Leder

En kopp kjedekaffe, takk!

Av Astrid Meland

KAFFEBARER: Fortrenger småbutikkene i bysentrum. Foto: Elaine Thompson , Ap

Å få Starbucks, HM og Espresso House i nabolaget er bedre enn dop og brune buler.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

– Smarte kapitalister gjør byene våre kjedeligere, skrev Dagfinn Nordbø i VG i forrige uke. Han er oppgitt over at kjeder som Espresso House og Joe & The Juice overtar bysentrum.

Og han har mye rett i det. For når boligprisene går opp, flytter folk med penger inn. De tar over kvartalene til vanlige folk. I dragsuget forsvinner sjarmen. Sentrum i de store byene blir like. Glatte arkitekter og PR-folk fortrenger rufsete håndverkere. Bakerne, bistroene, slakteren og platesjappene blir borte når bare HM, Lindex, Starbucks, Kaffebrenneriet og TGI har råd til å betale leia. Til slutt vet man ikke hvilket land man er i. Det blir som å være på flyplass, skikkelig kjedelig etter en time.

Denne debatten er ikke ny, for å si det forsiktig. Den må snart være verneverdig, der den står på stedet hvil. For vi ender alltid opp med å krangle om hvem som er de onde og hvem som er de gode. Men hva er egentlig galt med å drive kaffekjede? Tar eierne mer utbytte enn slakteren?

I virkeligheten vet vi at til og med småbutikkeierne kan være slemmere enn kjedene, og at byoppussing fører mye godt med seg. Men det er litt trist og flyplasslignende øverst på Karl Johan i Oslo. I resten av byen derimot, og i mange andre norske byer, er det ofte ikke flyplass man tenker på når man går rundt. Utskjelte kjeder som HM og Starbucks er mindre problem enn tagging, søppel, hus som siger, fortau med hull og brune buler.

TØYENGATA I OSLO: Bydelen er i ferd med å pusses opp, men fortsatt er det både skakt og slitt. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Tøyen i indre Oslo øst nevnes ofte som en bydel som trues av rikere befolkning og kjedeligere butikker. Men bydelen med sine kommunale boliger, metadonutdeling, dopsalg, psykiatrisk akuttilbud, flyktningmottak, avrusning, studentblokker og høy innvandrerandel, har godt av å bli glattere.

Kanskje vil oppussing føre til at arbeiderklassen fortrenges fordi det blir for dyrt. Ellers så gjør de bare som folk flest, tjener godt på stigende boligpris og rørleggerbedriften, får unger og endelig råd til enebolig de også. Og om Espresso House erstatter de brune bulene er det bra. For det hjelper ikke om pubben er aldri så «ekte», tunge rusmiljø skaper ikke den inkluderende nabolagspuben nostalgikeren drømmer om.

Lokalsamfunn har alltid vært i endring, og forandringer går alltid ut over noen. For hundre år siden flyttet arbeiderne til byen og gjorde kvartalene til sine. Nå er det omvendt mange steder. Men for folk flest som bor i nedslitte områder, gir det lite mening å la være å gjøre noe, bare for å stoppe Starbucks. Å lengte tilbake til den gang byen var barsk og rufsete, det er en romantisk ide med et dryss snobberi. Det er som om kaffen på Espresso House ikke er bra nok, liksom. Den er god. Og mye bedre enn kriminalitet, bomaskiner og sosiale problemer.

Les også

 1. Kjedehelvete

  Smarte kapitalister gjør storbyene våre sjarmløse.

Mer om

 1. Starbucks
 2. Oslo
 3. Trondheim
 4. Mote

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kaffebarenes suksesshistorie: Slik tjener de millioner på norske kunder

 2. Kjedehelvete

 3. NRK i drabantbytåka

 4. Pluss content

  VG tester iskaffe: Ingen seksere

 5. Pluss content

  Ny USA-trend: Kaffe på fat

Fra andre aviser

 1. Er Christopher Nielsen med på å fordrive narkomane og fattige vekk fra sentrum? | Andreas Slettholm

  Aftenposten
 2. Sultanens siste sukk

  Fædrelandsvennen
 3. Oslo-blogger Hanna Norbergs beste Oslo-tips

  Aftenposten
 4. Innflytterne velger seg Oslos aller dyreste bydeler

  Aftenposten
 5. Matoperatør om Oslo Lufthavn-slakten: – Vi tar tilbakemeldingene svært alvorlig

  Aftenposten
 6. Tapaskjede åpner i nytt torvkvartal

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder