50 ÅR: – Vi har ressurser som kan gjøre Norge til en stor leverandør av olje og gass også de neste 50 årene, skriver Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Her klargjøres borefartøyet «Ocean Traveler» før utsleping. Foto: Sverre A. Børretzen NTB scanpix

Debatt

Vår olje og gass er verd å feire

På denne dag er det 50 år siden oljeeventyret tok til på norsk sokkel. Miljøbevegelsen later som om det finnes en bryter for en rask avslutning av hydrokarbonalderen, men virkeligheten er nok en annen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass

Året var 1966. The Beatles herjet hitlistene med sangen om en gul undervannsfarkost. Nye grenser ble brutt da Indira Gandhi ble den første kvinnelige statsminister i India, og vi mistet den moderne tids største eventyrskaper da Walt Disney døde. Her hjemme skulle dette året markere starten på en epoke der Norge stadig har brutt grenser både over og under vann – starten på vårt eget oljeeventyr.

Kjempefunn

Klokken var 08.20 den 19. juli 1966 da borefartøyet «Ocean Traveler» satte i gang den første prøveboringen på norsk sokkel. Dermed var vi i gang med en reise som skulle by på kjempefunn som Ekofisk, Statfjord, Troll, Johan Sverdrup og en lang rekke andre. En reise som vi først 50 senere aner betydningen av.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Ta for eksempel Troll, som for nøyaktig 30 år siden solgte sin første gass. Verdien av produksjonen fra dette gigantfeltet alene overstiger verdien av den samlede norske eksporten av fisk.

Og gassens status har på femti år blitt opphøyet fra et avfallsprodukt til en høyverdig energikilde. I denne utviklingen har Norge sittet i førersetet med sitt tidlige forbud mot brenning av gassen.

Fortsatt levere

I løpet av disse 50 årene har det også skjedd store endringer i vår tilgang til energi og vårt syn på energi.

For det første er innslaget av gass blitt sterkere i verdens energiforsyning. Dernest har eksporten av gass fra norsk sokkel i volum blitt jevnbyrdig med olje. Norge dekker nå over 20 prosent av Europas gassforbruk. Vi leverer gass som tilsvarer ti ganger energien av Norges samlede vannkraftproduksjon. Det tilsvarer energien fra 160.000 vindmøller. Derfor er det også så viktig med tilgang til nye leteområder, for å møte Europas fremtidige etterspørsel etter gass. Målet må være at gass kan bidra til å redusere bruken av det langt mer klimafiendtlige kullet. For hver enhet kull som kan byttes ut med naturgass fra Norge, vil utslippene av klimagasser bli halvert.

Miljøbevegelsens kamp mot 23. konsesjonsrunde følger en enkel oppskrift. De later som om det finnes en bryter for en rask avslutning av hydrokarbonalderen, og de later til å tro at de fornybare kildene alene kan bære den energiproduksjon vi trenger for å holde våre samfunn i gang.

Virkeligheten er nok en annen. Verden vil trenge både betydelige mengder olje og gass, og en kraftig vekst i energi fra fornybare kilder som sol og vind.

Energietterspørselen øker

Etterspørselen etter energi vil øke i tiårene fremover, blant annet fordi vi blir flere mennesker på jorden, og fordi levestandarden øker. Selv innenfor klimamålene fra Paris anslås det at olje og gass må dekke rundt en tredjedel av verdens energibehov i 2050.

Hvem vil ta ansvaret om de skulle vise seg å ha rett de eksperter som sier at vi kommer til å mangle betydelige mengder olje per dag om fire-fem år fordi vi ikke nå bygger ut tilstrekkelig produksjonskapasitet?

Det kan være fristende å tro at vi kan klare oss uten oljen, men konsekvensene vil bli mer enn merkbare.

Nødvendig omstilling

Inntektene fra olje- og gassvirksomheten har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i. Vi har ressurser som kan gjøre Norge til en stor leverandør av olje og gass også de neste 50 årene. Gjennom nye store inntekter fra olje- og gassvirksomheten kan vi få et bedre helsetilbud og et bedre skoletilbud enn det vi ellers vil få. Det forutsetter imidlertid at norsk oljeindustri er konkurransedyktig. Det er bred enighet om at kostnadene ved produksjonen er blitt altfor høye. Denne utfordringen forsterkes som følge av fallet i oljeprisen. Næringen går derfor nå gjennom en krevende omstilling, en omstilling som er helt nødvendig for at vi skal kunne være konkurransedyktige også i fremtiden.

Den femti år gamle oljenasjonen Norge har vært preget av de lange linjer og den store verdiskapingen. Vi ser på vår historie i petroleumsvirksomheten med stolthet og vi viderefører de lange linjer med ansvarlighet.

Vi har mye å feire etter 50 år, og vi har fortsatt mye å strekke oss etter.

Les også

 1. Verdien av kvinner i arbeid

  Vi hører stadig hvordan oljen har gjort oss rikere. Det er bare halve sannheten.
 2. Tord Lien: 25 kilo mindre minister

  Siden han tok over statsrådskontoret har både oljeprisen og vekten til Tord Lien vært gjennom store svingninger.
 3. Oljefond-sjefen sa nei til Facebook

  Yngve Slyngstad (53) forvalter oljeformuen vår. Han sier de…

Mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Typisk norsk å redde klimaet?

 2. «Norsk naturgass er en del av løsningen for Europa.»

 3. Selv i miljøbevegelsen finnes det stolte oljebarn

 4. Vær stolt av det norske oljeeventyret!

 5. Åpen krig mellom Venstre og Frp: Søviknes kraftig ut mot Venstres oljekutt-forslag

Fra andre aviser

 1. Hvis man skal få verden med på den grønne skiftet, må det skje til lavest mulig kostnad. Norge ligger godt an.

  Aftenposten
 2. I dag feirer vi 50 år på norsk sokkel

  Fædrelandsvennen
 3. Aftenposten mener: Ja til utvikling av Troll-feltet

  Aftenposten
 4. Hvem gjør mest for klimaet, Knausgård?

  Aftenposten
 5. Klimarisikoutvalget rydder opp

  Aftenposten
 6. Forskere: Norsk påstand om «ren olje» er feil

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder