VED GRENSEN: Syriske familier i kø ved grenseovergangen i Öncüpınar i februar. Foto: Bulent Kilic , Afp

Derfor trenger Tyrkia en «flyktningsone» i Syria

GAZIANTEP (VG) Vil en «flyktningby» på syrisk side av grensen bli en buffersone med menneskelige skjold, eller kan det være en reell løsning på både Tyrkias og Europas utfordringer?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det spørsmålet forsøker sikkerhetseksperter, diplomater og analytikere å finne svaret på. Flyktningkrisen er nemlig ikke bare et resultat av krigen i Syria, men er også en mulig brikke i det blodige sluttspillet som forventes å komme.

VGs Midtøsten-korrespondent Nilas Johnsen Foto: ,

VG har de siste dagene reist i de tyrkiske flyktningområdene. Her opplevde vi på nært hold hvor skjør våpenstillstanden i Syria er, da et rakettangrep fra syrisk territorium kostet to liv i den tyrkiske byen Kilis på tirsdag.

Under et besøk i flyktningleiren Elbeyli bekreftet talsmann for flyktninger ved statsministerens kontor, Cesurhan Tas, at Tyrkia ønsker å bygge en egen «flyktningby» inne i Syria.

President Recep Tayyip Erdogan kom med dette forslaget under en tale i Istanbul i forrige uke. «Jeg har diskutert dette med president Obama, og har til og med satt ned koordinatene», er Erdogan sitert på i tyrkiske medier.

Blant de mest kyniske analytikerne VG har snakket med, tolkes forslaget som et tegn på et Tyrkia innser at opprørsgruppene de har støttet ser ut til å gå tapende ut av krigen - mens kurdiske YPG, terrorstaten IS, og Assad-regimet med Russland i ryggen, alle har grunn til å føle at de har vunnet en begrenset seier.

«I ytterste konsekvens vil en flyktningby kunne fungere som en buffersone med menneskelige skjold, for å skjerme Tyrkia mot IS, og særlig mot YPG, som de frykter av innenrikspolitiske årsaker», sier en kilde til VG.

Hjelpeorganisasjoner gir et litt annet syn: Det er allerede et sted mellom 80.000 og 120.000 personer i «flyktningsonen» på syrisk side av grensen, i leirer som drives av tyrkiske hjelpeorganisasjoner, med de-facto støtte fra den tyrkiske regjeringen.

Les også: Her stoler ingen på EUs løfter

For dem som bor her er ikke en flyktningby, uten mulighet til å etablere en selvstendig økonomi, noen langvarig løsning, sies det. Flertallet i disse leirene har ett ønske: Å krysse inn i Tyrkia, og om mulig videre til Europa. Grensen bør heller gjenåpnes, så flyktningene kan søke beskyttelse, mener hjelpeorganisasjoner som norske Flyktninghjelpen.

Tyrkia påpeker at landet allerede har 2,7 millioner syriske flyktninger å ta hånd om, og at å gjenåpne grensen i den ene enden, og samtidig stenge flyktningstrømmen mot Europa i den andre, er motstridende krav.

Samtidig forbereder tyrkerne seg på at det uansett kan komme en ny flyktningbølge: Ved grensen i Öncüpınar er allerede en form for «mini-by» under oppbygging på tyrkisk side - containerhus over i to etasjer, med mulighet for påbygg av balkong.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder