NY MCCARTHY? – Senatoren Joseph McCarthy var opphavet til begrepet «McCarthyismen», som herjet i USA mellom 1950 og 1954, og representerer det tydeligste eksempelet på autoritære strømninger i etterkrigstidens USA. Donald Trump vekker minnene fra McCarthyismen til live, skriver Eirik Løkke. Foto: AP

Debatt

Donald Trump ser deg

De siste 18 månedene har Donald Trump vekket ­minnene fra McCarthyismen til live.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over tre år gammel

EIRIK LØKKE, forfatter av boken «Personvern etter Snowden» og rådgiver i Civita

I februar 1950 hevdet en ung senator fra Wisconsin, i en tale i West Virginia, at det amerikanske utenriksdepartementet var infiltrert av kommunister. Talen ble kjent som «Enemies from within», og den unge senatorens navn var Joseph McCarthy, opphavet til begrepet «McCarthyismen», som herjet i USA mellom 1950 og 1954.

Perioden representerer det tydeligste eksempelet på autoritære strømninger i etterkrigstidens USA. De siste 18 månedene har Donald Trump vekket minnene fra MccCarthyismen til live.

Eirik Løkke.

Særlig hans gjentatte forslag om å registrere muslimer i en database, gir foruroligende historiske assosiasjoner. Ingen bør være i tvil om at Trump kommer til å utgjøre en tydelig trussel mot retten til privatliv – både i USA og verden for øvrig.

Som president i USA har man store fullmakter til å benytte et globalt overvåkningsregime, som potensielt kan følge aktiviteten til hver eneste borger på jorden. Denne kapasiteten er egnet til å bekymre enhver som er opptatt av å beskytte personvernet. Misforstå rett: USA er helt avhengig av en velfungerende etterretning som er i stand til å bekjempe internasjonale trusler. Nettopp derfor er det urovekkende å se hvordan presidenten har sammenlignet egen etterretning med «Nazi-Tyskland». Det er en retorikk som gjør lite annet enn å underminere USAs forsvarsevne.

Trumps kritikk av egen etterretning betyr ikke at han er mer skeptisk til å utvide dens fullmakter. Særlig ikke ettersom han selv skal utnevne de viktigste lederne.

Både påtroppende CIA-direktør Mike Pompeo og justisminister Jeff Sessions har lenge vært aktive tilhengere av å utvide NSAs fullmakter, også når det gjelder masseovervåkning. Sessions var for eksempel sterk motstander av den såkalte Freedom Act, hvor Kongressen i juni 2015 nedskalerte mulighetene for masseovervåkning. Men etter valget i 2016, hvor republikanerne beholdt flertallet både i Representantens Hus og Senatet, tyder mye på at FBI, CIA og NSA igjen skal få utvidede muligheter til å registrere, lagre og prosessere personlig informasjon.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Selv om Trumps forslag om mer overvåkning skulle bli blokkert i Kongressen, har presidenten like fullt store fullmakter innenfor rammen av presidentembetet til å bemyndige overvåkning. Presidentembetets mandat har over tid blitt betydelig sterkere, en utvikling som har skjedd under både president Bush jr. og president Obama. I så måte kan Trump bygge videre på en sterkere presidentmakt, og utstede såkalte executive orders etter eget forgodtbefinnende, ettersom direktiver knyttet til overvåkning vil være unntatt offentlig innsyn.

Tilfellet Trump illustrerer hvor sårbare liberale demokratier er i møte med populistiske strømninger. Når man innfører vidtgående fullmakter, selv med de beste intensjoner, betyr det at disse fullmaktene også kan benyttes når demokratiet bringer frem mer autoritære krefter. En av de mest kjente advarslene mot denne utviklingen kom fra senator Frank Church, som på 1970-tallet ledet den såkalte Church-komiteen, som dokumenterte at amerikanske myndigheter hadde hemmelige programmer for overvåkning av vanlige borgere, blant annet på politisk grunnlag.

Les også: Har den «europeiske eliten» mistet kontakt med egne borgere?

Han så med sterk uro på den overvåkningskapasitet som etterretningen i USA var i ferd med å bygge opp, og mente denne kunne føre til en situasjon der det amerikanske demokratiet ikke lenger var i stand til å kontrollere de hemmelige tjenestene. Church uttalte i 1975, lenge før Snowden-avsløringene, at hvis et tyrannisk styre kom til makten i USA var den teknologiske kapabiliteten så omfattende at det snart var mulig å innføre en totalitær stat.

Trump er riktignok ikke en despot, men det faktum at han nå besitter historiens mest sofistikerte overvåkningsregime er utvilsomt en stor utfordring for alle som er opptatt av enkeltindividets vern.

Les også

 1. Roser benådningen av Chelsea Manning

  Nå håper Norsk PEN og Amnesty International i Norge at varsleren Edward Snowden er neste Barack Obama benåder.
 2. Edward Snowdens fabel

  Edward Snowden har servert løgn på løgn om hva han stjal fra NSA, og hans omgang med russisk etterretning.
 3. Disse valgene kan ryste Europa det kommende året

  Neste år kommer det flere store valg og hendelser som kan komme til å skape svært store endringer i EU og Europa.
 4. Disse skal styre USA de neste fire årene

  En har selv blitt saksøkt av Donald Trump, en annen mener Snowden fortjener dødsstraff, mens en tredje betegnes som USAs…
 5. Disse blir Trumps nasjonale sikkerhetsteam

  En kontroversiell general, en erkekonservativ republikaner og en innvandringskritiker er de tre første medlemmene av…
 6. Har den «europeiske eliten» mistet kontakt med egen befolkning?

  Europa og USA står ved et veiskille hvor sterke radikale og illiberale krefter utfordrer det liberale demokratiets orden.

Mer om

 1. FBI

Flere artikler

 1. Obama-talsmann avviser avlytting av Trump: – Rett og slett usant

 2. Vi må lytte til Bannon

 3. Pluss content

  Trumps sjokkangrep

 4. Angrep på rettsstaten

 5. USA behøver et oppegående konservativt parti

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder