danske bransjeorganisasjonen for kjøpmenn mener endringene skyldes demografi – flere flytter til byene og landlige butikker mister kunder. Tenk om vi hadde hatt en kritisk presse til å sjekke påstander. Nu, vel.

Blomsterbutikker og Plantasjen – steng dem. Ingen grunn til at folk skal få handle planter og hagemøbler på en søndag. Og de som ikke har husket å kjøpe en oppmerksomhet til tante Ågots søndagsmiddag får heller leve med skammen. Ingen grunn til at Floriss skal selge blomsterbuketter på Oslo S på søndager. Da får folk heller ha med et pakketilbud på tre boller for 20 kroner fra Narvesen.

Eller. Strengt tatt burde vi forby Narvesen, Deli de Luca, Seven Eleven og andre kiosker også. Kan ikke folk handle brød og melk, er det da ingen grunn til at folk skal få kjøpe fire bugg og en coca cola heller. Steng dem også.

Steng enda mer!

Steng Body Shop, Accessorize og B-Young. Det er ingen grunn til at internasjonale kjedebutikker skal få tjene penger på uskyldige forbrukere. Steng de små uavhengige butikkene i nabolaget mitt, bruktbutikken Velouria Vintage, småtingbutikken Sjarm, reisehåndbokbutikken Chill Out, som alle tre har flere nysgjerrige kunder innom når de går søndagstur enn i kontortiden på hverdager. La dem dø, steng dem.

Mathallen, markedet på Blå og bruktmarkedet i Birkelunden. Forby, forby, forby. Hva de omsetter er underordnet at de omsetter. Hvorfor skal man få kjøpe ost på Mathallen, men ikke på Kiwi eller den lille Ostebutikken ved Birkelunden? Eller brukte klær og sko i Birkelunden, men ikke nye på Karl Johan?

Slutt forskjellsbehandlingen, og steng butikkene som i dag har lov å ha åpent i kommuner som er definert som turistkommuner. Har turister mer behov for mat eller klær på søndager enn oss andre, kanskje? Ut og nyte norsk natur som ordentlige folk. Turister kan da planlegge handlingen sin, som andre folk. Penger kan de legge igjen i taxfree-butikken på Gardermoen, så slipper vi å trygge arbeidsplasser lokalt. Skulle tatt seg ut. Steng alt.

Regner med full støtte!

Siden søndagsåpent ikke medfører at vanlige ansatte må jobbe flere timer hver uke, kunne dette vært en mulighet for å få flere i arbeid. I stedet for en «annerledesdag» med jobb, kan de få syv dager uten jobb. Og glem søndagsåpent i desember. Ærlig talt. Søndagsåpent i den kristne høytiden?

Jeg regner med full støtte fra Virke og NHO Service på dette, og at samtlige av deres medlemsbedrifter takker for muligheten til en annerledesdag når vi eventuelt sørger for at alle får samme konkurransevilkår – nemlig søndagsstengt.

Jeg håper også på å få takkemail fra studenter som nå slipper å jobbe åtte timer i strekk på en søndag, og uten en ordentlig unnskyldning for å slippe, nå må møte blomsterløse på familiebesøk hos tante Ågot.

Her kan du lese mer om