Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Debatt

Debatt: Hurra for selvsensuren!

Så er vi altså der: En utstilling av karikaturer blir forhåndssjekket, slik at «tegningene ikke støter noen».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DAGFINN NORDBØ, satiriker

Vanligvis ser jeg opp til bibliotekarer. For meg har de alltid vært helter. De har vært kunnskapens fyrtårn, klokskapens veiledere.

Hold på hatten!

Men plutselig, i går, fikk mitt heltebilde et grunnskudd. Høyskolen i Oslo og Akershus har nemlig satt opp utstillingen Hurra for ytringsfriheten!, en hyllest til satiriske avistegnere – mange av dem forfulgt i sine hjemland. Den ble sett av nesten ti tusen mennesker i Stavanger, høyaktuell som den er, etter grusomhetene i Charlie Hebdos redaksjonslokaler.

Men, hva uttaler lederen for biblioteket på HIOA? Hold på hatten: «Her er det ingen kontroversielle tegninger av Mohammed. Vi har også vært i kontakt med folk for å forsikre oss om at tegningene ikke støter noen», sier Anne-Berit Gregersen til osloby.no

Dagfinn Nordbø. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Smak på den. For å forsikre oss om at tegningene ikke støter noen. Det er da jeg lurer på: Hva har bibliotekledelsen gjort, egentlig? Tatt med seg tegningene rundt i byen, for å se om noen blir fornærmet? Har de vært på besøk i gudshus? Spurt folk på gaten om dette er krenkende? Har de snakket med Islamsk Råd, eller kanskje Buddhistforeningen? Eller vet de om en hittil ukjent sensurinstans som kan godkjenne karikaturtegninger for visning til et norsk publikum, og sette stempel på dem som «ikke støtende»?

Taushetens tyranni

Uansett danner det seg nå et stadig klarere bilde av hva terroristene i Paris oppnådde: Det Jyllandspostens Flemming Rose kaller taushetens tyranni. Morderne fikk haugevis av presumptivt oppegående og intellektuelle mennesker i Vesten til å si «Vi er selvsagt for ytringsfrihet, men ...» Mediene renner nå over av dypsindige snusmumriker som snakker subtilt i skjegget om såkalt ytringsansvar og ytringsvett. Jonas Gahr Støre ser seg jo allerede som statsminister om to år, så han kommer med tåketale av ypperste klasse – han kan jo ikke reise på statsbesøk til halshoggerstaten Saudi-Arabia hvis han forsvarer ytringsfriheten nå.

Hva fører denne selvsensuren til? Naturligvis at ytringsfriheten mister sitt innhold. Sakte, men sikkert skal det lirkes inn unntak etter unntak. Fra en rekke land jobbes det nå intenst for at FN skal definere blasfemi som rasisme og brudd på menneskerettighetene. Kjempefint. Blasfemi er rasistisk? Det var faktisk blasfemien som langt på vei banet veien for religionsfriheten, og de sekulære statene i Vesten.

Uten satirikernes stadige utfall mot religiøse autoriteter og maktmisbruk, ville Gud, Staten og Loven fremdeles vært ett i hele Europa. Men ok, la oss få det gjennomført først som sist, så vi kan feie Arnulf Øverland ut av bibliotekene. La oss brenne monologene til Dario Fo og Nietzsches samlede verker, ta passet fra Stephen Fry, få Schopenhauer ut av pensum, frata Nadime Gordimer Nobel-prisen, sett Voltaires hode på stake og rull Ibsen i tjære og fjær.

Ekstremistenes ønskescenario

Det mest forstemmende med den økende selvsensuren, er selvsagt at dette er ekstremistenes ønskesituasjon. Avistegnerne var deres symbolmål nummer 1, ognå løper altså norske bibliotekarer rundt på gummisåler og forsikrer seg om at noen avistegninger i Pilestredet ikke er støtende.

Det er dessverre ikke annet å si enn: Al-Qaida, vi gratulerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder