Ville Gud stempt på Trump?, spør kunstneren bak dette maleriet. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Kommentar

Frelst på Trump

COUNCIL BLUFFS, IOWA (VG) Trump setter inn siste støtet i Iowa med en voldsom omfavnelse fra de evangelisk kristne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Ville Gud stemt på Trump?» spørres det retorisk på en truck utenfor Kirn Middle School i Council Bluffs, Iowa. På bildet lastebilen er overmalt med, ser Trump nesten ut som Gud allerede, svevende over jordkloden i verdensrommet sammen med en amerikansk ørn.

Inne i gymsalen er det Guds stedfortreder i amerikansk politikk, Jerry Falwell jr., som er seremonimester. Falwell er leder for Liberty University, USAs største private, kristne universitetet. Og enda viktigere: Han er sønn av sin far, Jerry Falwell sr. (1933-2007), en av grunnleggerne av «Moral Majority»-bevegelsen i 1979. Moral Majority orkestrerte massemønstringen og mobiliseringen på høyresiden av amerikansk politikk, som igjen førte Ronald Reagan inn i Det hvite hus to år senere.

Falwells velsignelse av Trump er oppsiktsvekkende. Ikke bare fordi Trump symboliserer mye av det Moral Majority er i mot; det syndefulle livet i storbyen, flere ekteskap, kvinnehistorier og banning, men også fordi Falwell og det evangeliske kristen-høyre har valgt Trump fremfor sin broder i ånden, den evangelisk kristne Ted Cruz.

«Faren min ble kritisert fordi han satset på Ronald Reagan», sier Falwell jr.

«Reagan, en skilt Hollywoodskuespiller mot den evangelisk kristne søndagsskolelæreren Jimmy Carter. Vel, Carter var sikkert en utmerket søndagsskolelærer, men Reagan var en mye bedre president».Falwell nevner ikke Ted Cruz med et ord, han nøyer seg med å si at Trump er «Den eneste valgbare kandidaten» blant årets republikanere.

Men Trump nevner Cruz med en rekke ord, og ingen av dem er særlig hyggelige. Cruz er uærlig, han har mottatt rentefritt lån fra storbanken Goldman Sachs, han driver en uredelig kampanje og han er ikke en gang ordentlig amerikansk, for han er født i Canada.

Trump sier at alle ha fortalt ham at han må late som han ikke blir sint, men han skjønner ikke hvorfor. Man skal si fra når man blir forbannet, og han blir forbannet når han ikke blir behandlet ordentlig.

Det er det som er problemet med dagens såkalte «ledere», de blir ikke forbannet når USA blir behandlet dårlig.

Det er derfor folk bør stemme Trump.

Han vil gjøre USA stort og sterkt igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder